Improvisaatioteatterissa heittäydytään hetkeen

Kuvassa Heli Kaskela, Pekka Hartikainen, Juho Huhtala ja Janne Peltoniemi. Kuvaaja Sanni Luttinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu-opiston improvisaatioteatteri Väläkky tekee osallistuvaa improvisaatioteatteria. Teatterimuoto perustuu sekä vuorovaikutukseen että tarinaan. Yleisö voi vaikuttaa loppuratkaisuun.

”Katsojan ei tarvitse pelätä joutuvansa keskelle näytelmää vaan he voivat turvallisesti katsomosta vaikuttaa näytelmän kulkuun”, vakuuttaa ohjaaja Henna Holma. ”Jokainen esitys on omanlaisensa kokemus niin näyttelijöille kuin yleisöllekin.”

Tanssija, tanssin opettaja ja draamaohjaaja Henna Holma Teatterikuopan katsomossa.

 

Näyttelijät antavat toisilleen inspiraatiota

Väläkky on perustettu vuonna 2014 ja Holma on toiminut ohjaajana alusta alkaen.

Näyttelijöitä on 13. Ryhmä treenaa improvisaatiota ja tekniikoita Teatterikuopalla Haukiputaalla.

”Kohtauksia harjoitellaan eri teemojen esimerkiksi tunteiden, hahmojen ja tarinoiden kautta”, kertoo Holma.

”Tässä teatterimuodossa näyttelijän ei tarvitse sitoutua pitkän näytelmätekstin opettelemiseen. Ohjaaja antaa raamit, joiden puitteissa rakennetaan kohtauksia. Treeneissä muilta näyttelijöiltä tulee ehdotuksia ja inspiraatio kohtauksiin. ”

Holma lisää, että absurdimmatkin hetket ovat totta, kun näyttelijät heittäytyvät ja uskovat niihin täysin.

Uusi Kiimingin Syke-talo testissä

Improvisaatioesitykset eivät välttämättä ole sidottuja tiettyyn paikkaan. Väläkky esittääkin Tuneberin seikkailuja maaliskuussa Teatterikuopalla ja vasta avatussa Syke-talossa.

”Vähän jännittää, löytääkö kiiminkiläinen yleisö uuteen Syke-saliin”, pohtii Holma. ”Väläkky on ketterä liikkumaan, meitä pyydetäänkin eri tilaisuuksiin esiintymään kuten pikkujouluihin.”

Tuneberin tarinassa jätetty improvisaatiolle tilaa

Kaikki kunnossa, johtaja Tuneberi? -tarina kertoo pienen paikkakunnan teatteritalosta, joka valmistaa keskiaikaan sijoittuvaa näytelmää.

Esityksestä on tarkoitus tulla suuri spektaakkeli, mutta teatterinjohtaja Tuneberi on liemessä. Iso ja kallis tuotanto, johon vielä palkattiin TV:stä tuttu suuren egon omaava tähtinäyttelijäkin, pitäisi saada valmiiksi.

Lähestulkoon kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee pieleen ja oikein kunnolla. Tarina on peräisin ohjaaja Henna Holman kynästä. Valmiita vuorosanoja ei ole.

”Improvisaatiolle on jätetty runsaasti tilaa. Näyttelijät ovat itse rakentaneet rooliaan myös pukujen kautta. Kevyt lavastus antaa tilaa tapahtumille”, Holma sanoo.

 

Kuvassa Pekka Hartikainen, Juho Huhtala, Esa Kalistaja, Susanna Karikka, Aila Lehtonen, Antti-Jussi Mattila, Essi Paloma, Janne Peltoniemi, Miia Saari ja Nina Santala.

 

Tanssija, tanssinopettaja ja draamaohjaaja

Henna Holma kiinnostui teatteri-improvisaatiosta näyttelijä Janne Raudaskosken pitämillä kursseilla.

Alun perin Holma on tanssinopettaja, joka aloitti tanssiharrastuksen Kiiminkijoen opistossa Haukiputaalla. Tanssista tuli ammatti Oriveden opiston ja Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian opintojen jälkeen. Myöhemmin Holma on opiskellut myös draamakasvatusta.

Holma on tanssinut muun muassa Jojo Oulun Tanssin Keskuksen tuotannoissa sekä koreografina ja näyttelijänä eri produktioissa.

Tällä hetkellä Holma toimii Oulu-opiston teatterin, improvisaatioteatterin, tanssikoreografiatyöpajan ja erityisryhmän tuntiopettajana sekä teatterin kerho-ohjaajana Oulun perusopetuksen kouluissa.

Hän näyttelee myös nykyteatteriryhmässä Vera Audentiassa.

 

Improvisaatioteatteri Väläkky: Kaikki kunnossa, johtaja Tuneberi? (K-12)

  • La 14.3. klo 18 ensi-ilta ja su 15.3. klo 16 Teatterikuoppa (Revontie 45 Haukipudas)
  • La 28.3. klo 18 ja su 29.3. klo 16 Syke-talo (Kirjastokuja 1 Kiiminki)
  • Liput ennakkoon Oulu10 toimipaikoista ja lipunmyynti alkaa tuntia ennen ovelta.
  • Näyttelijät: Pekka Hartikainen, Juho Huhtala, Juhani Isoaho, Esa Kalistaja, Susanna Karikka, Heli Kaskela, Aila Lehtonen, Antti-Jussi Mattila, Essi Paloma, Janne Peltoniemi, Miia Saari, Nina Santala ja Timo Urhonen.
  • Äänisuunnittelu: Oskari Pellinen
  • Valosuunnittelu: Janne Holmström

 

Oulu-opisto

  • Suomen 4. suurin kansalaisopisto
  • 1500 kurssia
  • 50000 opetustuntia
  • 22 000 kurssilaista
  • 29 näyttämötaiteen ryhmää
  • 363 näyttämötaiteen harrastajaa