Kesä tuonee valoa tapahtumille – turvallisuusasiantuntija muistuttaa huolellisesta valmistelusta

Kesällä 2019 Oulu Pride täytti Rotuaarin. Kuvat: Sanna Krook, Oulun kaupungin mediapankki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tapahtuuko mittään? -nimisessä tietoiskussa maanantaina 10.5. kuultiin terveyden, tapahtumien ja terveysturvallisuuden asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten koronavirustilanne vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen tulevana kesänä ja myöhemmin tänä vuonna.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Terhi Nevala arvelee, että tuleva kesä on epidemian suhteen pitkälti samanlainen kuin viime kesä, eli tartuntamäärät painuvat alas.

”Käänne parempaan on tapahtunut. Ilmaantuvuusluku näyttää laskevan, rokotukset etenevät ja kausivaihtelun voi odottaa vähentävän viruksen leviämistä”, Nevala perustelee.

”Ennustaminen on vaikeaa, mutta uskallan sanoa, että valoisalta näyttää. Touko-kesäkuussa pyrimme purkamaan rajoituksia. Isompia tilaisuuksia voi mahdollisesti järjestää loppukesästä.”
 

Ihmisiä Maakinen Martinniemi -tapahtumassa
Ulkotiloissa järjestettäville tapahtumille on tulossa erilaisia rajoituksia kuin sisätapahtumille. Kesäajan rajoituksia ei vielä tiedetä.

Tällä hetkellä Oulu on epidemian kiihtymisvaiheessa ja muu Pohjois-Pohjanmaa perustasolla. Oulua koskee 10 hengen kokoontumisrajoitus 16.5. saakka. Muualla maakunnassa sallittiin 10.5. alkaen 20 hengen tilaisuudet. Maanantaista 24.5. alkaen aina toukokuun loppuun asti maakunnassa – Oulu mukaan lukien – sallitaan 50 hengen tilaisuudet.  

Myös suuremmat tapahtumat ovat sallittuja, mikäli yleisö sijoitellaan lohkoihin tai muille rajattaville alueille, joissa on maksimissaan 20 henkilöä tai toukokuun viimeisen viikon aikana enintään 50 henkilöä. Kesäkuun rajoitukset asetetaan silloin vallitsevan tilanteen mukaan.

Tapahtumajärjestäjän valmistauduttava huolellisesti

Securitas Eventsiltä Senior Project Manager Ari Solja antoi napakan katsauksen siihen, minkälaiset seikat tapahtumajärjestäjien on terveysturvallisuuden takaamiseksi huomioitava joka kokoluokan tapahtumissa.

”Ei voi ajatella, että eihän meillä täällä pienellä pihakirppiksellä tule tartuntoja. Mitä pienempi tapahtuma, sitä pienempi todennäköisyys tartunnoille, mutta riski on silti olemassa”, Solja huomauttaa.

Terveysturvallinen tapahtuma riittävine etäisyyksineen on helpointa järjestää ulkona kentillä, toreilla ja muissa väljissä paikoissa. Stadioneilla ja sisätapahtumissa lähikontakteja syntyy esimerkiksi wc-tilojen ja kahvioiden liepeille.

Solja kannustaa pohtimaan etukäteen, miten ruuhkat vältetään.

”Kiertosuunnat on hyvä suunnitella niin, että tietystä ovesta mennään sisään ja toisesta ulos. Kyltit pitää kiinnittää tarpeeksi ylös, että ne näkyvät eivätkä jää ihmisten taakse piiloon.”

Turvaväleistä voidaan huolehtia sijoittelemalla istumapaikat tarpeeksi kauas toisistaan ja merkitsemällä tarroilla tai teipillä seisomapaikat turvaetäisyyksien päähän toisistaan.

”Sekin pitää miettiä etukäteen, kuka turvavälejä valvoo. Valvontaa on hyvä tehdä ennakoiden ja muistutella yleisöä asiasta, eikä puuttua vasta sitten, kun tilanne on päällä”, Solja vinkkaa.

Hän muistuttaa myös suunnittelemaan, miten yleisömäärää lasketaan, jos tilaisuuden osallistujamäärä on rajattu.
 

Tapahtuuko mittään? -webinaarin järjesti Oulun kaupungin tapahtumapalvelut.

Tietoa ja neuvontaa tapahtumajärjestäjille

Oulun tapahtumapalvelujen koronainfo tapahtumajärjestäjille.

AVIn koronainfo tapahtumajärjestäjille: koronainfo@avi.fi, puh. 0295 016 666, ma–pe kello 8–11.30 ja 12.30–16.

Aluehallintoviraston Usein kysytyt kysymykset -sivulla on hyödyllistä tietoa tapahtumajärjestäjille.

Tapahtumateollisuus ry:n tilannehuone kokoaa tietoa eri alueiden koronatilanteesta ja yleisötilaisuuksien rajoituksista.

Lue myös