Dystoopinen Soma onni -näytelmä valtaa Valvenäyttämön – esitys myös Syke-talossa Kiimingissä

Oma onni on Oulun ylioppilasteatterin syksyn 2023 Tuoretiski-produktio. Kuvassa Disa Ängeslevä, Senja Lammassaari, Ernesti Komulainen, Lilli Honkala ja Justiina Mäkäräinen. Kuva: Maria Antola

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

On lottovoitto syntyä Suomeen! Vai onko? Joulukuun 1. päivänä saa Valvesalissa ensi-iltansa Oulun ylioppilasteatterin Soma Onni, joka on maagista realismia huokuva näytelmä dystooppisesta onnellisuusyhteiskunnasta.

Tekoäly on tulevaisuuden Suomessa vallankahvassa, sillä se on todettu hairahtuvaista ihmismieltä luotettavammaksi. Näytelmälle nimensä antavan Soma Onni -tekoälyohjelmiston tärkeimpänä tehtävänä on ylläpitää Suomen rikkumatonta asemaa maailman onnellisimpana valtiona, jossa edes mielenterveyshäiriöitä ei ole. Vaan millä hinnalla? Teos leikittelee amatöörinäyttelijöiden ja mielenterveyshäiriöiden stereotypioiden leikkauspisteessä.

Tässä ajassa tehdään ilon kautta

Soma Onni on Oulun ylioppilasteatterin uusien tekijöiden näytelmä, joka pohjautuu Maria Antolan esikoiskäsikirjoitukseen. Teoksen ohjaajaparina ovat Maija Koivulampi ja Maria Antola.  Teoksen ytimeen kietoutuva musiikki on Iisa Vallirinteen käsialaa.

”Näytelmätekoprosessissa olemme keskittyneet siihen, että harrastajateatterin tekemisen kuuluu olla hauskaa, mukavaa yhdessäoloa ja siitä ei saa tulla yksi lisästressi yleisesti stressaantuneiden nuorten elämään. Alussa teimme porukalla yhteiset säännöt, jota kaikki haluavat noudattaa”, kertoo Maija Koivulampi.

”Porukasta on muodostunut tiivis ryhmä, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Työryhmä on iso, 23 ihmistä, mutta minä ja Maria Antola otimme heti alusta asti asenteen, että asiat pitää tehdä ilon kautta, sillä juuri tässä maailmantilanteessa, iloa, taidetta ja palauttavaa yhdessäoloa ei voi koskaan olla liikaa.”

Maija Koivulampi on tehnyt teatteria Oulun ylioppilasteatterissa kuusi vuotta ja Maria pari vuotta, Soma Onni on molempien esikoisohjaus ja Marian esikoiskäsikirjoitus. Yhdessä he luovat mielestään erityisen toimivan ohjaajaduon, jolta on hyvä odottaa jatkoa.

Soma onni -ensi-ilta pe 1.12. klo 19:15 Kulttuuritalo Valveella, muut esitykset: su 3.12. klo 19:15 / ti 5.12. klo 19:15 / pe 8.12. klo 19:15 / la 9.12. klo 19:15 Valvenäyttämöllä ja Kiimingin Syke-talon Sykesalissa su 10.12. klo 15:30.

Kesto: n. 1 h 15 min, ei väliaikaa. Ikäsuositus: 12+

Lisätietoja Soma onni -esityksestä tästä linkistä.