Kansanmussiikkia Oulusta -albumi näyttää, miten hyvin oululainen kansanmusiikki voi ja soi – julkaisua tanssitaan Mallassaunalla 12. toukokuuta

Rällä, Rommakko, Pauhu ja Nope julkaisevat yhteislevyn, joka toimii mainiona käyntikorttina oululaisesta kansanmuusiikista.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen kansanmuusikko ja viulisti Osmo Hakosalo toimi Rällä-yhtyeensä kanssa perjantaina 12. toukokuuta julkaistavan Kansanmussiikkia Oulusta -levyn tuottajana.

”Tämä levy antaa kuvaa siitä, minkälainen Oulun kansanmusiikin tilanne on tällä hetkellä. Levylle haettiin bändejä, jotka soittavat perinteistä tai paikallista suomalaista kansanmusiikkia, tai tekee niin sanottua nykykansanmusiikkia”, Hakosalo kertoo.

Oulun kaupungin kulttuuritoimi rahoitti kahdeksan laulun kokonaisuuden tuotantokulut. Albumilla Rällä, Rommakko, Pauhu ja Nope pääsevät ääneen kukin kahden kappaleen verran.

Levy valmistui loppuvuonna 2022.

”Ollaan kaikki tosi tyytyväisiä lopputulokseen. Kiva, että kaikki bändit tunsi äänittäjä-miksaaja Matti Niemen hyvin, niin oli helppo tehdä yhteistyötä ja toteuttaa tämä rauhassa. Se myös kuuluu – tästä levystä tuli todella hyvä”, Hakosalo hehkuttaa.

Uutta ja vanhaa perinteihin nojaten

Perjantaina 12. toukokuuta ilmestyvältä Kansanmussiikia Oulusta -albumilta on julkaistu kaksi singleä, Pauhun Menuetti ja Polska Karjasillalta ja Rommakon Vielä on aikaa.

”Levynjulkaisukeikalla levyä on myynnissä myös fyysisenä.”

Hakosalo on hyvin tyytyväinen siihen, että Oulussa tehdään tällaista kansanmusiikkia.

”Ite oon tämmönen aika tradiuskollinen, eli soitetaan esimerkiksi Rällässä vain perinteistä musiikkia, että uusia sävellyksiä ei tuoda. Aluksi ajattelin, että koko Kansanmussiikkia Oulusta -albumi olis perinteistä kansanmusiikkia, mutta on hyvä että siinä on myös uutta perinnettä. Haluttiin kuitenkin antaa bändeille se päätäntävalta tuoda jotakin oman bändinsä näköistä ja kuuloista. Selkeästi nämä levylle uutta kansanmusiikkia tehneet bändit on ammentaneet suomalaisesta kansanmusiikkiperinteestä”, Hakosalo toteaa.

Albumilla kaksi bändeistä esittää laulettua musiikkia, kaksi instrumentaaleja.

”Mitään yhtenäistä tarinaa ei ole, mutta me ollaan kaikki oululaisia kansanmusiikkibändejä ja halutaan näyttää, minkälaista oululainen kansanmusiikki on vuonna 2023. Tietysti tässä on myös se Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden kulma.”

Hakosalon mielestä Oulun kansanmusiikki on pirteää ja kiinnostavaa.

”Esimerkiksi oululaistunut Junna on nimi, joka kannattaa painaa mieleen. Se on sellainen elektro-kansanmusiikkiporukka.”

Hakosalon mielestä Oulussa on hienosti mahdollisuuksia kansanmusiikille.

”Irkkupuoli on ollu Oulussa paljon läsnä, ja sieltä on tullu paljon soittajiaki. Se on ruokkinu tätä kansanmusiikin kehittymistä täällä. Ja toinen on se, että meillä on vahva kansantanssin asema. Oulun ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa korkeakoulu, jossa opetetaan kansantanssipedagogeja. Sen myötä täällä on paljon kansanmusiikkiesiintyjiä ja -opettajia, tapahtumia, jotka vie kansanmusiikkia Oulussa eteenpäin”, Hakosalo antaa tunnustusta.

Viulisti kertoo, että kansanmusiikin tekijöiden keskinäinen henki on yhteisöllinen, yhteistyöhaluinen ja kannustava.

”Me ollaan pieni genre ja tosi marginaalissa. Jos yhelle tulee näkyvyyttä, niin se automaattisesti auttaa meitä kaikkia.”

Soittimilla ja jalalla koreasti

Perjantaina 12. toukokuuta Oulun Mallassaunalla esiintyvät albumin neljästä bändistä kolme, Nopea lukuun ottamatta. Mallassaunan yläkerrassa on suotavaa ja mahdollista tanssia.

”Nopesta voisi sanoa, että ne on nykykansanmusiikin Oulun lippulaiva. Virve Yli-Savolan ääni, saundi ja olemus tulee pitkälti pop-estetiikasta… Mää aattelen, että Nope on Lauri Tähkä ja Elonkerjuu, mutta parempi!”, kehuu Hakosalo.

Nopeen kuuluvat myös Mikko Alanne (kontrabasso), Olli Seikkula (kitara) ja Erja Pätsi (viulu).

Rällässä Hakosalo ja Erja Pätsi ovat viulussa ja Jouko Pääkkönen haitarissa.

”Levyllä Rällässä haitaria soittaa Anne-Mari Kanniainen – vuodenvaihteessa Jouko tuli hänen tilalleen bändiin”, viulisti-tuottaja tarkentaa.

Rommakossa musisoivat Mika Kolehmainen (laulu, kaksirivinen haitari, kitara, huuliharppu, koskettimet ja mandoliini), Johanna Laurila (viulu ja laulu), Anniina Polvi (haitari, kitara, laulu), Janne Hansen-Haug (kontrabasso ja laulu) sekä Tommi Lantto (perkussiot).

”Rommakkoa voisi kuvailla folk-kansanmusaiskelmäksi”, Hakosalo ajattelee.

Pauhuun kuuluvat Aale Luusua (viulu), Liisa Kunnari (viulu) ja Jani Suvanto (kitara ja cittern).

”Pauhu kunnioittaa suomalaisen kansanmusiikin traditioita, mutta tekee pitkälle sovitettuja taidokkaita versioita tradikappaleista, tai säveltää sen tyylisiä kappaleita.”

Kansanmussiikkia Oulusta -albumi ilmestyy perjantaina 12. toukokuuta. Samana iltana klo 19 Oulun Pikisaaressa Mallasaunalla esiintyvät Rällä, Rommakko ja Pauhu. Keikalla on suotavaa ja mahdollista tanssia. Vapaa pääsy.