Kirjailija Katri Rauanjoen Kesämerkit-romaani nostaa esille saamelaisten rikasta kulttuuria

Katri Rauanjoki on oululainen kirjailija ja äidinkielen opettaja, joka on viettänyt nuoruutensa Rovaniemellä. Kesämerkit on hänen neljäs romaaninsa. Kuva: Lotta Salonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjoinen on kirjailija Katri Rauanjoelle henkinen koti. Hän on viettänyt Rovaniemellä tärkeät nuoruuden vuodet ja kokee edelleen vahvaa yhteyttä pohjoisen luontoon sekä elämän poljentoon. Ennen Kesämerkit-kirjan syntyä hän huomasi, kuinka vähän hän loppujen lopuksi tuntee saamelaista kulttuuria.

”Moni suomalainen tuntee paremmin ulkomaisia vähemmistöjä ja ollaan valmiita puolustamaan heidän oikeuksiaan. Meidän omassa maassamme asuu myös vähemmistökansa, jolla ei ole valtaa ja joka kamppailee jatkuvasti siitä, säilyykö heidän kielensä ja kulttuurinsa hengissä. Toivoisin kirjan herättävän ihmisiä katsomaan kerrankin pohjoiseen”, Rauanjoki sanoo.

”Globaalisti ajatellen tämä asema on kaikille suomalaisille tuttu. Me olemme historiassa olleet aina altavastaajan asemassa, joten on todella surullista, että maassamme elää edelleen vähemmistöjä, jotka ovat heikommassa asemassa kuin valtaväestö. Tämän tilanteen täytyy muuttua, jotta arvokkaat kulttuurit säilyvät”, Rauanjoki jatkaa.

Kesämerkit on hurmaava episodimainen romaani, jonka juuret ovat syvällä luonnossa ja ihmisyydessä. Kansi: Anja Reponen, kuva: Henna Saarenketo

Uuden maailman avautuminen

Kesämerkit kuvaa lämpimästi 2020- luvun kolttasaamelaisten elämää useiden kertojien silmin. Kirjaa varten Rauanjoki matkusti useasti pohjoiseen ja tutustui paikallisiin ihmisiin.

”Hyvä ystäväni on kolttasaamelainen ja lähdimme yhdessä Sevettijärvelle. Sain haastatella hänen sukulaisiaan ja pääsin seuraamaan vedenpyhitysrituaalia. Olen myös vieraillut muun muassa Sevetin koululla, paikallisilla musiikkijuhlilla sekä museossa. Kirjoitusprosessi oli suuri tutkimusmatka minulle uuteen maailmaan”, Rauanjoki kertoo.

”Ilman paikallisia kontakteja en olisi ehkä uskaltanut mennä niin lähelle. Ennen näitä matkoja olin kokenut vain epämääräisiä, yksittäisiä kohtaamisia paikallisten kanssa. Tietoni tavallisesta elämästä oli hyvin pintapuolista ja olen miettinyt jälkeenpäin, johtuuko se siitä, etten ole saanut tietoa, vai enkö ole ottanut sitä”, kirjailija jatkaa pohtien.

Nykyisyys ja tulevaisuus

Opettajana työskentelevä Rauanjoki kertoo kirjoitusprossin myötä ymmärtäneensä, kuinka yksitotisen kuvan media ja oppikirjat antavat saamelaisuudesta. Hän kokee, että opettajana hänellä on velvollisuus kyetä antamaan oikeaa ja ajantasaista tietoa niin opiskelijoille kuin kaikille Kesämerkit-kirjaa lukeville.

”Saamelaisuus niputetaan yhden otsikon alle, vaikka esimerkiksi pohjois- ja koltansaamelaisten kulttuurit eroavat paljon toisistaan, alkaen kielestä, uskonnosta, vaateperinnöstä, musiikista ja tanssista. Kulttuureista tulee nostaa esille muutakin kuin ulkoisia piirteitä”, Rauanjoki painottaa.

Kesämerkit-romaanin kantavana pohjana on saamelaisten vahva suhde luontoon. Kuinka elämä rytmittyy edelleen vuodenkierron mukaan ja kuinka luonnon kanssa hengittäminen on olennainen osa ihmisten identiteettiä. Saamelaisten elämä on kuitenkin nykyään hyvin erilaista kuin sata vuotta sitten, ja se on tuonut mukanaan uusia haasteita kulttuurin säilymisen kannalta.

”Saamelaisia asuu paljon myös kaupungeissa. Halusin kirjassani nostaa esille myös sen, millaisia haasteita kielen ja kulttuurin siirtämisessä voi olla, jos ympärillä puhutaan vain suomea ja omaa kulttuuria eletään todeksi kaukana pohjoisessa. Sen myötä voi herätä epävarmuuksia omien tekojen riittävyydestä pitää tärkeää kulttuuriperimää hengissä”, Rauanjoki toteaa lopuksi.

 

 

 

 

Lue myös