Hidas sauna, paras ja parantava paikka

Anu Rosenberg on perinnesaunottaja, joka on harvinaistuva ammatti Suomessakin. Kuvat: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perinteinen sauna on kulkenut vahvasti Anu Rosenbergin elämässä. Kaikki lähti lapsuudesta minne liittyy vahvoja, hyviä saunamuistoja.  

”Vaari lämmitti aamusta alkaen saunaa ja illalla vihdottiin Pertunmaalla suvun mökillä. Korsossa rintamamiestalon ajoilta mieleen ovat jääneet joulusaunat sekä Korpilahdelta sauna missä isä on syntynyt”, Rosenberg kertoo.

Saunaterapia löytyi vaikeuksien kautta

Rosenberg korostaa tietoista saunomista, jossa kuunnellaan kehoa ja sitä miltä tuntuu. Olennaisia työkaluja ovat yrtit, turve ja suola sekä hiljaisuuden sauna.

Saunaterapian Rosenberg löysi uupumuksen ja vaikeiden elämänvaiheiden kautta, hän on kokenut muun muassa seitsemän keskenmenoa. Niitä seurasi kuitenkin iltatähti, poikavauva.

”Saunaterapiaopinnot Turussa olivat yksi parhaista ajoista elämässäni”, hän sanoo.

Voisiko omiin vaivoihin etsiä lääketieteen rinnalle hyvinvointia tukevia vaihtoehtoja?

Tällä hetkellä Rosenberg opiskelee perinnesaunottajaksi sekä sosionomiksi. 

Sauna-alan yrittäjä hän on ollut vuodesta 2014. Luonnokas-yritykselleen hän löysi toimitilat Voimalasta alkuvuonna 2020.

”Asiakkaat voivat tulla tänne saunomaan, mutta menen myös esimerkiksi yritystapahtumiin tai pihasaunoihin saunottamaan”, Rosenberg sanoo.

Eteisessä roikkuukin pellavainen saunottajanpuku, myös saunamyssy kuuluu saunottajan eleganssiin.

Helpotusta vaihdevuosiin saunasta ja turpeesta

Rosenberg luonnehtii itseään perinteitä kannattavaksi yleensäkin. Luontoharrastuksen takia hän perheineen muutti pääkaupunkiseudulta Kempeleeseen vuonna 2009.

Aiemmin Rosenberg on toiminut kirjanpitäjänä, mutta ei halunnut enää jatkaa mielestään niin kontrolloidussa ja pikkutarkassa työssä. Rosenberg on kouluttautunut myös hierojaksi.  

Vaikka hän puhuukin paljon saunan tervehdyttävästä, voimaannuttavasta ja parantavastakin vaikutuksesta, Rosenberg ei vastusta perinteistä lääketiedettä.

Anu Rosenberg haluaa luoda Ouluun perinteistä ja nykyistä voimakkaampaa saunomiskulttuuria. 

”Saunaterapiaopinnoissa terve, ravinteikas ravinto kulki koko ajan siinä rinnalla. Sitä yritän ehdottaa, että voisiko niihin omiin vaivoihin etsiä lääketieteen rinnalle hyvinvointia tukevia vaihtoehtoja. Sellaisia, joissa oikeasti kuunneltaisiin sitä miltä itsestä tuntuu. Siihen on mahdollisuus hitaassa saunomisessa.”

Rosenberg mainitsee naistentautien erikoislääkärin Leena Larvan, joka tekee turvehoitoja. Larva on tuonut esiin saunan ja turpeen hyvää yhteisvaikutusta naisten vaihdevuosivaivoihin. Turvesaunat ovatkin pyörähtäneet käyntiin Rosenbergin yrityksessä ja ne ovat saaneet hyvän vastaanoton.

Saunajurttaa käytetään kesällä ja talvella

Ouluun Rosenberg odottaa voimakkaampaa saunomiskulttuuria kuten yleisiä saunoja. Ne ovat vahvasti nousussa esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

”Enemmän kuin ylellisiä, isoja ja tehokkaita saunoja haluan luoda Ouluun perinteistä, hyvää tekevää saunakulttuuria”, Rosenberg hahmottelee.

Omaan kotipihaansa hän laittoi kesäksi saunajurtan asiakkaiden nautittavaksi. Se on käytettävissä myös talvella.

Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu 1.5.2021.

 

Lue myös