”Kansanmusiikki kaipaa uusia konsepteja”, Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry:n Osmo Hakosalo sanoo
Osmo Hakosalon mukaan kansanmusiikin, -tanssin ja -perinteen esille tuomiseen tarvitaan uusia keinoja. Kuva: Pia Kaitasuo
Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -konserteissa kuuluu nyt nuoren polven folk, kun Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry innosti muut paikalliset kansanmusiikkiyhteisöt yhteistyöhön Suomen Kansanmusiikkiliiton kanssa.
Kahden vuoden ajan toiminut Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry on ottanut uutta jalansijaa oululaisessa tapahtumakentässä: se on Oulun Musiikkijuhlien kumppanina tämän Jazz & Etno -konserttisarjassa. Yhdistyksen primus motor Osmo Hakosalo on innoissaan avautuneesta yhteistyömahdollisuudesta.
”Eräänlaisena liimana meidän ja Oulun musiikkijuhlien välillä oli Hailuodon Panimon ja Pikisaaren Mallassaunan yrittäjä Kimmo Kaukonen, jolle totesin, että Mallassaunalla olisi kiva tehdä kansanmusiikkikonsertteja.”
Oulun Musiikkijuhlat oli tehnyt jo yhteistyötä Pikisaaren Kulttuurilaboratorion puolella, joten kontakti organisaatioon oli olemassa ja sitä rohjettiin käyttää. Yhteistyö nähtiin sielläkin hyväksi.
”Pyysin sitten mukaan Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistyksen ja Oulu Folk ry:n.”
Syyskauden konsertit toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliiton kanssa siten, että esiintyvät yhtyeet ovat sen syyskauden kiertueyhtyeitä. Kiertueyhtyeeksi haetaan kaksi kertaa vuodessa, ja keikoille ympäri Suomen käydään Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Musiikinedistämissäätiön tuella.
Syys- ja kevätkaudella kullekin kuukaudelle nimetty yhtye esiintyy keikkajärjestäjien kutsusta näiden vastatessa kuluista omalta osaltaan. Kuluja ovat esimerkiksi tilakulut ja markkinointi sekä esiintyjien Teostomaksut.
”Työnjako on hoidettu niin, että Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry tuottaa konserttien artistipuolen, Hailuodon Panimo huolehtii tilan lisäksi äänentoistosta ja markkinointiin ja lipunmyyntiin liittyvästä puolesta vastaa Oulun Musiikkijuhlat.”
Uusi yhteistyö saattoi Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry:n osalta toteutua kiitos Taiteen edistämiskeskukselta, Taikelta, saadun toiminta-avustuksen.
”Olemme olleet hyvässä asemassa. Nyt haemme Taikelta jatkoa sekä toiminta-avustusta myös Oulun kaupungilta.”
Syyskaudella Mallassaunalla tarjolla on vielä kaksi Oulun Musiikkijuhlien etnokonserttia: keskiviikkona 13. marraskuuta lavalla on kahden instrumentalistin Northflip ja perjantaina 20. joulukuuta kuullaan Räsynukke-yhtyettä triokokoonpanona.
”Meillä on tosi iso kiinnostus jatkaa yhteistyötä Oulun Musiikkijuhlien kanssa: sen toiminta on todella ammattimaista ja kansanmusiikki Oulun seudulla saa näkyvyyttä sen tunnustetun aseman kautta.”
Hakosalo sanoo Oulun Musiikkijuhlien vakiintuneempien taidemuotojen, klassisen musiikin ja jazzin, parissa kertyneen osaamisen olleen suureksi opiksi heille yhdistyksenä jo tämän syksyn yhteistyön myötä.
Yhteistyö Suomen Kansanmusiikkiliiton kanssa jatkuu edelleen ja Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry on muun muassa ollut mukana valitsemassa pian julkistettavia tammi–toukokuun 2025 kiertueyhtyeitä. Hakosalon mukaan luvassa on kiinnostavia tekijöitä mutta myös lisää konsertteja.
Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry:n toiminta eroaa muista paikallisista kansanmusiikkikentän toimijoista Hakosalon mukaan siinä, että sen tekijät ja opettajat ovat joko kansanmusiikkiin kouluttautuneita ammattilaisia tai pitkään ammattimaista työtä tehneitä. Tämä antaa hänen mielestään heille vahvuudet toimia tuottajan roolissa Jazz & Etno -konserttisarjassakin.
”Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys on ollut kymmeniä vuosia todella vahvasti nimenomaan kouluttava yhteisö. Yhteistyö Oulun Musiikkijuhlien kanssa on tukenut juuri tuota: lokakuun kiertueyhtye Luomuduo järjesti konserttinsa ohessa heille workshopin.”
Oulu Folk ry, joka suuntautuu nimensä mukaisesti toisenlaiseen perinteeseen, paljolti amerikkalaisvaikutteiseen suomalaisen tai pohjoismaisen sijaan, on yhdistyksenä aktivoitumassa pienen hiljaiselon jälkeen, Hakosalo toteaa. Oulu Folk ry antaakin kuulua marraskuun 23. päivänä järjestettävässä 25-vuotisjuhlakonsertissaan.
Kansanmusiikkiyhdistys Rällä ry on ottanut tehtäväkseen kehittää kansanmusiikin ja kansantanssin näkyvyyttä. Hakosalo kiitteleekin Oulun seurakuntayhtymää myötämielestä kansanmusiikkiyhteisöä kohtaan ja toivoo yhteistyön lisääntyvän.
”Oleellista on konseptoida – kehittää niille tuoreita tapoja tuoda itseään näkyville. Kansanmusiikin, -tanssin ja -perinteen kuuluisi olla helposti saatavassa tilassa”, hän selittää.
”Täytyy tehdä uusia juttuja! Pohtia, miten tämä perinne ja sen ilmentymät nähtäisiin kiinnostavina.”