Katugallup: löytyykö sinun joulupöydästäsi lähiruokaa tai paikallisia raaka-aineita?

Monen joulupöydässä olisi vielä tilaa paikallisille herkuille, joita löytyy esimerkiksi Oulun kauppahallista. Kuva: Mostphotos

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Marko Männistö. Kuva: Anu Kauppila.

Marko Männistö: En kiinnitä asiaan huomiota

1. Mikä raaka-aine kuuluu joulupöytääsi?

”Suklaa kuuluu jouluun.”

2. Näkyykö lähiruoka tai paikalliset raaka-aineet joulupöydässäsi?

”Ei se kyllä näy.”

3. Onko sinusta paikalliset raaka-aineet helposti saatavilla?

”Kyllä koen, että tuotteet ovat helposti löydettävissä.”

4. Kiinnitätkö ravintolassa käydessäsi huomiota annosten kotimaisuuteen tai paikallisiin raaka-aineisiin?

”En kiinnitä huomiota.”

Teija Vainio. Kuva: Anu Kauppila.

Teija Vainio: Paikallinen palvaamo käytössä

1. Mikä raaka-aine kuuluu joulupöytääsi?

”Kinkkuhan se on meillä aina pöydässä.”

2. Näkyykö lähiruoka tai paikalliset raaka-aineet joulupöydässäsi?

”Käytetään paikallista palvaamoa ja mahdollisuuksien mukaan käytetään paikallisia raaka-aineita.”

3. Onko sinusta paikalliset raaka-aineet helposti saatavilla?

”Jonkun verran löytyy, mutta saisi olla enemmänkin.”

4. Kiinnitätkö ravintolassa käydessäsi huomiota annosten kotimaisuuteen tai paikallisiin raaka-aineisiin?

”Täytyy myöntää, että en.”

Aaron Putula. Kuva: Anu Kauppila.

Aaron Putula: Äiti kokkaa paikallisista aineksista

1. Mikä raaka-aine kuuluu joulupöytääsi?

”Rosollit ja maksalaatikko.”

2. Näkyykö lähiruoka tai paikalliset raaka-aineet joulupöydässäsi?

”Kyllä näkyy. Äitini valmistaa kaikki joulun ruoat paikallisista raaka-aineista.”

3. Onko sinusta paikalliset raaka-aineet helposti saatavilla?

”Ei ole kovin helppoa löytää tuotteita. Minusta siitä pitäisi tehdä helpompaa.”

4. Kiinnitätkö ravintolassa käydessäsi huomiota annosten kotimaisuuteen tai paikallisiin raaka-aineisiin?

”Liian harvoin kiinnitän huomiota, pitäisi kyllä kiinnittää enemmän.”

Minna Laamanen. Kuva: Anu Kauppila.

Minna Laamanen: Paikalliset raaka-aineet opiskelijalle kalliita

1. Mikä raaka-aine kuuluu joulupöytääsi?

”Peruna kuuluu aina joulupöytään.”

2. Näkyykö lähiruoka tai paikalliset raaka-aineet joulupöydässäsi?

”En ole ihan varma, mutta ainakin KasvisHovin kylmäsavuporosalaatti löytyy aina pöydästä.”

3. Onko sinusta paikalliset raaka-aineet helposti saatavilla?

”Kyllä kai niitä löytyy, mutta opiskelijabudjetilla itse en aina pysty niitä ostamaan.”

4. Kiinnitätkö ravintolassa käydessäsi huomiota annosten kotimaisuuteen tai paikallisiin raaka-aineisiin?

”Jonkin verran. Kiva jos liha esimerkiksi on suomalaista.”

Hanna-Riikka Karjalainen ja Suvi Lehtola. Kuva: Anu Kauppila.

Hanna-Riikka Karjalainen: Pitäisi tietää tarkalleen, mitä ja mistä etsii

1. Mikä raaka-aine kuuluu joulupöytääsi?

”Graavilohi ehdottomasti.”

2. Näkyykö lähiruoka tai paikalliset raaka-aineet joulupöydässäsi?

”Hankala sanoa, koska menen aina valmiiseen joulupöytään.”

3. Onko sinusta paikalliset raaka-aineet helposti saatavilla?

”Ei minusta, pitäisi tietää tarkalleen mitä etsii ja mistä.”

4. Kiinnitätkö ravintolassa käydessäsi huomiota annosten kotimaisuuteen tai paikallisiin raaka-aineisiin?

”Kyllä kiinnitän, jos menussa on siitä maininta, muuten ei käy mielessä.”

Suvi Lehtola: Arvostan paikallisuutta, mäti on suosikki

1. Mikä raaka-aine kuuluu joulupöytääsi?

”Mätiä löytyy aina pöydästä jouluna.”

2. Näkyykö lähiruoka tai paikalliset raaka-aineet joulupöydässäsi?

”Kyllä näkyy, ehdottomasti.”

3. Onko sinusta paikalliset raaka-aineet helposti saatavilla?

”Koen, että ei ole helppoa löytää kaupasta lähialueella tuotettuja raaka-aineita. Pitäisi mistä etsiä.”

4. Kiinnitätkö ravintolassa käydessäsi huomiota annosten kotimaisuuteen tai paikallisiin raaka-aineisiin?

”Ehdottomasti. Yleensä ravintoloissa, joissa käyn, ilmoitetaan hyvin tuotteiden kotimaisuus ja mistä esimerkiksi annoksen liha tulee.”

Actic Food Lab vastaa kysyntään

Oulu2026 tarjoaa matkailijoille ja alueen asukkaille aitoja, paikallisia ruokakokemuksia, joita ei voi kokea muualla. Arctic Food Lab on Euroopan kulttuuripääkaupunki, Oulu2026-kulttuuriohjelman kokonaisuus, joka esittelee pohjoisen intensiivisen kasvukauden raaka-aineita ja pohjoista ruokaperinteitä. Ohjelmaan kutsutaan mukaan kaikki ruoka-alan toimijat, olipa kyseessä pieni tai iso toimija, tuottaja tai vaikka ravintoloitsija.

”Arctic Food Lab näyttää, mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa paikallisella osaamisella korkeatasoisiksi tuotteiksi ja palveluiksi.

Lähiruoka tukee kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteiden toteutumista”, kertoo Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Arctic Food Lab -tuotemerkki takaa, että kyseinen tuote on valmistettu alueella ja pääasiassa paikallisista raaka-aineista. Tuotemerkkiin voi tulevaisuudessa törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa.