Jaakko Kuusiston viimeiseksi jääneen sinfonian Suomen-kantaesitys Oulussa torstaina
Helmikuussa edesmennyt Jaakko Kuusisto (vas.) oli kapellimestari Osmo Vänskän hyvä ystävä ja kollega 1990-luvulta saakka. Kuvat: Jussi Snicker & Lisa-Marie Mazzuc
Ensimmäinen ja viimeinen – sillä nimellä esitetään viulisti-kapellimestari-säveltäjä Jaakko Kuusiston suurena unelmanaan työstämä sinfonia torstaina 3. marraskuuta Madetojan salissa. Pekka Kuusiston viimeistelemä teos kuullaan ensimmäisenä Suomessa nyt Oulussa, jossa Jaakko Kuusisto asui. Teoksen kantaesitys oli kesäkuussa Minnesotassa, Yhdysvalloissa.
Konsertin johtaa kapellimestari Osmo Vänskä, joka oli Kuusiston pitkäaikainen kollega ja hyvä ystävä. Hän oli myös ratkaisevassa osassa siinä, että sinfonia alkoi valmistua.
Vänskä oli lähdössä Minnesotan orkesterin kanssa Etelä-Afrikan kiertueelle vuonna 2018 ja tarvitsi orkesterisovituksia sikäläisestä musiikista. Hän kysyi apuun Kuusistoa, joka oli aiemmin sovittanut orkestereille menestyksekkäästi esimerkiksi Queenin, Abban ja The Beatlesin musiikkia. Vänskän harmiksi Kuusisto joutui kieltäytymään, koska oli juuri viimeistelemässä Jää-oopperaa.
”Ehdotin, että jos hän suostuu sovittamaan meille lauluja, Minnesotan orkesteri tilaa myös sinfonian”, Vänskä muistelee Oulu Sinfonian tiedotteessa.
Teos jäi kuitenkin kesken Kuusiston jouduttua sairaalaan. Veljeltään jäänyttä materiaalia tutkittuaan Pekka Kuusisto täydensi yhdessä nuottigraafikko Jari Eskolan kanssa sinfonian mahdollisimman uskollisesti veljensä tyyliä kunnioittaen.
Syväluotaavaa Sibeliusta
Kuusiston sinfonian lisäksi Oulu Sinfonia esittää konsertissa Jean Sibeliuksen neljännen sinfonian. Teos syntyi vakavan sairauden varjossa, kun säveltäjä oli useissa vakavissa kurkkuleikkauksissa.
”Ajattelin ensin johtaa Sibeliuksen kolmannen sinfonian, joka on positiivinen, mutta ohjelmaa suunnitellessani Jaakon kohtalo oli mielessäni. Se oli surullista aikaa. Neljäs sinfonia kunnioittaa Jaakon muistoa”, Vänskä sanoo.
Konsertin alkunumerona kuullaan Ludwig van Beethovenin neljäs pianokonsertto. Solistina esiintyy Suomen menestyneimpiin pianisteihin kuuluva Paavali Jumppanen.
Jumppanen vierailee myös Oulu Sinfonian Kamarimuusikoiden A Chamber Dream -konserteissa perjantaina 4.11. Oulun yliopiston Saalastinsalissa sekä lauantaina 5.11. Tulindbergin salissa. Maksuttomien kamarikonserttien sarja jatkuu Johannes Brahmsin ja Antonín Dvořákin pianokonserttojen muodossa.
Jazzia ja joulutunnelmaa
Oulu Sinfonian marraskuun ohjelmistossa on myös jazzin rytmejä.
Torstaina 10. marraskuuta orkesteri yhdistyy UMO Helsinki Jazz Orchestraan, ja soittaa Madetojan salissa saksalaisen laulaja-säveltäjä Theo Bleckmannin kappaleita hänen itsensä esittämänä. Ohjelmassa on myös jazz-standardeja sekä pop-ja musikaaliklassikoita. Konsertin kapellimestarina toimii UMOn pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja Ed Partyka.
Vanhanaikaisempaa svengiä 1920–1930-luvuilta on tarjolla Unohtumaton Gershwin -konsertissa torstaina 17. marraskuuta, kun Oulu Sinfonia esittää George Gershwinin musiikkia. Amerikkalaissäveltäjän tyyli yhdistelee musiikkia Broadwayn musikaaliteattereista perinteiseen oopperaan ja sinfoniaan. Ylikapellimestari Rumon Gamban johdolla kuullaan Gershwinin tunnetuimpia kappaleita, sinfoninen runo An American in Paris sekä orkesterisarja oopperasta Porgy ja Bess. Saksalainen pianisti Joseph Moog on solistina teoksissa Rhapsody in Blue ja I Got Rhythm.
Joulukonserttien kausi alkaa marraskuun 23. ja 24. päivänä, kun laulaja Suvi Teräsniska esiintyy Madetojan salissa kahdessa konsertissa. Oulu Sinfonian kokoonpano täydentyy Teräsniskan omalla yhtyeellä. Konsertissa kuullaan orkesterisovituksia jouluisista klassikoista sekä uusista kappaleista, joita kuullaan Teräsniskan viime vuonna ilmestyneellä albumilla Tämä maailma tarvitsee joulun.
Marras-joulukuun vaihteessa Oulu Sinfonia esittää Howard Briggsin kirjoittaman ja Howard Blaken säveltämän Lumiukko-elokuvan. Vuodesta 1982 televisiossa jouluisin esitetty satuanimaatio nähdään valkokankaalta elävän musiikin säestyksellä useissa konserteissa.