Ice Motions -joukkue välittää muodostelmaluistelun ilosanomaa osallistumalla Maailman arvokkaimpaan kelloon

Joukkueen liike on sujuvaa ja kaunista. Valmentajat antavat harjoituksissa hellää palautetta, jos ihan jokainen liike ei osu kohdalleen. Onnistunut esitys vaatii lukemattomia toistoja ja yksityiskohtien hiomista. Kuvat: Mari Kivioja

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pete Huttunen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa harjoitteleva aikuisten muodostelmaluistelujoukkue Ice Motions harjoittelee tavoitteellisesti kilpailuihin. Harrastus on luistelijoille tärkeä ja joukkueen hyvä yhteishenki on aistittavissa jäällä ja sen ulkopuolella. Ice Motions päätti hakea mukaan Oulu2026-ohjelmistoon kuuluvaan teokseen Maailman arvokkain kello ja tuoda sitäkin kautta hienoa lajia esille.

Ice Motions harjoittelee ja kilpailee nyt kolmatta vuotta. Joukkue kuuluu Meri-Lapin taitoluistelijoihin, mutta lähes kaikki luistelijat ovat oululaisia. Joukkue harjoittelee kerran viikossa Oulunsalon jäähallissa.

Ice Motions kilpailee kansallisessa aikuisten sarjassa, jossa kaikki luistelijat ovat yli 18-vuotiaita ja kisakokoonpanossa saa olla vain kolme alle 25-vuotiasta. Yläikärajaa ei ole.

Joukkueen johtajat Heidi Häikiö, Essi Vainio sekä 15 vuotta lajia harrastanut Arja Aula-Matila kertovat, että Ice Motionsissa erityistä on loistava joukkuehenki.

“Aina on mukava tulla treeneihin, joissa jokainen saa olla oma itsensä. Luistelijoiden ikä vaihtelee noin parikymppisistä yli viisikymppisiin”, Essi Vainio kehuu.

“Osa meistä vanhemmista luistelijoista voisi olla nuorempien äitejä ja niin saattaa ollakin”, alan konkari Arja Aula-Matila vinkkaa merkitsevästi.

Ikää tärkeämpää aikuisten sarjassa ovat tasapaino, rytmitaju, rohkeus sekä muodostelmaäly. Nämä ominaisuudet kehittyvät ajan kuluessa ja toistojen myötä.

kolme naista

Arja Aula-Matila (vas.) Essi Vainio ja Heidi Häikiö rohkaisevat kaikkia, myös aikuisia, muodostelmaluistelun pariin.

“Muodostelmaluistelu on ennen kaikkea joukkuelaji. Hypyt ja piruetit eivät ole pääosassa samaan tapaan kuten yksinluistelussa, vaikka niitäkin nähdään”, Aula-Matila valaisee.

Vahvat naiset yhdessä

Muodostelmaluistelussa tehdään kaikki yhdenmukaisesti ja synkronisesti. Luistelijat tähdentävät, että joukkue on yksi organismi ja se ei kaadu koskaan yhteen luistelijaan.

“Tärkeitä eivät ole ainoastaan tekniset suoritukset. Puvuilla, meikeillä ja jopa päiden asennoilla pyritään tarkkaan yhtenäisyyteen”, Heidi Häikiö tarkentaa.

Aula-Matila kertoo, että Suomessa luistelee useita huipputiimejä, jossa on muun muassa koreografit, tanssinopettajat ja fysiikkavalmentajat erikseen.

Ice Motionsissa ei ole kärkijoukkueiden veroista organisaatiota takana. Valmentajat Aada Häikiö ja Iiris Matila valitsevat teeman ja musiikin sekä suunnittelevat ohjelman.

“Tämän kauden teemamme nimi on Femme fatale. Olemme vahvoja naisia ja näytämme sen yleisölle muodostelmaluistelun kielellä.”

“Musiikin lisäksi myös kädet, ilmeet ja läsnäolo ovat tärkeä osa esiintymistä”, Vainio luonnehtii.

Vaikka osaavat valmentajat valitsevat kauden teeman ja tekevät kaikki lopulliset päätökset, luistelijoitakin kuunnellaan.

“Sanomme kyllä esimerkiksi rohkeista pukuideoista, että kaunis ajatus, mutta nuo eivät ehkä ihan sovi meidän vartaloillemme. Olemme vähän eri ikäisiä kuin meidän valmentajamme”, luistelijat nauravat yhteen ääneen.

Kilpaileminen motivoi

Luistelijat kertovat, että aikuisiälläkin kilpailu on tärkeää.

“Kilpailuja vartenhan me harjoittelemme. Kun kausi päättyy keväällä, aloitamme heti seuraavan kisaohjelman rakentamisen.”

“Asetamme jokaiselle kilpailulle tavoitteet, sillä se on myös edellytys menestymiselle. Jotkut ovat toki kilpailuhenkisempiä kuin toiset, mutta yhdessä onnistuminen, sijoitusten parantaminen ja kehittyminen ovat kaikille tärkeintä”, Vainio tähdentää.

Ice Motions osallistuu kansallisiin kilpailuihin kolme kertaa kauden aikana sekä mahdollisuuksien mukaan kutsukilpailuihin.

Kilpailuissa 12 parasta 28 mukana olevasta joukkueesta pääsevät loppukilpailuun.

“Me emme kilpaile ihan vielä parhaiden joukossa, mutta kisoissa on hopeafinaali, joka on meidän loppukilpailumme”, Aula-Matila kertoo.

“Tasoerot sarjassa ovat todella suuret. Pääsemme hopeafinaalissa kolmannen kerran jäälle ja kisaamaan meidän tasollamme. Tämä on meille tärkeää”, Häikiö lisää.

Rohkeasti mukaan

Ice Motions lähti innolla mukaan osaksi Maailman arvokkainta kelloa.

“On aivan mahtava olla kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmassa ja tuoda sitä kautta lajia esille”, Vainio sanoo.

“On ihana kertoa, että aikuisillekin on tällainen harrastus olemassa ja rohkaista muitakin aikuisia mukaan kokeilemaan lajia”, Häikiö lisää.

Tulevana viikonloppuna on harvinainen tilaisuus kokea muodostelmaluistelua pohjoisessa. Oulun Luistelukerho järjestää Oulu Synchro 2025 -kutsukilpailun Oulun Energia areenalla 22.-23.2.