Kahdenkeskisiä kohtaamisia taiteen keinoin Valveella – Kehä-festivaalin teemana raja

Sirkustaiteilija Hanna Moisalan ja tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan teos Orvaskesi on nähtävillä lauantaina Kehä-festivaaleilla. Kuva: J-P Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Festivaalin ensimmäinen yleisötilaisuus on perjantaina 25. syyskuuta kello 9-15, jolloin kaikille avoimella symposiumilla otetaan taiteen avulla yhteyttä yksinäisiin. Puheenvuoroissa avataan näkymiä hoitoympäristöissä tehtävään yhteisötaiteelliseen työhön ja arvoihin.

Rosa Meriläinen avaa kuulijoille kulttuurin ja taiteen vaikutusta ihmiseen ja yhteiskuntaan. Innostavat tapausesimerkit Suomesta ja Englannista kertovat, kuinka syvästi merkityksellisiä niin pienet taiteesta ammentavat teot kuin pitkät yhteistyöprojektit voivat olla. Päivässä on tilaa keskustelulle sekä ideoiden ja toiveiden jakamiselle. Symposiumin puheenvuorot ovat seurattavissa maksutta ja etäyhteydellä kulttuuritalo Valveen Valvelivessä.

11 taiteilijaa yhdelle kerrallaan

Varsinainen festivaalipäivä on vuorossa lauantaina 26. syyskuuta. Ohjelmassa on teoksia yhdeltätoista taiteilijalta. Teokset toteutetaan yhdelle kokijalle kerrallaan. Osaa teoksia voi katsoa kaikessa rauhassa, osa kutsuu festivaalivierasta osallistumaan. Kehä onkin ainutlaatuinen festivaali Suomessa.

”Kahdenkeskinen taide on erityistä, koska teos on olemassa juuri sinulle, ei kenellekään toiselle. Se voi olla vahva kokemus. Minä olen niin arvokas, että teos on vain minua varten. Yhden ihmisen merkittävä taidekokemus on vähintään yhtä tärkeä kuin sadoille katsojille suunnattu esitys”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Timo Harju.

Käsillä tehtyä konserttia

Kahdenkeskinen kohtaaminen on erityinen paitsi teoksen kokijalle myös sen esittäjälle.

”Teoksen esittäjällä on vapaus viedä teosta kokijalle sopivaan suuntaan – kuunnellen ja tunnustellen kokijan reaktiota, jännitystä ja sen laukeamista. Kahdenkeskisyydessä kiehtoo suora kohtaaminen, suora palaute, suora oleminen. Tavallaan kahdenkeskisyys on kaiken taiteen keskiössä”, kertoo muusikko Antti Tolvi, yksi Kehän taiteilijoista.

Hänen Konsertti käsillä -teoksessaan kokija istuu tuolilla silmät suljettuina kuin vastaanottaisi hartiahierontaa ystävältä. Esittäjä luo stereofonisen teoksen kokijan ympärille käsillään. Teos rantautuu kokijalle kuulo-, tunto-, tuoksu- ja näköaistimuksena sekä mielikuvina, luoden kokonaisvaltaisen konserttikokemuksen.

Rajaa monelta näkökulmalta

Raja-teema yhdistää festivaalin monitaiteellisia teoksia. Tarjolla on muun muassa Anni Puuperän I am your private dancer -teos, Mirka Kortesojan teos Rajoittaja, Lee Lahikaisen Hysteria – a Peep Show tai esimerkiksi Harri Piispasen Ihmisruukku, joka on iholla kulkeva mikropuutarha, ympäristöjuhlapuku tai -haarniska. Sen päällensä pukeva kirjaimellisesti istuttaa itsensä samaan maahan kasvien kanssa.

Raja-teema näkyy myös kahden ihmisen välillä. Ihon uloin kerros eli Orvaskesi on tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ja sirkustaiteilija Hanna Moisalan teos, joka syntyy tulkinnalle hetkessä, olemalla läsnä. Yleisö seuraa ja johdattelee esitystä, mikä luo taiteilijoille mahdollisuuden luoda taidetta intuitiivisesti ja kuunnellen. Teos kestää viisi tuntia. Yleisö voi tulla, viipyä ja poistua tilasta omaan tahtiin. Orvaskesi-teos on koettavissa nonstop-periaatteella eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Muut esitysajat ovat varattavissa festivaalipäivänä Kulttuuritalo Valveella Kehä-infossa tai puhelimitse klo 10-13 numerosta 040 1589 105. Teokset esitetään yhdelle kokijalle kerrallaan ja ne ovat maksuttomia. Kehä huolehtii festivaalivieraiden ja osallistujien rajoista ja turvallisuudesta muun muassa tarjoamalla kasvosuojaimia teoksiin, joissa turvaetäisyyksiä ei voida pitää. Yleisöä pyydetään osallistutaan taidekokemuksiin vain terveenä.

Kehä – monitaiteellinen festivaali kahdelle 25.-26.9.2020 kulttuuritalo Valveella, Oulussa. Tarkempi ohjelma: www.kulttuuriosuuskuntailme.fi/keha2020