Kehä – monitaiteellinen festivaali kahdelle järjestetään jälleen Oulussa

Kahdestaan tapahtuvat taideteokset ovat ainutlaatuisia hetkiä sekä taiteilijalle että yleisöksi tulevalle ihmiselle. Kuvassa Antti Tolvi ja teos Feeling tone. Kuva: Jussi Virkkumaa

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kehä-festivaali aloitti jo vuonna 2015. Nyt vietetään jo kahdeksatta Kehää. Kahdestaan tapahtuvat taideteokset ovat ainutlaatuisia hetkiä sekä taiteilijalle että yleisöksi tulevalle ihmiselle.

“Siihen merkityksellisyyteen isojen yleisöjen taiteessa harvoin pääsee”, sanoo tapahtuman taiteellinen johtaja Timo Harju.

“Tänä vuonna ohjelmistomme on Kehäksikin intiimi. Haimme teoksia Suomesta ja ulkomailta avoimella haulla ilman lukkoon lyötyä teemaa. Todella moni taiteilija halusi teoksissaan tutkia tutkia ihan kohtaamisen perusasioita: jännittämistä, hoivaa, yhdessäoloa.” 

Julius Elon ja Olga Spyropouloun Take my Breath away on esitys katsojille, jotka ovat uteliaita kokemaan esityksen hengityksen kautta. Miten kohtaaminen vaikuttaa hengitykseen ja hengitys kohtaamiseen? Veera Lehtolan Läsnäololeikki tutkii kahden imisen välillä majailevaa kohtaamisen pelkoa ja vapauden mahdollisuutta. Nurture-teoksessa esiintyjä Samuli Laine imettää katsojaa.

Matalan kynnykset teoksia

Intiimien hetkien vastapainoksi festivaali tarjoaa lyhyempiä matalan kynnyksen teoksia. Hyvä esimerkki on äänitaiteilija Juha Valkeapään Äänimuotokuvia. Valkeapää on tehnyt jo yhdeksänkymmentäluvun lopulta asti teosta, jossa ääntelee kuuntelijan muotokuvan käyttäen tämän nimen äänteitä. Kuulija saa vain kuunnella.

Eero Tiaisen kansainvälistäkin huomiota saanut Water Spirits – Vedenhenget taas on virtuaalitodellisuusteos, jossa kaksi osallistujaa tai pelaajaa kohtaavat vedessä ja veden alla.

Osallistumista esiintymättä

Timo Harju kertoo, että kahdenkeskistä taidetta tehdään Suomessa ja maailmalla jatkuvasti sekä oudolla nykytaidekentällä että vaikkapa ihan arkisesti laulamalla muistisairaan vanhuksen vuoteen vieressä. Kehän tarkoituksena on myös tuoda erilaisia ammattilaisia yhteen oppimaan toisiltaan.

“Kehän teokset saattavat kuulostaa jännittäviltä, mutta kahdenkeskisessä taiteessa voidaan itse asiassa huomioida osallistujan sen hetkiset tarpeet todella hyvin. Kahdenkeskisessä hetkessä voi osallistua muuttumatta esiintyjäksi. Se on mahdollista ja mukavaa myös ilman aiempaa kokemusta.”

Taiteen saavutettavuus on Kehän tekijöille tärkeää. Torstaina festivaalin teokset jalkautuvat koulukoti Pohjolakotiin ja Villa Vakan palvelukotiin Muhokselle sekä ODL:n traumakuntoutukseen Ouluun. 

Eri alojen teoksia on festivaalilla kaikkiaan yhdeksän. Ne ovat yleisön koettavissa kulttuuritalo Valveella 29. ja 30. syyskuuta. Festivaalirannekkeen oston yhteydessä voi varata paikan yhteen teokseen. Paikan päällä rannekkeella pääsee niin moneen vapaana olevaan teoshetkeen kuin haluaa.

Kehä-festivaalin aikataulu

to 28. 9. Festivaalin taiteilijoiden keskinäinen tapaamispäivä Hietasaaressa

pe 29. 9. Teokset kiertueella sote-alan yksiköissä.

Kahdenkeskisen taiteen teoksia ja puhetta taiteesta Art goes Afterwork -tapahtumassa kahvila Valveen Paljetissa.

la 24.9. Kaikki festivaalin teokset koettavissa koko päivän Kulttuuritalo Valveella

Lisätietoja Kehä-festivaalista