Kirjailija Aino Leppänen listaa omat irtiotto-kohteensa Oulussa: Kirjoittaminen on parasta pakoa arjesta

Oulun tunnetuimmat maisemat ovat tulleet Aino Leppäselle tutuksi jo ennen kuin staycation-matkailusta tuli muodikasta. Kuva: Mun Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kempeleläisen äidinkielenopettajan Aino Leppäsen viime vuonna ilmestynyt kirja Terkuin ope sai paljon kiitosta realistisesta ja hauskasta koulumaailman kuvauksesta. Leppäsen päähenkilö Aisku jatkaa tänä vuonna uusilla seikkailuilla, kun kirjalle ilmestyi jatko-osa.

”Jatko-osan kirjoittaminen oli ihanaa ja kamalaa. Ihanaa oli se, että henkilöt ja miljöö olivat tutut, joten pääsi aloittamaan tavallaan valmiilta pöydältä.”

Ensimmäisestä kirjasta saatu palaute toisaalta auttoi, toisaalta lisäsi epävarmuutta.

”Yksi lukija piti yhdestä asiasta ja toinen toisesta. Jännitti kovasti, osaanko jatkaa ensimmäisen osan linjalla, pysyykö tunnelma samanlaisena. Opin ainakin sen, että jos aikoo kirjoittaa jatko-osia, niille kannattaisi antaa ajatusta jo ensimmäistä osaa kirjoittaessa. Kokonaisuutta olisi silloin helpompi rakentaa.”

Tujuin terkuin ope ilmestyi kauppoihin tänä keväänä. Siinä missä ykkösosa keskittyi koulumaailman ohella päähenkilön romanttisiin kiemuroihin, uudessa osassa pureudutaan ystävyyden haasteisiin. Taustalla pyörivät ykkösosan tapaan koulumaailman hulluus Wilma-viesteineen ja omine persoonineen.

Kirjoituslomalle staycationille

Opettajan työ, kirjailijan homma, kaksi alle 10-vuotiasta lasta kotona. Aino Leppäselle kirjoittamiseen tarvittava aika on jotakin, mikä otetaan ja etsitään, ilmaiseksi se ei synny. Kuten ei synny kirjoitusrauhakaan.

”Opettajan työssä joutuu olemaan kovin sosiaalinen ja kun kotona on pienet lapset, ääntä riittää sielläkin. Kirjoittaminen antaa minulle mahdollisuuden uppoutua omaan kuplaani. Siellä saan olla aivan rauhassa itse luomassani ympäristössä itse keksimieni henkilöiden kanssa.”

Leppänen toteaakin kirjoittamisen olevan hänelle ennen kaikkea pakoa arjesta.

Ajan löytymiseen auttaa suunnittelu.

”Rakastan kalentereita ja oman ajankäytön suunnitteleminen on mielipuuhaani. Usein arvioin olevani hieman tehokkaampi kuin loppuen lopuksi olenkaan, mutta olen harjoitellut armollisuutta. Jos suunnitellulla kirjoitushetkellä homma ei lähde rullaamaan, palaan asiaan paremmassa hetkessä. Sitten kun saa kirjoittamisen sujumaan, ei muuta haluaisi tehdäkään.”

Kirjan henkilöt ovat hieman lähteneet elämään omaa elämäänsä. Ykkösosassa päähenkilö Aisku tutustuu komeaan virastomestari Elmoon ja kakkososassa suhde on edennyt jo varsin vakiintuneeseen vaiheeseen.

”Aiskun kanssa olen tekemisissä vain silloin kun kirjoitan hänestä, muuten hän saa olla aivan omissa oloissaan, Leppänen vakuuttaa. – Toki koululla olen hyvin pettynyt, kun Elmo ei olekaan virastomestarin kopissa!”

Entä mitä paikkoja kirjailija Leppänen suosittelee Oulussa kirjailijoille ja muillekin, jotka haluavat hengähtää hetken ja juhlistaa arkea?

Ainolan puisto

”Paras paikka pienelle happihyppelylle kirjoitussessioiden välissä. Puiston runsaat viheralueet, virtaava vesi ja maisemaan kauniisti istuvat valkoiset sillat tekevät ympäristöstä hurmaavan. Jos mukana on viltti ja eväät, tämä on erinomainen paikka käydä piknikillä.”

Pikisaari

”Kun tarvitsee pitemmän tauon, lenkki siltoja pitkin Pikisaareen on parasta. Isäni työpaikka oli aikoinaan siellä eräässä puutalossa. Sehän oli lapselle suorastaan taianomainen toimisto. Kauniita vanhoja puutaloja katsellessa mieli rauhoittuu. Jos tänne eksyy, kannattaa ehdottomasti pysähtyä Sokeri-Jussin kievarissa.”

Tähtitornin kahvila ja kirjakauppa

”Paikka, jossa on hitusen taikaa, menneisyyden tarinoita kuiskivat seinät ja ystävällinen henkilökunta. Täydellinen paikka kupille kahvia tai teetä ja tietysti kirjaostoksille. Puhumattakaan siitä, että rakennus on vaaleanpunainen ja vetoaa siksi erityisesti juuri minuun.”

Nallikari

”Täällä kävimme perheen kanssa staycationeilla jo ennen kuin siitä tuli muodikasta. Harras toiveeni on, että kylpylä saataisiin uudelleen toimintaan ja aluetta muutenkin kehitettäisiin.”