Hanna Brotheruksen suosittuun romaaniin perustuva Ainoa kotini kantaesityksenä Oulun teatterissa syksyllä

Oulun teatterin Ainoa kotini -kantaesityksessä nähdään Saida Solla ja Anne Syysmaa. Kuva: Janne-Pekka Manninen / Oulun teatteri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatteri tarjoaa syyskaudella 2024 muun muassa kantaesityksenä tehtävän Ainoa kotini -näyttämösovituksen, Flow Productionsin kanssa yhteistuotantona tehtävän Vihreät niityt -mysteerinäytelmän entisellä kuurojen koululla Tuirassa sekä Dickensin klassikon Saiturin joulu. Myös suosittu Post-Kabaree palaa ohjelmistoon.

Oulun teatteri on julkaissut ensi syksyn uuden ohjelmistonsa.

Suuren näyttämön syyskauden avaa Hanna Brotheruksen suosittuun omaelämäkerralliseen romaaniin (2021) perustuva Ainoa kotini. Se on raju ja kaunis tarina vaikenemisen siltoja pitkin siirtyvistä ylisukupolvisista taakoista. Se yhdistää fyysisen teatterin, tanssin ja draamaan esitykseksi, joka kurkottaa surun läpi kohti kepeyttä ja iloa.

Esityksen dramatisoi ja ohjaa Susanna Airaksinen, joka on tämän vuoden alusta lähtien johtanut helsinkiläistä KOM-teatteria. Koreografina toimii Panu Varstala. Hän on työskennellyt koreografina muun muassa Kansallisteatterissa, Lahden kaupunginteatterissa ja Tanssiteatteri MD:ssa.

”Olen pitkään halunnut tehdä esityksen, jossa yhdistyisi väkevä draama ja pakahduttava tanssi. Kun luin Hannan romaanin, tajusin, että tässä se on. Ihastuin Hannan kieleen ja kerronnan rohkeuteen. Lukiessa poskia kuumotti ja kroppa janosi tanssimaan. Tämä on niin tunnistettava, mutta näitä naiseuteen ja äitiyteen liittyviä asioita ei sanota ääneen”, ohjaaja Susanna Airaksinen luonnehtii Oulun teatterin tiedotteessa.

Ensi-ilta on 24. elokuuta Oulun teatterin suurella näyttämöllä. Rooleissa nähdään teatterin näyttelijät Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Elviira Kujala, Joose Mikkonen, Merja Pietilä, Aki Pelkonen, Timo Pesonen, Janne Raudaskoski, Anne Syysmaa ja Tuula Väänänen sekä vierailevat tanssijat Ville Sievänen ja Saida Solla.

Mies istuu tuolilla, nainen merenneitoasussa hänen vieressään lattialla. Oikealta ovesta tulee ihminen jonkinlaisessa eläinnaamiossa.

Milla Virtanen, Henri Tuominen ja Heli Haapalainen ovat mukana Vihreät niityt -esityksessä, joka on saanut vaikutteita David Lynchin tuotannosta. Kuva: Janne-Pekka Manninen / Oulun teatteri

Entisellä kuurojen koululla Tuirassa saa 23. elokuuta ensi-iltansa mysteerinäytelmä Vihreät niityt. Marko Järvikallaksen kirjoittaman teoksen- kantaesityksen ohjaavat Janne Saarakkala ja Pirjo Yli-Maunula, jotka ovat työskennelleet aiemmin yhdessä kolmessa Flow Productionsin teoksessa. Oulun teatterin ja Flow Productionsin yhteistyö alkoi vuonna 2022 Varikko-teoksesta.

Vihreät niityt on sen tavoin immersiivinen esitys, jonka maagisissa puitteissa jokainen katsoja saa valita oman kulkureittinsä ja kokemisen tapansa. Teatteria sekä nykytanssia ja -sirkusta soveltavan esityksen tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1952, jolloin Suomessa järjestettiin olympialaiset, Armi Kuusela kruunattiin Miss Universumiksi ja viimeinen sotakorvausjuna lähti kohti Neuvostoliittoa.

”Hyvän ja pahan välinen ikuinen kamppailu kiehtoo meitä. Nykyinen maailmantilanne sai meidät kiinnostumaan toisen maailmansodan jälkeisestä Suomesta, joka sodan laahuksineen ja kirkkaassa tulevaisuuden toivossaan on lähellä taiteilija David Lynchin estetiikkaa, ja teoksen inspiraationa onkin ollut hänen tuotantonsa”, Saarakkala ja Yli-Maunula kertovat.

Saarakkalalla on laaja kokemus perinteisten ja kokeellisten esitysten tekemisestä, erityisesti dokumenttiteatterista ja immersiivisistä esityksistä. Flow Productionsin taiteellinen johtaja, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula on ohjannut immersiivisiä, paikkasidonnaisia teoksia vuodesta 2014.

Vihreät niityt on Oulun teatterin ja Flow Productionsin yhteistuotanto, ja se on saanut Uudet klassikot -apurahan. Ensi-ilta on Oulun juhlaviikkojen yhteydessä. Rooleissa ovat Oulun teatterin näyttelijät Heli Haapalainen, Henri Halkola, Jaana Kahra, Titta Toivanen, Henri Tuominen ja Elina Ylisuvanto ja vierailevina esiintyjinä Nikke Launonen, sirkustaiteilijat Jared Van Earle ja Katariina Van Earle sekä tanssijat Milla Virtanen ja Silja Tuovinen.

Mies kynttilä kädessään sinisessä valaistuksessa.

Janne Raudaskoski esittää saituri Scroogea Charles Dickensin jouluklassikon näyttämösovituksessa. Kuva: Janne-Pekka Manninen / Oulun teatteri

Heta Haanperä ohjaa Oulun teatterille version Charles Dickensin klassikkosadusta Saiturin joulu. Nimiroolissa on Janne Raudaskoski.

Klassikkotarina sukeltaa kovana liikemiehenä ja saiturina tunnetun Ebenezer Scroogen henkiseen murtumiseen. Eristäytynyt ja kylmäkiskoisesti ympärillään oleviin ihmisiin suhtautuva mies saa jouluaattona vieraakseen samanlaisen elämäntavan jakaneen yhtiökumppaninsa Marleyn, joka kuolemansa jälkeen palaa varoittamaan Scroogea hirvittävästä kohtalosta, ellei tämä murra jäätä ja löydä uusia merkityksiä elämäänsä.

9. marraskuuta suurella näyttämöllä ensi-iltaan tuleva Saiturin joulu on aikuisten joulusatu, eikä sovi perheen pienemmille.

Ryhmä näyttelijöitä kabareelavastuksessa.

Pikisalissa esitetty Post-Kabaree oli Oulun teatterin viime vuoden suosituimpia esityksiä. Kuvassa Henri Halkola, Timo Pesonen, Anne Syysmaa, Heli Haapalainen, Joose Mikkonen ja Merja Pietilä. Kuva: Janne-Pekka Manninen / Oulun teatteri

Syysohjelmistoon palaa 9. marraskuuta viime vuonna suureen suosioon noussut Post-Kabaree-esitys Pikisalissa.

Ohjaaja Joel Härkösen ja työryhmän luoma Post-Kabaree on kaikkea sitä, mitä kabareessa rakastetaan: laulua, musiikkia, tanssia, komediaa, sirkusta ja akrobatiaa – tässä illassa kaikki esittävän taiteen muodot ja kaikki yleisön tunteet ovat mahdollisia. Esitys rakentaa numeroiden kollaasin, jota yleisö seuraa tiivisti kaiken keskellä ja on osa sitä.

“Ohjaajana olen iloinen ja ylpeä siitä, että Post-Kabaree saa uuden esityskauden. Esitysten saattaminen ensi-iltaan on äärimmäisen energiaintensiivistä työtä, ja mitä pidemmän elinkaaren esitys saa, sitä kestävämmällä pohjalla työskentely on sekä materiaalisesti, mutta myös henkisesti”, Härkönen toteaa.

Jokaiseen syyskauden ensi-iltaan on tulossa taas täysin omalakinen maisemansa, jonne katsoja saa upota
Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio

Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio on tyytyväinen syysohjelmistoon.

”Teatterissa on ihmeellistä se, miten kunkin uuden esityksen maailmaa ei ole koskaan ennen ollut olemassa. Jokaiseen syyskauden ensi-iltaan on tulossa taas täysin omalakinen maisemansa, jonne katsoja saa upota”, Lehmuskallio toteaa Oulun teatterin tiedotteessa.

“Suuri ilo useiden ilojen joukossa on tehdä Vihreät niityt oman teatterimme seinien ulkopuolelle, ja vielä yhdessä valtavan hienoa työtä tekevän Flow Productionsin kanssa. Vaikka meillä on täällä betonin syleilyssä erittäin toimivat tilat, on porukoille inspiroivaa päästä välillä rakentamaan esitystilaa ihan alusta asti ja herättää eloon hylätty rakennus”, Lehmuskallio iloitsee.

Syysohjelmistossa jatkavat myös tänä keväänä ensi-iltansa saaneet Varjoja paratiisissa suurella näyttämöllä ja Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan pienellä näyttämöllä. Syksyn vierailuohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Syksyn näytäntöjen liput ovat myynnissä keskiviikosta 13. maaliskuuta alkaen.