Kesä ja museot tulevat – Luupin kohteissa on kuusi mielenkiintoista kesäkohdetta

Itse taidemuseolla on esillä muun muassa mielenkiintoinen Supernatural-näyttely. Kuvat: Luuppi ja arkisto/Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Useimmat Luupin kohteista ovat saavutettavia vaikka pyöräillen tai paikalle pääsee kätevästi päiväretkelle joukkoliikenteen vuoroilla. Turkansaaren ulkomuseoon ja Kierikkikeskukseen järjestetään kesällä myös opastukset sisältäviä maksullisia bussikyytejä.

Kierikkikeskuksen kesä on jo käynnissä

Kierikkikeskus sijaitsee Yli-Iissä Iijoen varrella keskellä kivikautisia asuinpaikkoja, joita on tutkittu jo 1960-luvulta lähtien. Päärakennuksen arkeologisessa näyttelyssä ja kivikauden kylässä viihtyvät kaikenikäiset vieraat.

Perusnäyttely esittelee mukaansatempaavasti Kierikin ja Suomen esihistoriaa sekä kivikautisten ihmisten elinympäristöä, kulttuuriyhteyksiä, kaupankäyntiä ja uskomuksia.

Kierikkikeskuksessa pääset loikkaamaan tuhansien vuosien päähän pohjoisen menneisyyteen ja tutustut kivikauden tutkimiseen. Avoinna: 17.5.–15.10.2021. Pahkalantie 447, Oulu (Yli-Ii).

 

Turkansaaren ulkomuseossa menneisyys tulee liki

Turkansaaren ulkomuseo sijaitsee kolmella saarella Oulun keskustasta Oulujokea pitkin yläjuoksulle päin. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkomuseo, jonka perustamisvuotena pidetään vuotta 1925.

Idyllisessä Turkansaaressa astut sisään Oulun seudun menneisyyteen. Museon pääteemoja ovat Oulun seudulle perinteinen maa- ja metsätalous, kalastus ja tervahistoria.

Heinäkuussa pääset tutustumaan entisajan elämään Pohjois-Pohjanmaalla seuraamalla vaikkapa tervanpolttoa tai osallistumalla perinneviikonloppuun 17.–18.7. Kesäkuussa saaressa alkavat uudet yleisölle suunnatut museoalueen esittelykierrokset.

Turkansaari on avoinna aukioloaikojen mukaisesti juhannuksena. Koronarajoitusten vuoksi perinteisiä juhannusjuhlia ei tänä vuonna kuitenkaan vietetä. Avoinna: 29.8. asti ma–su 10–18. Turkansaarentie 165, Oulu.

 

Merimiehenkotimuseo odottaa myös kulkijoita

Museo sijaitsee Oulun vanhimmassa säilyneessä puurakennuksessa, Matilan talossa, Pikisaaressa. Oulu oli merkittävä meri- ja satamakaupunki 1800-luvulla. Huomattava määrä kaupungin asukkaista oli silloin ammatiltaan merimiehiä. Merimiehenkotimuseossa pääsee tutustumaan merimiehen ammattiin ja elämään menneinä aikoina. Avoinna: 29.8. asti ma–su 10–17. Suljettu juhannuksena 25.–26.6. Pikisaarentie 6, Oulu.

 

Oulunsalon kotiseutumuseokin avautuu ensi viikolla

Oulunsalon kotiseutumuseo sijaitsee Lentokentäntien varressa, aivan kirkon kupeessa. Museossa kävijä voi tutustua laajasti elämään 1900-luvun maaseudulla, sillä esineistöstä löytyvät melkein kaikki tuolloin maalaistalossa tarvittavat työkalut, tekstiilit ja astiat. Oulunsalossa on maanviljelyn lisäksi aina kalastettu, ja museolla onkin pieni verkkoaitta riihen ja vilja-aitan lisäksi.

Aukioloaikoina paikalla on opas kertomassa ja opastamassa. Avoinna: 16.6.–15.8. ke–su klo 11–17. Jääsköntie 5, Oulu (Oulunsalo).

 

Pateniemen sahan museo avoinna heinäkuussa

Museo toimii Pateniemessä, 1850-luvulta peräisin olevassa laivavarvin eli laivatelakan varastorakennuksessa. Sahamuseo kertoo esinein ja kuvin sahan vaiheista, sahalla tehdystä työstä ja sahayhteisössä asuneiden ihmisten arkipäivästä. Museossa Oulun seudun teolliseen historiaan voi tutustua aidossa ympäristössä.

Avoinna: 14.–25.7.2021 ke–su 11–16. Sahantie 21, Oulu.

 

Oulun linnan kellariin pääsee tutustumaan kahvilan aukioloaikoina

Tähtitornin kahvilan vanha kivikellari toimii näyttelytilana, jossa voi tutustua Oulun linnan ja kaupungin perustamisen historiaan 1500-luvulta alkaen.

Oulun linnan alue on muinaismuistolain suojelema kiinteä muinaisjäännös.

Linnan kellari on avoinna Tähtitornin kahvilan aukioloaikoina. Linnansaari, Oulu.

Museoissa noudatetaan voimassa olevia koronamääräyksiä ja suosituksia avautumiseen liittyen. Avautumista on kaikissa museoissa valmisteltu näitä ohjeita noudattaen. Tavoitteena on taata turvallinen museokäynti sekä asiakkaille että henkilökunnalle.