Kalevi Ahon kaksoiskonserton maailmankantaesitys Oulu Sinfonian konsertissa Madetojan salissa
Ravintola Preludissa on konsertin etkot 25. huhtikuuta kello 18.15, kun säveltäjä Kalevi Ahoa haastatellaan hänen tuoreesta Maailma on musiikissa – Kalevi Ahon elämää ja tekoja -kirjasta. Kuva: Teos/ Tuomas Tenkanen
Tanssiinkutsu-konsertissa torstaina 25. huhtikuuta kuullaan 75-vuotissyntymäpäiviään vastikään viettäneen Kalevi Ahon kaksoiskonserton maailmankantaesitys. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja, nykyinen kunniapuheenjohtaja, esseisti, kirjailija sekä säveltäjä Aho kuuluu maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin säveltäjiin.
Konsertin etkot otetaan Varaslähtö-haastattelutilaisuudessa, jossa Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtajana Ahoa seurannut Erkki Liikanen haastattelee säveltäjä Kalevi Ahoa tuoreen, Ahon elämästä kertovan Maailma on musiikissa – Kalevi Ahon elämää ja tekoja -kirjan tiimoilta.
Ahon laaja säveltuotanto sisältää viisi oopperaa, 18 sinfoniaa, 40 konserttoa sinfonisten runojen ja muiden yksiosaisten teosten lisäksi, sekä mittavan määrän kamarimusiikkia erilaisille kokoonpanoille.
Viululle ja sellolle sävelletty kaksoiskonsertto valmistui vuonna 2022, ja kimmokkeen säveltämiseen antoi sellisti Jonathan Roozeman.
”Joulukuun alussa vuonna 2021 Roozeman levytti Kymi Sinfoniettan kanssa toisen sellokonserttoni. Jonathan piti teoksesta, ja levytyksen yhteydessä hän kysyi, kiinnostaisiko minua säveltää hänelle ja Christel Leelle kaksoiskonsertto viululle ja sellolle. Lupauduin sen tekemään heti seuraavan vuoden lopulla”, Aho valaisee teoksen syntyhistoriaa.
Solistit kilpailuvoittajia
Konsertin solistit Roozeman ja Lee ovat kansainvälisiä kilpailuvoittajia. Roozeman voitti vuonna 2015 kansainvälisen Tšaikovski-kilpailun sen nuorimpana esiintyjänä, ja Christel Lee voitti puolestaan vuoden 2015 Sibelius-viulukilpailun ollen ensimmäinen kilpailun koskaan voittanut amerikkalainen.
Illan avaa Grace-Evangeline Masonin teos The Imagined Forest vuodelta 2021. Teos on säveltäjänsä sanoin ”mielikuvitusmatka tilassa, joka muistuttaa tuttua käsitystä luonnosta, mutta on samalla täysin tuntematon paikka.” Masonin meriittilistalta löytyvät muun muassa BBC:n Vuoden nuori säveltäjä -palkinto vuodelta 2013 ja Kuninkaallisen filharmonisen seuran sävellyspalkinto 2018.
Toisella puoliajalla kuullan Ludwig van Beethovenin seitsemäs sinfonia, joka sai kantaesityksensä Wienissä vuonna 1813. Suosittu sinfonia muistetaan esimerkiksi elokuvasta Kuninkaan puhe (2010), kun kuningas Yrjö VI kertoo änkytyksensä voittaen suorassa lähetyksessä kansalaisille, että maa on jälleen kerran ajautunut sotaan.
Konsertin johtaa oululaisyleisön sydämet aiemmilla vierailuillaan valloittanut australialaissyntyinen kapellimestari Jessica Cottis. Kansainvälisesti kysytty Cottis aloitti toisen kautensa Canberran sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuonna 2022. Hänen johdollaan orkesteri on käynnistänyt useita hankkeita uusien teosten tilaamiseksi ja australialaisen musiikin edistämiseksi.
Oulussa järjestetään myös alkaneella viikolla 59. Valtakunnalliset orkesteripäivät. Suomen sinfoniaorkesterit ry:n järjestämät orkesteripäivät kokoavat yhteen suomalaisen orkesterikentän 24.–26.4.
Lisätietoja konsertista Tanssiinkutsu 25.04. klo 19.00, Madetojan Sali.