Elokuvateatteri muuntautui hyvän mielen viihdekeskukseksi – RioLive juhlii tänä vuonna 15-vuotista taivaltaan

Sisäänkäynti RioLiven tiloihin on sama kuin elokuvateatteriin vuonna 1955. ”Portaat ovat Museoviraston suojelemat”, kertoo toimitusjohtaja Jorma Yypänaho. Kuva: Emilia Tiitto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuonna 1955 Oulun Hallituskadulle avattiin elokuvateatteri Rio, joka sulki ovensa vuonna 2007. Tuona vuonna näyttelijät Martti Suosalo ja Mika Nuojua alkoivat puuhaamaan entisen elokuvateatterin tiloihin teatteria. Mukaan houkuteltiin viihderavintoloita Oulussa jo entuudestaan toimitusjohtajan paikalta luotsannut Jorma Yypänaho.

”En tiennyt tullessani mitään kulttuurista. Ensimmäisen vuoden jälkeen Rio jäi kuitenkin minun käsiini”, RioLiven toimitusjohtaja Yypänaho muistelee.

Elokuvateatteri teki uudelleensyntymisen teatteri Riona, kun uusi teatteri-ravintola avattiin vuonna 2008.

”Rakensimme näyttämön ja veimme elokuvateatterin tuolit pois.”

Uusimman päivityksen tapahtumapaikka koki vuonna 2021, kun nimi vaihdettiin RioLiveksi.

”Uuden nimen myötä korostamme, että tänne on helpompaa tulla kuin useimpiin teattereihin. Meille ei tarvitse tulla kampaajan kautta iltapuvuissa vaan voi saapua vaikka Hankkijan lippiksessä. Halusimme madaltaa teatteriin saapumisen kynnystä.”

Uudistuksen myötä uusittiin myös palveluvalikoimaa, sillä nykyään perinteisten lippujen lisäksi myydään VIP-paketteja ja RioClub-kortteja.

15 vuotta Oulun kulttuurin Robin Hoodina

Yypänaho kuvailee RioLiveä Oulun kulttuurimaailman Robin Hoodiksi: teatteri pärjää omillaan ilman avustuksia kuin klassikkosadun yksinään Sherwoodin metsissä elävä Robin Hood konsanaan.

”Osakeyhtiönä emme lukeudu avustusten emmekä kulttuuriministeriön piiriin. Yhteistyö kaupungin kanssa ei ole ottanut tuulta alleen, joskin vuokraamme tiloja kaupungin musiikkijuhlille”, Yypänaho harmittelee.

Ilman avustuksia teatterilla ei ole mahdollisuuksia tuottaa itse esityksiä, minkä takia RioLiven ohjelmisto perustuu täysin vierailutoimintaan. Mikäli mahdollisuus omien esitysten tuottamiseen olisi, tartuttaisiin siihen Yypänahon mukaan välittömästi.

”Olemme kuitenkin paikkamme Oulusta löytäneet, lipunmyynti puhuu siitä puolestaan.”

Enemmän klubi kuin teatterisali

Yypänaho uskoo RioLiven vahvuuksien piilevän helpossa saavutettavuudessa, sijaitseehan teatteri keskellä kaupunkia. Yhdellä salilla varustettu tapahtumapaikka on toisinaan koettu pienehköksi, joskin salista löytyy 230 istumapaikkaa.

”Vaikka esiintymislava voi näyttää pieneltä, on sinne mahtunut enimmillään 24 soittajaa samaan aikaan”, Yypänaho lisää.

Valaistuksella, pöytäryhmillä ja ravintolamahdollisuuksilla varastettu teatteri muistuttaa Yypänahon mukaan pitkälti enemmän klubia kuin teatterisalia.

Pave Maijanen esitti viimeisiä konserttejaan Riossa ja kehui paikan kuuluvan parhaimpien joukkoon. Toinen vastaava paikka, TTT-Klubi, löytyy Tampereelta. Pohjois-Suomessa tällainen paikka on ainutlaatuinen.”

Jos tänne tullessani en tiennyt kulttuurista mitään, huomaan nyt, jos joku näyttelee huonosti. Toisaalta onko tuo ihmekään, jos olen 15 vuotta katsonut Suomen parhaiden näyttelijöiden esiintyvän.

Toimitusjohtaja kertookin vierailevien taiteilijoiden nimenneen sekä RioLiven että TTT-Klubin Suomen ykköspaikoiksi.

”Meillä on etuutena hyvä akustiikka ja yleisön sijoittuminen lähelle esiintyjää. Bäkkärillä taas on oma tunnelmansa.”

Juhlavuosi työn merkeissä

15-vuotisjuhlavuonna RioLivessä panostetaan viihteelliseen, hymyn huulille nostattavaan ohjelmistoon. Samantyyliseen tarjontaan teatterissa kiinnitetään huomiota juhlavuosien ulkopuolellakin.

”Ohjelmistossamme ei nähdä draamaa, sillä keskitymme komediaan ja farssiin. Meille tullaan pitämään hauskaa ja nauramaan.”

Komediaesitysten lisäksi RioLiven lavalle nousee usein stand up -koomikoita. Myös musiikkikeikat, kuten huhtikuussa nähtävä GIMME ABBA! -bileshow, ovat ohjelmistossa tyypillisiä.

”Vahvuutemme piilevät monipuolisessa tarjonnassa, sillä meillä on jokaiselle jotakin. Yleisön kiinnostuksen herättämiseksi seuraamme koko ajan aikaa ja elämme valtavirran mukana.”

Kesällä teatteri siirtyy ulos

Yypänahon laskelmien mukaan Rioon on tehty 15 teatterivuoden aikana yli 2000 esiintymisvierailua, mikä tarkoittaa 150 kulttuuritapahtumaa vuodessa. Kiitos aktiivisesta toiminnasta kuuluu esiintyjien ja yleisön lisäksi henkilökunnalle.

”Meillä on hyvä porukka töissä. Korona-aikanakaan henkilökuntamme ei lähtenyt muualle töihin, mikä lienee merkki jostakin”, Yypänaho arvelee.

Hallituskadun teatterin lisäksi henkilökuntaa työllistää kesäteatteri. Hupisaarille siirtynyt Meri Oulun kesäteatteri esittää tänä kesänä musiikkikomedian Usko, Toivo & Ryöstö.

”Rion nimen alla toimi aikoinaan Suomen suurin kesäteatteri. Nykyäänkin teatteri siirtyy heinäkuussa teatterisalista ulkoilmaan. Kesällä ihmiset haluavat harvemmin istua sisällä.”

15 vuoteen on mahtunut mielenkiintoisia muutoksia, mutta myös uuden oppimista.

”Jos tänne tullessani en tiennyt kulttuurista mitään, huomaan nyt, jos joku näyttelee huonosti. Toisaalta onko tuo ihmekään, jos olen 15 vuotta katsonut Suomen parhaiden näyttelijöiden esiintyvän”, Yypänaho naurahtaa.