Katolisuus elää Koskelassa paavin siunaamassa kirkossa

Pedro Pérez Oulun katolisen kirkon rippituolin edessä. Kuvat: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun katolinen kirkko eli Pyhän Nasaretin seurakunta nousee puuston keskeltä esiin Koskelassa Liisantiellä, kuin yllättäen. 

Mikäli ei huomaa kohottaa katsettaan ylös rakennuksen katolle ja siellä ristiin, ei ehkä ymmärtäisikään, että kyseessä on kahdeksankulmainen katolinen kirkko. 

Seurakunnan diakoni on alun perin barcelonalainen Pedro Pérez, joka tuli Ouluun vuonna 2001. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Merikosken lukiosta hän lähti opiskelemaan papiksi Kauniaisiin katoliseen pappiskoulutuslaitokseen. Pérez vihitään katoliseksi papiksi toukokuussa.

Kirkolla harvinainen syntyhistoria

Oulun katolisessa seurakunnassa on mukana 35 eri kansalaisuutta, esimerkiksi vietnamilaisia, irakilaisia, italialaisia, kanadalaisia, filippiiniläisiä, sudanilaisia, kongolaisia, suomalaisia ja espanjalaisia. 

Katolinen kirkko syntyi Ouluun vuonna -86, kun kaupunkiin lähetettiin italialainen perhe lähetystyöhön. Sen jälkeen perheitä alkoi tulla paikkakunnalle lisää. 

”Myös minä olen tällaisen lähetystyö perheen lapsi. Perheeni lähetettiin Barcelonasta Ouluun vuonna 2001. Tämänkaltainen kirkon syntyhistoria on harvinaista Suomessa”, Pérez huomauttaa.

Oulun katolisen kirkon arkkitehti on sveitsiläinen Gabriele Geronzi. Hän suunnitteli kirkon espanjalaisen taiteilijan Kirko Argüellon piirustuksiin pohjautuen. 

Katolisia seurakuntia on Suomessa kahdeksan. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin kattavassa seurakunnassa on kaikkiaan 950 jäsentä. Oulun kaupungin alueella katoliseen kirkkoon kuuluu 500 jäsentä. 

Katoliseen kirkkoon liittyminen kestää pari vuotta. 

”Tärkeisiin päätöksiin varataan katolisessa kirkossa pitkiä valmistautumisaikoja”, luonnehtii Pérez. 

Kirkon päämessu pidetään sunnuntaisin klo 10 ja se on avoin kaikille.

Oulun-kirkon ensimmäisen rakennusvaiheen siunasi paavi Johannes Paavali II vuonna -91. 

Itse asiassa kirkon rakentaminen harvinaisesti esiteltiin paaville Vatikaanissa, joka totesi, että hanketta pitää edistää. Hän myös lahjoitti kirkolle Puolan Pyhän Marian ikonin. Kirkko on vihitty käyttöön 2001.

Seurakunnan kirkkoherrana toimii isä Donbosco Thomas ja kappalaisena isä Francisco Garcia.

 

Lue myös