Johtotähtenä oululaisuus ja paikalliset raaka-aineet – Arctic Food Lab -hankkeesta toivotaan vetoapua

”Kotimaisuusasteemme on lähes sata prosenttia ja valmistamme keittiössä kaiken itse alusta saakka”, kertoo Sokeri-Jussin ravintoloitsija Sinikka Eskola. Kuvat: Harri Tarvainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ravintoloitsija Sinikka Eskola kertoo, että paikallisuus ja lähellä tuotetut raaka-aineet ovat keittiön kulmakivi. Arctic Food Labin tuomasta lisäarvosta paikalliselle ruokakulttuurille hän on myös innoissaan.

”Sokeri-Jussi on toiminut tällä paikalla jo 20 vuotta ja me pidämme Oulun lippua korkealla täällä Pikisaaren nokassa. Sydäntä lämmittää nähdä asiakkaita, jotka ovat ensimmäisiä kertoja tulleet vanhempien kanssa syömään meille ja nyt he tulevat tänne oman jälkikasvunsa kanssa.”

Perinteitä kunnioittaen

Ravintolalle on tärkeää tuoda perinteistä oululaista ruokakulttuuria esille. Annokset valmistetaan siten, miten ne on aina valmistettu, eikä keittiössä ole lähdetty trendien mukaan muuntelemaan annoksia.

”Kotimaisuusasteemme on lähes sata prosenttia. Kesäisin Pikisaaressa leijailee savu Kievarin omasta savustusuunista. Valmistamme keittiössä kaiken itse alusta saakka.”

Paikallisen ruokakulttuurin tarjoaminen on ollut ravintoloitsijalle aina tietoinen valinta. Ruokalistalla oleva isoäidin keittiö, mikä sisältää paikallisia erikoisuuksia ja perinneruokia, on ollut listalla alusta saakka. Eskola kertoo, että etenkin isoäidin keittiön annokset sekä kala-annokset ovat suosittuja. Sokeri-Jussin Kievaria voi siis kutsua edelläkävijäksi paikallisen ruokakulttuurin ja raaka-aineiden huomioimisessa. Kaksi vuosikymmentä paikallisuuteen panostaneesta ravintoloitsijasta on kiva nähdä, miten kovaan suosioon lähiruoka on nyt noussut, kun heille se on ollut aina yksi yrityksen kulmakivistä.

”Esimerkiksi muikut ja rössypottu ovat meillä aina listalla. Listassa otamme myös sesongin ja vuodenajat huomioon. Oululainen ruokakulttuuri on yhdistelmä idän ja lännen antimia ripauksella Lapin makuja ja listassamme näkyvät ne kaikki.”

Eskola sanoo, ettei ole koskaan kokenut paikallisten raaka-aineiden käyttöä tai päätöstä lähiruokaan panostamisesta rasitteena. Hän kertoo, että nykyään tuottajia on enemmän kuin ennen.

”Tuottajat ottavat myös enemmän itse yhteyttä ja tarjoavat tuotteitaan. Ainoa ongelma mikä voi tulla eteen on se, että tuottajalla ei ole tarpeeksi volyymia tuottaa tarvitsemaamme määrää tuotetta. Saatavuus ja sen takaaminen on tärkeää.”

Actic Food Lab -hanke innostaa

Arctic Food Labista Eskola kertoo olevansa innoissaan. Hän uskoo, että kulttuuripääkaupunki-titteli sekä Arctic Food Lab -hanke tuovat lisää tunnettavuutta Oulun alueelle ja tuo tuottajat sekä tekijät yhteen. Hankkeen kautta ravintoloitsija toivoo, että yhteistyö ja innovaatiot lisääntyvät.

”On mahtavaa, että otetaan huomioon se, kuinka tärkeä osa ruoka oikeasti on kulttuuria. Se on kulttuuria mitä me täällä tehdään ja se on osa meitä. Oululaisuus on iso osa meidän brändiämme sekä myös minua ja haluamme olla mukana nostamassa paikallista ruokakulttuuria esiin. Uskon, että Arctic Food Lab -hanke saa meidät kaikki arvostamaan lisää meidän oman alueemme ruokakulttuuria ja raaka-aineita.”

Lähiruoka ja paikallisten tuottajien raaka-aineet ovat olleet aina ravintolalle ainoa oikea tapa.

”Haluamme antaa asiakkaille kokonaisvaltaisia elämyksiä paikallisen ruoan parissa kauniissa historian havinaa huokuvassa hirsimakasiinissa. Toivomme myös, että asiakas kokisi löytämisen ilon, kun hän kävelee Oulussa ja pysähtyy ihastelemaan vanhaa rakennusta.”