Kadonneet kupletit ihastuttavat Oulun hoitokodeissa.
Veli-yhtye ja tanssija Päivi Mettovaara esittävät kupletteja Oulun hoitokodeissa. Kuvat: Martta Häyrynen
Intiön hoivakodin etupihalle alkaa kerääntyä yleisöä. Oulun kadonneet kupletit -konsertti on alkamassa. Veli Vaismaa esittelee kokoonpanon. Kitarassa Lauri Marjakangas, klarinetissa Saara Kalliopuska ja tanssijana Päivi Mettovaara.
Ensimmäinen kupletti kajahtaa käyntiin ja Intiön hoivakodin asukkaista ja henkilökunnasta koostuva yleisö kuuntelee rauhallisen keskittyneenä. Musiikki soi iloisesti ja Mettovaara tanssahtelee pihan ympäri kepein askelin.
Konsertin aikana lauletaan niin Heinäpäästä kuin Hailuodostakin. Kappaleet ovat kupletteja, eli huumoripitoisia kappaleita. Konsertissa esitettävät laulut ovat alun perin oululaisten lauluntekijöiden käsialaa 50-60-luvuilta.
Kupletit ovat arkistojen aarteita
Vaismaa kertoo aina olleensa kiinnostunut vanhasta kansanmusiikista. Hän tutustui noin vuosikymmen sitten oululaiseen muusikkoon, Pentti Hirvelään, jonka arkistoista Oulun kadonneet kupletit on pitkälti kerätty.
Hirvelä on tehnyt uraa 40-luvulta saakka. Hän oli mukana Oulun Riemuradio -nimisessä ryhmässä, joka teki Ylelle radio-ohjelmia. Lisäksi hän soitti kuplettimusiikkia Veikko Vanhalan kanssa. Duo oli Vaismaan mukaan yksi Oulun työllistetyimpiä kuplettiesiintyjiä 50-60-luvuilla.
”Olin kerran hänen luonaan vierailulla”, Vaismaa kertoo projektin synnystä. ” Hän soitti minulle yhden kappaleistaan ja mietin heti, että onpa hyvät sanat. Kysyin, onko hänellä enempää kappaleita, koska halusin kuulla lisää.”
Hirvelä ja Vaismaa alkoivat yhdessä käymään Hirvelän arkistoja läpi. Vaismaa nauhoitti ja kirjoitti ylös kappaleita, joita Hirvelä lauloi ulkomuististaan.
”Näillä lauluilla on tärkeää paikallishistoriallista arvoa”, sanoo Vaismaa. ”Ne ovat kaikki paikallisten kansantaiteilijoiden työtä.”
Musiikki on ollut yleisölle lahja
Keikkoja ennen Intiön hoivakotia on kokoonpano ehtinyt heittää jo neljätoista eri yksiköissä Oulun alueella. Kiertue on noin puolessa välissä.
”Alkuperäisten kuplettien kuulijakunta on iältään sellaista, että heitä on paljon näissä palvelutaloissa”, Vaismaa selittää. ”He saattavat muistaa jostain laulusta jonkin paikan tai hahmon.”
Vaismaa kertoo, että jotkut ovat muistaneet laulujen avulla Hirvelän ja Vanhalan kuplettiduon.
Palaute on koko ryhmän mielestä ollut palkitsevaa.
”On ollut hauska huomata, miten ikäihmiset reagoivat musiikkiin”, kertoo Marjakangas. ”Joskus voi näyttää siltä, ettei joku reagoi mihinkään, mutta heti kun musiikki alkaa soimaan, ne ihmiset alkavat elämään siinä hetkessä.”
Muut kokoonpanosta jatkavat.
”Meille on sanottu, että olemme iso lahja, kun olemme menneet jonnekin soittamaan”, sanoo Kalliopuska. ”Musiikki ja tanssi virkistävät henkisesti, varsinkin tämän kevään jälkeen.”
Tanssi onkin ollut Vaismaan mukaan tärkeä lisä kuplettikonsertteihin. Tanssin avulla yleisö pääsee osallistumaan.
”Yhdellä keikalla eräs pyörätuolissa istuva asukas intoutui tanssimaan tuolissaan”, kertoo Mettovaara. ”Siitä tuli sitten yhteinen tanssi.”