Hiirosenkodissa esillä kesäkuussa edesmenneen Lea Pihkalan taidenäyttely – töitä päätynyt jopa The Rolling Stones -basistin kotiin
Kuvataiteilija Lea Pihkalan teokset ovat tuoneet paljon iloa Hiirosenkotiin. Kuva: Juha Näppä
Kesäkuussa edesmenneen taiteilija Lea Pihkalan Palaveri patiolla, ystävät yhdessä -taidenäyttely ilahduttaa Hiirosenkodin asukkaita 12. syyskuuta saakka. Sen jälkeen näyttely siirtyy Intiön Hoivaan.
Taidenäyttelyn lisäksi taiteilija Lea Pihkalasta on tekeillä myös digitarina Oulun elokuvakoulun, Hiirosenkodin ja Oulun kaupungin kotikuntouksen yhteistyönä. Lions Club Oulu Sarat ry:n perustajajäsen Pihkala toimi eläessään Lionsien kanssa myös Hiirosenkodin kummina.
Iisalmessa 1936 syntynyt Lea Pihkala muutti töiden perässä Ouluun 1950-luvulla. Hän oli lapsesta saakka tuntenut vetoa taiteen tekemiseen, ja kun työpaikka muotiliikkeessä jossakin vaiheessa meni alta, hän piti sitä onnenpotkuna, sillä se mahdollisti täysipäiväisen taiteilijaelämän. Taiteilijana Pihkala oli itseoppinut naivisti.
Värejä ja elävää elämää
Lea Pihkalan maalaukset ovat värikylläisiä ja täynnä elämää. Ihmiset ovat ulkoisesti hellänkömpelöitä karikatyyrejä – miehet kotitossuja, uhoilevia maskuliineja tai naistenvikittelijöitä. Naiset ukkonsa kurissa pitäviä kotityranneja, juoruilusta nauttivia ystävyksiä tai lemmestä unelmoivia, rehevämuotoisia pullukoita.
”Naivismi on ominta minua. Nautin näiden taulujen tekemisestä”, on Lea Pihkala jossain haastattelussa lausunut.
”Lea Pihkala on kertonut, että kun hän näkee jotain tallentamisen arvoista, hän kirjoittaa asian muistiin, tekee siitä luonnoksen ja myöhemmin maalaa aiheesta taulun. Voi siis tämänkin vuoksi sanoa, että Pihkalan teosten aiheet ovat suoraan elävästä elämästä”, sanoo Hiirosenkodissa askarteluohjaajana työskentelevä Kristiina Rajala ja lisää, että Pihkalan töissä komiikalla on vahva sija.
”Hänen huumorinsa on lempeää ja ymmärtäväistä, jo teosten nimet saavat katsojan hyvälle tuulelle: Pönäkät balleriinat ja hurmio, Huttukylän tytöt yöjuoksulla, Tyrnävän tytöt tyrkyllä…”
Pihkala sai kutsun Naivistit Iittalassa -näyttelyyn useana vuonna, ja hänen töitään on ollut esillä ympäri maailmaa. Vuonna 2000 Pihkala sai diplomin kansainvälisessä naivistisen taiteen kilpailussa Morgenissa, Sveitsissä, hän oli tästä hyvin ylpeä ja otettu.
The Rolling Stones -basisti Bill Wyman kiinnostui Lean tuotannosta ja osti kerralla peräti neljä teosta, on taiteilija kertonut Amerikan uutiset -lehdessä vuonna 1992. Myös muun muassa Espanjan naivistisen taiteen museo on hankkinut häneltä teoksen kokoelmiinsa.
Taide lisää hyvinvointia
Kulttuurin tuomisella vanhusten hoiva ja -kotihoitoon on tavoitteensa. Kulttuurielämysten kokeminen lisää asiakkaiden hyvinvointia, tukee heidän toimintakykyään ja edistää heidän kulttuuristen oikeuksiensa yhdenvertaista toteutumista.
”Taidenäyttelyiden lisäksi meillä Hiirosenkodissa on vieraillut myös Oulun kaupunginteatterin pieniä kokoonpanoja silloin, kun Oulussa vielä oli Seniorisoppa -esityksiä. Oulu Sinfonia on jo useana vuonna jalkautunut laitoksiin, ja esimerkiksi ensi viikolla meille tulee käymään vaskisoittimien ja lyömäsoittimien pienryhmä,” kertoo Kristiina Rajala.
”Kulttuuritarjotin on luotu hyvinvointipalveluille tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Olemme sieltä löytäneet monenlaisia musiikkiesityksiä ja pari työpajaakin Hiirosenkodin asiakkaille. Ensin haemme rahoitusta Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden lahjoitusrahastolta ja saadun rahoituksen mukaan voimme sitten toteuttaa näitä toiveitamme. Tarjolla on ammattitaiteilijoita ja myös harrastajaryhmiä,” Rajala sanoo.