Haukiputaalla kaikuu lokakuussa Lähde-koululaisooppera – teos on koulun ja Kansallisoopperan yhteisponnistus

Lähde-oopperan ohjaajana toimii Ann-Mari Ohtamaa (keskellä vas.) ja kapellimestarina sekä kantelistina Senni Eskelinen. Koulun viidesluokkalaiset muodostavat kuoron ja soittavat myös kanteleita. Kuvat: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Haukiputaan koulu lähti keväällä 2023 mukaan Kansallisoopperan järjestämään Lähde-koululaisooppera -projektiin, jossa valmistetaan ammattilaisten ja koululaisten yhteinen oopperateos. Kevään ja syksyn aikana kouluissa on harjoiteltu ahkerasti kanteleen soittoa ja teoksen lauluja, jotka hioutuvat näyttäväksi kokonaisuudeksi opettajien, ohjaajan ja kapellimestarin avustuksella. Kaiken kruunaa esitys, jossa solisteina toimivat Kansallisoopperan laulajat ja lavatekniikka rakennetaan oopperan omalla kalustolla.

Koululaisoopperoita on järjestetty ympäri Suomea reilun 20 vuoden ajan. Lähde-oopperaa on esitetty vuodesta 2021 lähtien ja esityksiä on kertynyt jo huikeasti yli 70 kappaletta. Pelkästään tänä syksynä teos rakennetaan 18 kertaa eri paikkakunnilla, kaikki koulujen kanssa yhteistyössä.

”Konsepti on hioutunut selkeään ja toimivaan muotoon. Opettajat saavat keväällä tarvittavat materiaalit laulujen harjoittamiseen. Alkusyksystä ohjaaja ja kapellimestari tekevät ennakkokäynnin, jonka aikana harjoitellaan näyttämötilanteet. Sen jälkeen harjoitukset kouluilla jatkuvat kouluilla opettajien johdolla”, teoksen kapellimestari ja kanteleensoittaja Senni Eskelinen kertoo.

”Sujuva yhteistyö koulun kanssa on viimeistellyn lopputuloksen kannalta tärkeää. Tarkoitus on esittää erittäin laadukasta oopperaa ja joka ikinen kerta tavoitteeseen on päästy. Siitä kiitos kaikille opettajille”, Eskelinen painottaa.

Opettajilla on merkittävä rooli esityksen harjoittamisessa. Rehtori Piia Bergmanilla on taitava kantelistijoukko hyppysissään.

Tärkeiden teemojen äärellä

Lähde-oopperassa liikutaan ajankohtaisten aiheiden maailmassa, kun Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan saa kunnan rahoituksen taakseen. Sopimus purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Siitä alkaa jännittävä matka, jonka aikana selviää, saadaanko luonnolle tuhoisat rakennustoimet pysäytettyä.

Teoksen sävellyksen takana on kansanmuusikko Sari Kaasinen ja libretto Juhani Koiviston käsialaa. Esityksen ohjaaja Ann-Mari Ohtamaa sekä Eskelinen ovat ilokseen huomanneet, kuinka laulut innostavat lapsia.

”Teos selkeästi iskee ja tempaa mukaansa. Olemme kuulleet, kuinka lauluja lauleskellaan koulun ulkopuolellakin”, Eskelinen kertoo hymyillen.

Kansallisoopperan solisteista Haukiputaalla ovat mukana Tiitus Ylipää, Katariina Heikkilä sekä Oulussa esitettävästä Taikahuilustakin yleisölle tuttu Johanna Isokoski. Lyömäsoittimissa puolestaan taituroi Tapio ”Mongo” Aaltonen.

”Jokaisessa teoksessa on mukana kolme Kansallisoopperan solistia, ja he ovat lasten keskuudessa aina todella seurattuja hahmoja”, Ohtamaa virnistää.

Ammattimuusikoiden ja laulajien mukana olo on esiintyjille ja yleisölle ainutlaatuinen kokemus. Senni Eskelisen mukaan koululaisoopperat tuovat myös ammattilaisten työhön mielekästä vaihtelua ja erilaisia kokemuksia. 

Ainutlaatuinen kokemus

Haukiputaan koululla oopperassa esiintyvät viidesluokkalaiset oppilaat. Lasten kanssa työskentely antaa teoksen rakentamiseen oman luonteensa verrattuna ammattilaisproduktioihin. Sekä Ohtamaa että Eskelinen kokevat työn erittäin antoisaksi.

”Lapsia ohjatessa täytyy omata sekä taiteellisia- että pedagogisia taitoja. Jokainen ryhmä on erilainen ja täytyy miettiä, mikä on toimivaa juuri kyseiselle porukalle. Sanoisin, että minulle toimivin tapa ohjata on olla yhtä aikaa sekä lempeä että jämäkkä”, Ohtamaa tiivistää.

”Lasten kanssa työskentely on erittäin intensiivistä mutta palkitsevaa. Lapsilta tulee palaute välittömästi ja pääosin se onkin tosi positiivista. Erityisesti esityspäivät ovat monelle todella ainutlaatuinen ja tunteikas kokemus”, Eskelinen lisää.

Ohtamaa kertoo, että osa lapsista on innostunut teoksen myötä teatteriharrastuksesta ja saanut mielekkään kokemuksen oopperasta.

”Työskentelyn lomassa lapsille tulee käsitys siitä, mitä se on, kun tehdään taidetta yhdessä. Samalla tulee opeteltua yhteistyötaitoja ja muitakin, mitä koulussa ja elämässä ylipäätään tarvitaan”, hän lisää.

”Siihen kun lisätään esiintymispäivän elämykset: valot, musiikki, esiintymisvaatteet ja lavarakenteet, niin siitä saa ikimuistoisen kokemuksen”, Eskelinen painottaa Ohtamaan nyökytellessä vieressä.

Lähde-oopera esitetään Haukiputaan Jatulin salissa tiistaina 31. lokakuuta.

 

Lue myös