Erilaiset eläimet yllättävät Oulun Ympäristötalolla – Kasvihuone-teos mukana osana Oulun Päiviä

Oulun Ympäristötalosta löytyy kauniita luontoaiheisia figuureja, kuten perhosia. Kuvat: Niina Jortikka

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Designer Maija Louekari on alunperin kotoisin Oulusta ja suunnitellut paljon graafisia kuoseja, eli esimerkiksi keraamisia ja tekstiilituotteita Marimekolle. Hän kertoo, että oli hyvä kokemus suunnitella Oulun Ympäristötaloon lasitaideteos Kasvihuone.

”Kyseessä oli laaja, iso tila. Tilaan syntyi luontevasti jatkuva kuvitustarina. Ihana työ, jossa on mukana eläimiä ja kukkia. Halusin teokseen kasvihuonemaista tunnelmaa. Teoksen ihmisillä olisi kasvien lomassa hyvää mieltä ja käsillä puuhailua. Samalla kokonaisuuteen tuli kontrastia, huomioiden esimerkiksi ruosteiset ulkoseinät. Ympäristötalon teemaan puolestaan sopi positiivisella tavalla kasvimaailma.”

Kasvihuone on kokonaan toteutettu lasipinnalle. Lasille on printattu digitaalisesti ihmishahmoja, jotka ovat luonnollisen kokoisia. Osa puu-, kasvi- ja eläinaiheista on suurennettu. Jokaista lasia varten on luotu yksilöllinen kuvio ja otettu huomioon mitat ja lasin takana olevat tilat. Kasvihuone on moniosainen lasitaideteos, joka palvelee myös käytännöllistä puolta. Teoskokonaisuus toimii näkösuojana aulan ja toimitilojen välillä.

Ympäristötalon ruosteinen tarina

Kesällä 2011 valmistuneen Ympäristötalon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy. Pääsuunnittelijana toimi Juha Pasanen, projektiarkkitehteina olivat Asko Kilpeläinen ja Jyri Kotilainen.

Viisikerroksisen rakennuksen julkisivumateriaalina on säänkestävä Cor-Ten teräs. Amerikansuomalainen arkkitehti Esko Saarinen käytti terästä ensimmäistä kertaa vuonna 1963 valmistuneessa John Deere -traktoriyhtiön pääkonttorissa Yhdysvalloissa. Rakennus on käytössä edelleen. Nykyarvio onkin, että materiaali voi kestää 200, jopa 300 vuotta.

Alkuvaiheessa talon seinämateriaaliksi pohdittiin tummaa tiiltä, kyseessä olisi ollut siis lähes musta kuutio. Kaupunkikuvatyöryhmässä väriä myös vieroksuttiin. Teknisistä syistä pohdittiin myös muita vaihtoehtoja, joista jatkoon jalostui kevyt ja huoltovapaa Cor-Ten teräs. Ympäristötalon ohi virtaa Laanaoja sorsineen. Ulkoseinillä ja vesistöllä on värikästä vuoropuhelua. Myös radalla on nähty ruosteisia tavaravaunuja.

Osalle oululaisista teräksen muuttuminen ruosteiseksi oli kova paikka. Mielipidepalstoilla kirjoitettiin, että kaupungin rakennustoimistossa ei hallita alkeellista pintakäsittelyä, talo ruostuu jo silmin nähden.

”Osaa toimistoihmisiä jännitti, että he näkyvät seinistä läpi. Käytön mukana jännitys on kuitenkin vähentynyt”, toteaa Kotilainen.

Näkösuojaa pohdittiin ja äkkiä tuli yhteinen ajatus, että pyydetään Maija Louekaria.

”Maijalla on ihana, naivistinen kuvaustapa”, toteaa Kotilainen.

”Siinä teoksessa on semmoista leikkisyyttä ja puutarha-aihe, sekin passasi sisäpihalle”, pohtii Kilpeläinen.

Kummatkin toteavat yhteistyön olleen todella mukavaa. Turvallisuussyistä puhtaisiin lasioviin tarvittiin joku elementti, he kysyivät Louekarilta mahdollisuutta hyödyntää pieniä eläinhahmoja. Louekari valitsi sopivia eläinpersoonia töistään ja nyt ovissa liihottaa monenlaista perhosista pöllöihin.

Kontrastisuus ulkoisen hahmon ja sisäisen vaaleuden ja avoimuuden välillä on tarkoituksella tehty. Julkisivuissa on koko rakennuksen korkuiset ikkunat ja aulassa suuri kattoikkuna, niistä tulee sisäpihalle paljon valoa. Senkin takia päädyttiin, että rakennus on sisältä vaalea. Nyt ruosteisuus ja lasiteos ovat hienossa vastapainossa. Ympäristötalon sisäpuolelle tullessa valoisuus todella yllättää.

Sari Karhu toivottaa kaikki tervetulleeksi tutustumaan Ympäristötalon Louekarin Kasvihuone-teokseen perjantaina 2. syyskuuta kello 8-16 välillä.

Ympäristötalolle bongaamaan eläimiä ja kasveja

Sari Karhu työskentelee viestintäpäällikkönä yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa.

”Ympäristötalossa työskentelee yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden henkilöstöä. He tekevät töitä kaupungin kaavoituksen, maa ja mittauksen, kadut ja liikenteen ja rakennusvalvonnan parissa. Oulun seudun ympäristötoimi, Oulun Infra -liikelaitos ja Oulun Tilapalvelut -liikelaitos sekä konsernihallinnon henkilöstöä on täällä myös.”

”Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan työhuone on Ympäristötalossa, koska vanhaa, keskustassa sijaitsevaa kaupungintaloa remontoidaan parhaillaan. Meillä on työn alla 100 vuotta kaupunkisuunnittelua Oulussa -näyttely. Kutsumme kaikki tutustumaan Ympäristötaloon perjantaina 2. syyskuuta kello 8-16 ja erityisesti Louekarin Kasvihuone-teokseen. Siitä voi löytää todella paljon hienoja kasvi- ja eläinhahmoja”, Karhu vinkkaa.

Lisätietoja tapahtumasta tästä linkistä