Historioitsija Jonna Pulkkisen uutuuskirja esittelee tositarinoita Lapin ihmisistä neuvostopartisaanien tähtäimessä

Jonna Pulkkinen on Oulussa asuva tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut useita tietokirjoja alkoholikulttuurista ja -historiasta. Kuva: Otava

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Partisaanit tappoivat kokonaisia perheitä Lapissa jatkosodan aikana. Alle 80 vuotta sitten tapahtuneet raakuudet ovat monien mielestä yhä vaiettua historiaa. Uhrit olivat arkiaskareistaan yllätettyjä naisia ja lapsia olosuhteiden ja sattuman armoilla.  

”Aihe on mielestäni tosi kiinnostava ja synkkäkin. Se on kuitenkin elettyä historiaa ja vieläpä kotikonnuillani, joten koin, että tässä saa tutkia ja tehdä ihan tärkeääkin työtä. Partisaanihyökkäyksistä on toki aiemminkin kirjoitettu, mutta ei käsittääkseni tästä näkökulmasta. Mielestäni aihe on jopa tänäkin päivänä ajankohtainen”, kertoo Jonna Pulkkinen.

Hän nostaa kirjan keskushenkilöksi sompiolaisen syrjässä eläjän ja salametsästäjän Rikhard Uusitalon, 1890−1963, joka nähdään punainen pusero yllään. Hänellä saattoi olla yhteyksiä itään, mutta onko Uusitalo neuvostovakooja, kuten aletaan epäillä.

”Tein muinoin opiskellessani Oulun yliopistossa gradun Laanilan partisaani-iskusta, sen uutisoinnista ja sensuroinnista, ja sen yhteydessä löysin ensimmäisen arkistodokumentin, joka vei mut kirjan päähenkilön Rikhard Uusitalon jäljille”, hän taustoittaa.

”Eli toistakymmentä vuotta tämä asia on hautunut. Tosin se lappu ehti tietysti mennä hukkaan. Mutta löysin sen sitten joskus muutama vuosi, kolme-neljä vuotta sitten, ja siitä sitten sai tämä kirja alkunsa.

Keskelle partisaani-iskujen kaaosta

Punainen pusero – Lappi partisaanien armoilla -teos nivoo yhden henkilön ja hänen perheensä tarinan osaksi Lapin historiaa. Lapin ihmisten kohtaloita ja elämäntapaa kuvataan arkistolähteiden, mutta myös silminnäkijäkertomusten avulla.

Rikhard Uusitalon elämän aikana Lappi muuttuu paljon. Uusitalo on kuuluisan lestadiolaissaarnaaja Ara-Matin poika. Hän ehti nähdä ja kokea uuden vuosisadan vaihtumisen, Suomen itsenäistymisen sekä lama- ja sotavuodet.

Punainen pusero antaa tarkan kuvan siitä, millaista oli elämä pohjoisessa erityisesti Sodankylässä, Sompiossa ja pienessä Lokan kylässä viime vuosisadan alkupuolella. Teos vie lukijan keskelle partisaani-iskujen kaaosta, jossa tavalliset ihmiset kokivat sodan julmuuden. Heidän kohtaloaan määrittelivät myös sodan laajemmat kuviot, joista vastuu kuluu vallankäyttäjille tietoineen, tunteineen ja asenteineen.

Punainen pusero on saatavilla myös äänikirjana.