”Ei tehdä tästä liian vaikeaa” – vastuullisen tapahtuman luominen ei ole monimutkaista

Kuvat: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vielä joitakin vuosia sitten Ilosaarirockin vapaaehtoistyöntekijöiden taukohuoneeseen tilattiin festivaaliviikon ajalle kymmeniätuhansia kertakäyttöisiä kahvikuppeja.

Ilosaarirockin kehityspäällikkö Katri Kilpiää alkoi ärsyttää kuppien tilaaminen ja niistä aiheutuva jätevuori.

”Kokeilimme sellaista, että kahvi on ilmaista, mutta pahvikuppi maksaa euron. Ihmiset toivat omia kuppejaan tai käyttivät pahvimukia useamman kerran. Kuppien kulutus laski tuhansiin”, Kilpiä kertoo.

Vanhasta kännyköidenlataushyllystä saatiin kahvikuppiparkki, jossa nimikoidut mukit odottivat seuraavaa käyttökertaa.

Tällä hetkellä Ilosaarirockin porukka selvittää festivaalipipojen villan alkuperää.

”Maailma on valintoja pullollaan. Voi yrittää tehdä asiat mahdollisimman vastuullisesti. Vastuullisen tapahtuman järjestäminen ei ole vaikeaa”, hän rohkaisee.

Ihmisiä Qstockissa 2019

Vastuullisuutta odotetaan

”Ei tehdä tästä liian vaikeaa” on Katri Kilpiän puheenvuoron otsikko tiistaina 10. marraskuuta järjestettävässä Kestävä kehitys ja vastuullisuus tapahtumissa -webinaarissa, jossa hän kertoo pohjoispohjalaisille tapahtumajärjestäjille lisää konkreettisia esimerkkejä festivaalin vastuullisuustyöstä.

Joensuussa järjestettävässä Ilosaarirockissa ympäristökysymyksiin on kiinnitetty huomiota jo liki 20 vuotta.

”Se on ollut toiminnassamme sisäsyntyistä ja kummunnut vapaaehtoisorganisaation työntekijöiden arvoista”, Kilpiä taustoittaa.

Ympäristöystävällisiä valintoja vaativat nykyään niin lait ja luvitukset kuin yleisö ja festivaalin esiintyjät.

”Kun puitteet ovat kunnossa, on hyvä bailata.”

Kilpiä korostaa myös tapahtumajärjestäjien vaikutusmahdollisuuksia. Vaikka huomattava osa ihmisistä haluaa kierrättää jätteet sekä arjessaan että festivaalilla, kaikille se ei ole tuttua puuhaa. Festivaali voi näyttää mallia ja kannustaa kestäviin toimintatapoihin.

Ihmisiä Qstockissa 2019

Vastuullisia tapahtumia vuonna 2026

Ensi tiistain webinaarissa ajatuksiaan vastuullisista valinnoista jakavat myös kulutuskulttuuriin perehtynyt uskontotieteilijä Mikko Kurenlahti Helsingin yliopistosta ja päästökompensaatiota edistävän Compensate-säätiön Brand Manager Anna Pakkala.

Torstaina 12. marraskuuta on myös luvassa Kangasalan kaupungin tapahtumakoordinaattori Isabella Rossin vetämä työpaja, jossa haetaan ideoita siihen, millainen on vastuullinen tapahtuma vuonna 2026. Vastuullisuusasioihin paneutunut Rossi on työskennellyt aiemmin muun muassa tuotantopäällikkönä Flow-festivaalilla, joka on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään kunnianhimoisesti.

Seminaarin ja työpajan järjestävät Pohjois-Pohjanmaan festivaalien ja tapahtumien hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke ja Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen Elämysten tapahtumamaakunta -hanke.