Hailuodon konkarikävijä Juha Hurme käänsi Seitsemän veljestä nykysuomeksi – julkaisu syyskuussa
Juha Hurme keskittyy nyt uuteen kirjaansa ja viettää aikaa pienen poikansa kanssa. Kuva: Teos
Oulun ja Hailuodon ystäväksi tunnustautuva kirjailija Juha Hurme nähtiin jälleen tänä kesänä Hailuoto Teatterifestivaaleilla monessa roolissa. Hailuodossa hän on ollut mukana jokaisena festivaalikesänä vuodesta 2007 lähtien. Oulussakin Hurme on asunut yhden kevään ajan. Syyskuun ensimmäisenä päivänä häneltä ilmestyy nykysuomeksi käännetty Seitsemän Veljestä, ja toinen, uusi kirjakin on jo tekeillä.
Juha Hurmeen mielestä Aleksis Kiven tekstit ovat nykykirjallisuutta. Koska Kiven käyttämä kieli kuitenkin on outoa nykylukijalle, on Hurme kääntänyt Kiven Seitsemän Veljestä muotoon, joka avautuu helpommin.
”Siellä missä Kiven teksti jossain on selvää suomea, en ole siihen koskenut, mutta Kiven käyttämän ruotsalaisen sanajärjestyksen ja kauan sitten oudoiksi vanhenneet sanat ja sanonnat olen avannut luettavampaan muotoon. Kyse ei siis ole selkokielestä, olen vain poistanut esteitä taidenautinnon tieltä”, Hurme kertoo pian ilmestyvästä uutuuskirjastaan.
Evoluutiobiologia on sitä opiskelleelle Hurmeelle tärkeää ja hän jatkaa sen opiskelua edelleen muun tekemisen ohessa. Se antaa erilaista näkökulmaa aikaan ja saa huomaamaan, että esimerkiksi Aleksis Kivi ja Minna Canth elivät ja kirjoittivat ihan vähän aikaa sitten.
”Kun miettii vaikka ihmislajin jo monen miljoonan vuoden mittaista olemassaoloa, ovat Aleksis Kiven tekstit nykykirjallisuutta”, Hurme sanoo.
Teoksen kustantama Seitsemän veljestä on isokokoinen kirja, jossa aukeamalla on toisella puolella Kiven alkuperäisteksti ja toisella Hurmeen suomentama teksti.
Vanha kirjallisuus taipuu näytelmiksi
Juha Hurme on lähes alusta saakka ollut vuonna 2007 perustetun Hailuoto Teatterifestivaalin kantavia voimia. Kesällä 2021 Hailuodossa nähtiin muun muassa Shakespearea ja Maiju Lassilaa, seminaarissa aiheena oli Maria Jotuni.
Hurmeen vierailevana ohjaajana Espoon kaupunginteatterille ohjaama Harhama sai hienon vastaanoton ensi-illastaan lähtien, mutta korona pakotti lopettamaan muutamaan näytökseen.
”Kun se niin lyhyeen loppui, niin tehtiin Harhama Hailuotoon, sinne sopivana versiona. Vedettiin se kahdestaan Tomi Alatalon kanssa. Hän näytteli pääroolin ja minä ohjaajana juonsin, kerroin, väleissä kaiken muun. Näin tähän 40 minuutin mittaiseen versioomme saatiin kaikki olennainen Harhamasta, joka alunperin on lähes tuhatsivuinen kirjajärkäle. Toinen hieno kokemus oli Kuopiolaiselle Verigreippi-ryhmälle ohjaamani Troilus ja Cressida, jossa näyttelijät tekivät todella upean esityksen vaikka itse en ehtinyt lainkaan harjoituksiin”, Hurme kertoo menneen kesän 2021 ohjelmasta.
Taiteilijoille maksetaan matkat ja majoitus
Esiintyvät taiteilijat eivät saa Hailuodossa palkkaa, heille maksetaan lähinnä vain matkat ja majoitus. Silti ihmiset tulevat vuosi toisensa jälkeen sinne töihin, usein lomansa aikana.
”Hailuodossa syntyy kontakteja, uusia tekijöitä tulee mukaan ja uusia asioita tapahtuu. Ja festivaali on näille huippuammattilaisille myös rentoa omasta työstä nautiskelua”, Hurme kuvailee.
Lentämättä yli kolmekymmentä vuotta
Luonto on Juha Hurmeelle hyvin tärkeä, ja hän päättikin jo 80-luvulla, ettei hän lennä. Hän matkustaa vain autolla, junalla, kävellen tai soutaen. Ystävänsä Matti Rasin kanssa Hurme kerran souti Kustavista Hailuotoon. Se vei 20 vuorokautta, joiden aikana käytiin pitkiä keskusteluita ja yövyttiin luodoilla.
”Käytännössä päätökseni tarkoittaa, että matkailen ainoastaan Suomessa ja Skandinaviassa. Eikä muuta tarvita, sillä jo Suomi on täynnä upeita paikkoja ja ihmisiä. Muihin maihin pääsee vaikka kirjojen kautta”, Hurme sanoo.
Oululaisille tärkeät terveiset
Juha Hurme on alunperin tutustunut Ouluun hänelle tärkeän oululaisen Teuvo Pakkalan tekstien kautta. Pakkalan Oulua soutamassa on ollut myös Hailuoto Teatterifestivaalin ohjelmistossa.
”Teuvo Pakkala toi ensimmäisenä lapsen mukaan suomalaiseen kirjallisuuteen täytenä ihmisenä”, hän poimii esimerkin siitä, miksi Teuvo Pakkala on kiinnostava.
Juha Hurme myös asui vuoden 2000 kevään Oulussa, kun hän ohjasi Nälkätetterin ja Radiopuhelimet-yhtyeen kanssa tekemänsä Radiopuhelimet-näytelmän. Vuonna 2005 sama kokoonpano teki Tommi-näytelmän Oulussa. Hurme on myös toimittanut pääosin Radiopuhelimet-yhtyeen jäsenten kirjoittaman Radiopuhelimet-kirjan, joka ilmestyi vuonna 2006.
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, ja Juha Hurmeella on terveiset kaikille oululaisille.
”Kulttuuri on kaikkialla. Huomatkaa se, nauttikaa siitä, tehkää sitä ja tukekaa sitä. Silloin se kantaa Oulun kulttuurin pääkaupunkina vuoteen 2036 saakka ja siitä eteenpäinkin”, Juha Hurme kannustaa oululaisia.
Itse hän aikoo nyt keskittyä seuraavaan kirjaansa sekä viettämään aikaa 3,5 -vuotiaan poikansa kanssa.