Historiallinen ja ympäristötietoisuuspalkittu Pateniemen Raitti on yksi Kotiseutupäivien retkikohteista

Pateniemen kaunis ja historiallinen miljöö on saanut raitilleen välähdyksiä menneestä. Kylää kiertää 12 infokylttiä. Kuvat: Juha Näppä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pateniemen Raitti on alueen historiaa esittelevä ulkoilureitti Oulun Pateniemessä. Kevyenliikenteenväylien varrelle, Pateniemen tärkeille paikoille, on pystytetty 12 infokylttiä, jotka kertovat alueen historiasta, Pateniemen sahasta, laivavarvista ja niillä työskennelleistä henkilöistä.

Raitille rakennetuissa kylteissä on kuvia eri aikakausilta, lyhyitä tekstejä sekä qr-koodeja, joiden takaa löytyy Pateniemen koulun oppilaiden keräämiä haastatteluita, kertomuksia, lauluja ja muuta mielenkiintoista.

Pateniemen koulun jokaiselle luokka-asteelle on Pateniemen Raitista rakennettu oppimisalusta, jossa oman asuinalueen historiaan tutustuminen on pääasia. Esimerkiksi ekaluokkalaiset pujottavat lankaa paperille piirretyn Pateniemen Raitin reitin mukaisesti ja viitosluokkalaiset etsivät maailmankartalta Pateniemessä rakennetun purjelaivan matkakohteita. Pateniemen koulu palkittiin jo vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuspalkinnolla, joka myönnettiin Pateniemen Raitti -oppimisympäristöprojektista.

Raitinteon päällikkönä toimii Pateniemen koulun rehtori Matti Kuivamäki, Raitin videot ja musiikit sekä qr-koodit ovat toteuttaneet Tommi Skytte ja Hannu Päätalo, maastossa olevat kyltit on tehnyt Eija Sarastamo.

Oman kylän porukka halusi tehdä Pateniemen historiaa näkyväksi. Kuvassa (vas.) Inka Mommo, Hannu Päätalo, Tommi Skytte ja Kaija Mäkiniemi.

Paikallistuntemusta viidesluokkalaisille

Tommi Skytte työskentelee ala-koulun opettajana Pateniemen koulussa. Hän itse muualta tulleena huomasi, että Pateniemen historiaa tuntevat asukkaat alkavat kohta olla vähemmistönä alueella.

Saha lopetti jo vuonna 1990 ja kaksi vuotta myöhemmin Pateniemeen töihin tullut Skytte päätti tehdä jotain, jotta hänen pateniemeläiset oppilaansa oppisivat tuntemaan asuinalueensa historian.

”Homma lähti periaatteessa siitä, kun virittelin koululle kuvia vanhasta saharakennuksesta, koska halusin tuoda vanhan sahan historiaa oppilaille näkösälle. Lähdemme viitosluokalla aina liikkeelle paikallishistoriasta”, kertoo Tommi Skytte.

”Sain Pohjois-Pohjanmaan museolta niitä ensimmäisiä kuva, jotka suurennutin, ja ne ripustettiin seinälle ja aulaan. Ne olivat sellaisia isoja kuvia sahasta. Niitä samoja kuvia on käytetty nyt tässä Pateniemen Raitti -projektissa”, hän jatkaa.

Tästä koulun valokuvanäyttelystä virisi pohjaidea koko Patelan Raitille.

”Siitä pikkuhiljaa rakentui ajatus isommasta jutusta tänne alueelle, että rehtorimme huomasi, että olisi kiva tehdä tämmöinen historiapolku, jotta tällä alueella asuvat lapset tuntisivat tämän paikan historiaa ja perinnettä. Koko aluehan on syntynyt sahan ympärille, ja kaikki täällä silloin ennen asuneet ovat oikeastaan olleet sahalla töissä”, Skytte lisää.

”Pitkään mietittiin, mikä olisi järkevä tapa, ja päädyttiin näihin kyltteihin, joissa olisi esiteltynä Pateniemen tärkeitä paikkoja, kuten vaikka Honkapirtti ja Porilan talot. Ja Navetta, joka silloin vielä oli. Paloasema ja sahamuseo ja muita”, Skytte jatkaa.

Saha sijaitsi lähellä rantaa, kertoo sahan vanhalla alueella sijaitseva Pateniemen Raitin kyltti.

Ponssen apuraha toi vauhtia

Aluksi idean saaneet ryhtyivät puuhaan omin voimin, mutta saivat sitten Ponssen säätiöltä ensimmäisen apurahan Pateniemen Raitin teon käynnistämiseen.

”Siitä se sitten se oikeastaan nytkähti liikkeelle, ja saatiin onneksi koululle vielä sellaisia innokkaita tekijöitä, jotka olivat graafisesti päteviä tekemään ja suunnittelemaan tällaisia asioita”, Tommi Skytte kertoo.

Raitin rakentajat tekivät kukin työtä oman toimen ohessa.

”Valmistuminen kävi vähän hitaasti, aikaa on nyt kaikkiaan kulunut kuusi-seitsemän vuotta. Kyltit ovat nyt olleet Raitilla kaksi vuotta, niitä on 12 kappaletta. Koko ajan olemme tehneet yhteistyötä Pateniemi-seuran ja Lions Club Oulu, Pateniemen kanssa.”

”Samoin Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa on tehty yhteistyötä nyt ja jo varhaisesta 90-luvusta lähtien. Tuossa koulun lähellä kun oli sahamuseo, joten  me käytiin aina vitosten kanssa siellä, ja siitäkin lähti itsellä se syttö tämän alueen historiaan”, Skytte lisää.

Pateniemen Raitin teon yhteydessä on paljon haastateltu vanhempia ihmisiä, jotka ovat olleet sahalla töissä. Heiltä on saatu paljon arvokasta materiaalia ja sisältöä myös Raitin kyltteihin. Haastattelut ovat tallessa, ja koska yliopisto ollut myös yhteistyökumppanina, opiskelijoille on annettu mahdollisuus käyttää näitä materiaaleja tutkimustöihin ja muuhun tarpeelliseen. Siten aineistot ovat tavallaan yliopistollakin tallessa.

Elämä jatkuu uudenlaisena entisellä sahan alueella.