Kierikissä vietetään taivaantulien yötä kivikauden talven tunnelmassa

Shaamani Pentti Kela ja Kierikin kivikauden kylän rannalla roihuava kokko. Kuvat: Sami Viljanmaa

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kierikin kivikauden kylässä järjestetään Taivaantulien yö -tapahtuma tulevana lauantaina. Siihen osallistuvilla on mahdollisuus yöpyä omassa makuupussissaan kylän asumuksissa. Paikalla on myös mahdollisuus nukkua ulkona tai omassa teltassaan.

Tapahtuman avaus on Kierikkikeskuksessa lauantaina kello 16. 30, minkä jälkeen on opastettu kävely kivikauden kylään. Saapuminen kivikauden kylään ja majoittuminen oppaiden johdolla on määrä tapahtua kello 17.15. Kokon sytytys on ohjelmassa kello 18.00.

Kivikauden kylän nuotioissa on tulet yön aikana. Asiantuntijaoppaat ovat huolehtimassa nuotioista yöpymisen aikana ja he ovat myös valmiita vastaamaan kivikautta koskeviin kysymyksiin.

Kivikauden kylän huoltorakennuksessa on käytettävissä WC:t ja saatavilla on puhdasta vettä. Lisäksi kylässä on ruoanlaittomahdollisuus avotulella ja yöpyjien omilla retkikeittimillä. Tapahtuma päättyy sunnuntaina kello 10 mennessä.

Ilmoittautuminen Taivaantulien yö -tapahtumaan päättyy tämän viikon torstaina. Alle 15-vuotiaat pääsevät tapahtumaan vähintään 15 vuotta täyttäneen seurassa.

Talviasumisen kokeilua

Museolehtori Sami Viljanmaan mukaan Taivaantulien yö -tapahtuman toteuttaminen vastaa toiveisiin, että Kierikin kivikauden kylässä olisi mahdollista päästä yöpymään. Ennen koronasulkuja on järjestetty Muinaistulien yöt -tapahtumia useana kesänä, jolloin on myös yövytty kivikauden kylässä.

Jari Vähkyrä, Laura Ohenoja ja Juuso Vattulainen Kierikin kivikauden kylän talossa.

Ennen korona-aikaa kivikauden kylässä järjestettiin kymmenen päivän mittainen kansainvälinen talviasumiskokeilu, jonka aikana todettiin kylän asumusten sopivan hyvin talvisiin yöpymisiin. Tämän vuoden lokakuussa Kierikissä järjestettiin myös partiolippukunta Kiimingin Virkkujen syysretki, jonka yhteydessä kivikauden kylän asumuksissa majoittui yhden yön ajan kolmekymmentä partiolaista, joista nuorimmat olivat noin kymmenvuotiaita.

”Hyvin olivat partiolaiset retkellään Kierikissä pysyneet lämpiminä”, Viljanmaa kertoo.

Taivaantulien yö -tapahtumaa tukee yhteistyökumppanina myös Kierikki ry, jonka kanssa yhteistyössä yöpymispalveluja on kehitetty Kierikki ry:n opetus- ja kulttuuriministeriöltä saaman apurahan turvin.

Kivikaudella täytyi valmistautua talveen

Taivaantulien yö -tapahtuma järjestetään talven kynnyksellä. Tapahtumaan osallistuvat ovat Kierikin kivikauden asumuksiin majoittuessaan melkein samanlaisessa tilanteessa, jollaisessa kivikauden aikana Suomessa asuneet ihmiset olivat talvella. Kivikauden ajan ihmisten olot olivat enemmän askeettisemmat.

Talvimaisema Kierikin kivikauden kylässä.

”Tapahtumalla vähintäänkin tarjotaan mahdollisuus siihen, että vierailijat pääsevät omakohtaisesti kokemaan, minkälaisissa olosuhteissa kivikauden aikaan on talvella mahdollisesti asuttu. Tällä pyrkimyksellä on myös yhtymäkohtia Kierikkikeskuksen Oulu26-alahankkeeseen ´Stone Age Survival Strategies´”, Sami Viljanmaa kertoo.

Hän toteaa, että kivikauden ajan ihmiset valmistautuivat talveen syksyllä keräämällä riittävät ruokavarastot talvikuukausien varalle. Kivikauden ajan ihmiset metsästivät myös talvella, jolloin esimerkiksi hylkeenpyyntiä harjoitettiin rannikolla kevättalvella. Turkisvaatteet pitivät ihmiset lämpiminä, minkä lisäksi kivikauden ihmiset olivat karaistuneita.

”Toki on huomioitavaa myös se, että esimerkiksi Kierikin alueen suurten kivikautisten kylien kukoistusaikana, noin 5000–6000 vuotta sitten, elettiin nykyistä lämpimämpää ajanjaksoa. Tuolloin vuotuinen keskilämpötila oli parisen astetta korkeampi kuin nykyaikana, mikä varmasti osaltaan taittoi hyytävimpiä pakkasjaksoja hieman leudommiksi”, Viljanmaa muistuttaa.