Hyppää tekoälyauton kyytiin ja opi uutta Martinniemen ja Varjakan historiasta ja tulevaisuudesta

Tekoälyautona toimii musta tilataksi. Kuvassa teoksen toteutuksessa mukana olevat Maria Olonen, Inka Koutaniemi, Ari-Matti Lappalainen ja taiteilijat Madeleine Flynn ja Tim Humphrey. Kuva: Noora Ruuska

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Noora Ruuska

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valveen kaupunginosakulttuuri tuo Varjakkaan ja Martinniemeen australialaisen taiteilijakaksikon Bellwether – Kellokas -nimisen teoksen. Teoksessa alueilla ajelee tekoälyä hyödyntävä auto, jonka kanssa osallistujat pääsevät keskustelemaan. Teos toteutetaan 22.-25. maaliskuuta.

Madeleine Flynn ja Tim Humphrey -taiteilijakaksikon Bellwether – Kellokas -niminen teos, tuo Oulun Martinniemeen ja Varjakkaan tekoälyä hyödyntävän ajoneuvon, joka vie osallistujat uudenlaiselle autoretkelle. Teos tarjoaa kyytiin hyppääville matkustajille matkakokemuksen, jossa alueen maisemat, taianomainen äänimaailma ja tekoälyn kanssa käytävät keskustelut luovat paikasta ennennäkemättömän kuvan.

Teos on toteutettu osana Valveen kaupunginosatoimintaa, jonka tarkoitus on tukea ja kehittää eri kaupunginosien kulttuuritoimintaa.

“Halusimme tuoda teoksen näille alueille osana toimintaamme, jottei kulttuuri keskittyisi vain kaupungin keskustaan, vaan tapahtumia olisi myös eri puolilla”, teoksen rakentamisessa mukana ollut kaupunginosakulttuurin vastaava tuottaja Ari-Matti Lappalainen kertoo toiminnasta.

Bellwether – Kellokas -teoksessa on käytetty paikallisia ääniä ja tarinoita. Toteutusta varten on haastateltu alueiden asukkaita, jotka ovat kertoneet omia tarinoitaan ja muistojaan alueesta.

“On saatettu kysyä esimerkiksi että, mikä on erikoisin tarina, minkä olet kuullut täältä”, Flynn kertoo haastatteluprosessista.

Automatkan aikana tekoäly yhdistelee luotettavia ja epäluotettavia kertomuksia verkkolähteisiin tuottaen tarinaa autoa ympäröivästä maisemasta ja tulevaisuuden skenaarioista. Kyydissä osallistujat pääsevät osallistumaan paikallisen tarinan ja tulevaisuudenkuvan luomiseen.

Kohti tulevaisuutta

Teoksen nimi Bellwether – Kellokas tarkoittaa edelläkävijää ja uuden trendin varhaista indikaattoria. Kellokas on laumaa johtava lammas, joka vie muita eteenpäin, ja teoksen ideana onkin katsoa tulevaisuuteen.

“Vaikka tarinat ovatkin menneisyydestä, tämä teos katsoo tulevaan ja auttaa pohtimaan, millainen voisi olla alueen tulevaisuus”, Humphrey kertoo.

Tekoälyn käyttö ja tulevaisuuteen katsominen voivat olla pelottavia asioita, mutta teos haluaa luoda rauhallisen ja toiveikkaan kuvan alueen tulevaisuudesta.

“Esimerkiksi, jos tietyt alueet olivat joskus veden alla, voidaan miettiä että, miten silloin elettiin”, Humphrey pohtii.

Menneisyyteen katsominen yhdistettynä nykyisyyteen ja uuteen teknologiaan luo kuvia todennäköisistä ja epätodennäköisistä tulevaisuuden skenaarioista.

Taiteilijakaksikko on työskennellyt aina äänitaiteen parissa ja teknologia on isossa roolissa ääniteosten luomisessa. Tästä syystä tekoälyn käyttö taiteessa tuntui heistä luontevalta. Tekoälyä ei Flynnin ja Humphreyn mukaan tarvitse nähdä pelottavana vaan ihmisten tulisi tarttua sen tuomiin mahdollisuuksiin.

“On tärkeää syöttää tekoälylle paljon erilaisia tarinoita, jotta se oppii enemmän ihmisistä”, Flynn pohtii.

Elokuvamainen elämys

Teos syntyy jaetusta matkakokemuksesta ja sen  keskipisteenä toimii tilataksi, jonka takapenkeille mahtuu kuusi ihmistä. Tunnelma auton takaosassa on tiivis ja vastakkain asetetut penkit luovat yhteisöllisen ilmapiirin.

“Tänne tullaan toisillemme tuntemattomina, mutta noin 20 minuutin ajon jälkeen osallistujista onkin muodostunut jo tiivis ryhmä“, Flynn kertoo.

Metsän keskellä äänimaailma ja tekoälyn esittämät kysymykset ja pohdinnat luovat unenomaisen, jopa epätodellisen tunnelman.

Tekoäly kyselee ja kertoo omia ajatuksiaan ja sen kanssa voi keskustella mikrofonien avulla. Autossa pohditaan tulevaisuuden merkkejä ja tekoäly intoutuu kyselemään myös esimerkiksi aamupalatottumuksista. Keskustelu on järkevää ja järjetöntä samaan aikaan. “Dialogi luo toistoja ja muotoutuu jopa elokuvamaiseksi kokonaisuudeksi, joka on jokaisella kerralla erilainen”, Humphrey kertoo.

Tekoälyauto ajelee Martinniemessä 22.–23.3. ja Varjakassa 24.–25.3.2024. Lähdöt puolen tunnin välein. Liput taidematkalle ovat myynnissä Valveen lippumyymälässä ja Ticketmasterissa.