I’m So Sorry on Rosa-Maria Nuutisen kunnianosoitus Alzheimeria sairastavalle mummolleen

Piirtämisen, valokuvaamisen ja luovan tekstin välityksellä Rosa-Maria Nuutinen tutkii yksilöiden ja yhteiskuntamme vaikutusta luontoon ja ihmisiin. Kuva Nuutisen Lontoon työhuoneelta. Kuva: Bob Bicknell-Knight

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rosa-Maria Nuutinen (s. 1992, Hämeenlinna) on Lontoossa elävä ja työskentelevä taiteilija. Hänen ensimmäinen soolonäyttelynsä avautuu Oulun Ränni Galleriassa 30. toukokuuta. I’m So Sorry (Olen niin pahoillani) -niminen näyttely on kunnianosoitus ja anteeksipyyntökin Nuutisen isoäidille Ainolle. Aino on vuosia kärsinyt Alzheimerin taudista ja elää hyvin yksinkertaista, hiljaista elämää.

I’m So Sorry -näyttelyn teokset käsittelevät vanhenemista ja tutkivat iäkkäiden ihmisten eristäytymistä sekä yksinoloa. Näyttely dokumentoi millaista on vanheta sairauden kanssa, joka hitaasti aiheuttaa vaurioita aivoissa, ja hävittää yksilön persoonallisuuden, sen ainutlaatuiset piirteet. Ränni-galleria on Kulttuuriyhdistys Kulttuuribingon ja Oulun taidemuseon ylläpitämä näyttelyvitriini Oulun Rautatieaseman asematunnelissa.

Yksityiskohta teoksesta Sikin sokin.
Sikin Sokin, yksityiskohta, huopakynä kankaalle. Lääkkeet valtaavat tilaa muistoilta mummon pöydällä. Kuva: Rosa-Maria Nuutinen

Aino ei enää juuri lasauttele, mutta saunan hän muistaa

Nuutisen näyttely keskittyy kahden saunanpenkin ympärille. Ne toimivat istuimina ja tukirakennelmana veistoksille ja 2D-töille. Sauna ja saunominen ovat osa suomalaisuutta, ja vaikka Aino on unohtanut suuren osan muistoistaan, hän ei ole unohtanut saunaa, sen käyttötapaa taikka tarkoitusta. Penkit symboloivat sitä osaa Ainosta, joka on vielä ehyt, ja toimivat perustana teoksille, jotka puolestaan edustavat niitä häviäviä muistoja ja tavaroita, jotka ovat menettäneet tarkoituksensa taudin edetessä.

”Hyvin varoen mummon kanssa on saunottava, onhan hän jo pitkälti yli 90-vuotias. Mutta saunaa hän ei unohda”, Nuutinen kertoo ja jatkaa, ”Hän on aina osannut myös lasauttaa osuvia kommentteja keskusteluiden tai tilanteiden oikeissa kohdissa, mutta se taito on nyt katoamassa hiljalleen.” Näyttelyssä on mukana myös kaksi kankaalle tehtyä teosta, Ainon saunapäivästä kertova I Hope You Are Doing Ok ja Sikin Sokin, joka näyttää kuinka rakkaat esineet Ainon kodin pöydällä kilpailevat huomiosta kasvavan lääkepinon kanssa. Näyttelyn kolme 3D-tulostettua veistosta toimivat tulkintana esineille, joita Aino ei enää osaa tai pysty käyttämään. Yksi niistä on veistos Ainon silmälaseista, jotka hukkuvat vähitellen pitsiliinan sekaan.

Japaniin tai Eurooppaan

Nuutinen haki vastikään japanilaiseen residenssiin ja olisi päässytkin sinne, mutta rahoitus ei sitten järjestynyt. Nyt hän on miettinyt englantilaisen kumppaninsa kanssa, joka myös on taiteilija, mahdollisuutta luopua Lontoon asunnosta ja siirtyä työskentelemään jonnekin päin Manner-Eurooppaa seuraavaksi. Saksa ja Berliini tuntuvat kiinnostavilta.

”Nyt asiat ovat vähän auki, ja tätä näyttelyä tehdessä on syntynyt käsiteltäväksi pieni ahdistus siitä, että olisi niin paljon tehtävää vielä, mutta tuollainen kaiken unohtamisen aika ehkä lähestyy koko ajan minuakin”, Nuutinen kertoo tunnelmistaan.

Joka tapauksessa Rosa-Maria Nuutisen näyttelyn avajaisia vietetään 30. huhtikuuta 2021 Ränni Galleriassa, siellä Oulun asematunnelin keskustan puoleisessa päässä. Näyttely on Galleria Rännissä 27. kesäkuuta saakka.

Rosa Nuutisen teos Radio Silence
Radio Silence, 3D-tulostus, esimerkki esineestä, jota Aino-mummo ei enää tunne, ei osaa käyttää. Kuva: Rosa-Maria Nuutinen