Doom metal -bändi The Abbey debytoi Oulussa – ainoa oikea paikka ensikeikalle
The Abbey vetää ensimmäisen keikkansa Oulussa keskiviikkona 22. helmikuuta. Kuvassa vasemmalla johtohahmo Jesse Heikkinen. Kuvat: Sami Mustonen
Mun Oulun kysymyksiin vastasi bändin oululaislähtöinen johtohahmo, muusikko-musiikintekijä Jesse Heikkinen. Esikoislevyn julkaisun alla Heikkinen uskoo, että koko bändi tuntee tästä helpotusta, vaikka edessä on jännittävä ensikeikka kotiyleisön edessä.
”Levy on ollut valmis jo yli vuoden ja välillä odottavan aika on käynyt hyvinkin pitkäksi. Nyt viimeinkin julkaisu on todellakin käsillä ja vihdoinkin saamme saattaa esikoisemme maailmaan! Tuntuu jopa jonkinlaiselta työvoitolta”, hän sanoo.
The Abbey -prosessi on ollut bändin liiderille sekä vapauttavaa että äärimmäisen stressaavaa.
”Välillä on tuntunut kuin olisi ollut maailman huipulla ja välillä turhautuminen on ottanut niskalenkin. Etenkin kansainvälisestä musiikkibisneksestä sekä suurten levy-yhtiöiden toiminnasta on opittu paljon.”
Word of Sin -esikoislevyn julkaisee ranskalais-amerikkalainen Season of Mist -levy-yhtiö.
Onnekas vahinko
Heikkinen kertoo The Abbeyn perustamisen olleen oikeastaan vahinko.
”Keväällä 2021 koin selittämätöntä tyytymättömyyttä siihen, missä olin musiikillisesti – tuntui kuin jokin sisäinen potentiaali oli jäänyt käyttämättä vaikka keikka- ja levytyskokemusta olikin jo kertynyt melko monipuolisesti. Olin noihin aikoihin myös toipumassa vaikeasta masennusjaksosta ja sellaisen jälkeen on kai luonnollista arvioida elämää ja arvoja hieman syvemmin”, Heikkinen kertoo.
Eräänä päivänä Heikkisen ystävä Fuzzifer-yhtyeestä pyysi häntä vierailevaksi laulajaksi bändin tulevalle albumille.
”Minulta tilattiin Beatles-tyyppisiä harmonioita doom metal -asenteella. Nauhoitettuani nuo raidat tajusin että siinä oli se puuttuva linkki – tuota minun tarvitsi tehdä enemmän. Päätin siis perustaa doom metal -bändin, jossa toimisin laulajana. Täysin uusi aluevaltaus.”
Alitajunnan vietävänä
Pienen somekampanjoinnin jälkeen The Abbey saatiin kasaan, jolloin myös ensimmäiset demot olivat valmiit.
”Tein biisit lähes täysin improvisoimalla ja ilman varsinaista sävellys- tai sovitustyötä. Alitajunta tarjosi riffiä riffin perään, rekkivalo paloi ja materiaalia syntyi nopeasti. Toisin kuin alkujaan suunnittelin, aivan salonkikelpoista oppikirjadoomia sieltä ei tullut, vaan huomasin hyvin nopeasti, etten voi paeta progejuuriani.”
Jossakin vaiheessa bändi päätti, että turha demoja oli enää demoiksi kutsua.
”Levy saatiin nauhoitettua ja miksattua ehkä noin puolessa vuodessa. Pääosin kappaleet syntyivät niin, että nauhoitin kitarat ja laulut kotistudiossani ja muu porukka soitti niiden päälle Oulussa omat osuutensa. Natalien raidat äänitettiin myös pääosin minun luona.”
Albumi miksattiin Kyösti Raution Kratio-studiossa, jossa myös Oulun äänitykset tehtiin.
”Kyösti teki hienon työn soundien parissa ja hän toimi loistavana tuotannollisena apurina, hän on tämän bändin kuudes beatle”, lauluntekijä kehuu.
Levyn masteroi Jaime Gomez Arellano, joka on työskennellyt muun muassa Opethin, Ghostin ja Paradise Lostin kanssa.
”Levystä ei tullut sellainen kuin odotin, sillä biisejä kirjoittaessa minulla ei ollut erityisen suuria suunnitelmia tai odotuksia, halusin vain tehdä musiikillisesti jotakin uutta. Levystä tuli kuitenkin kaikin puolin ammattimaisempi, massiivisempi ja syvällisempi kuin mitä osasin ajatella.”
”Levydiilin kanssa meillä oli myyjän markkinat kun useampi kansainvälinen levy-yhtiö oli kiinnostunut julkaisemaan debyytin.”
Manageri ja iso levy-yhtiö
Valmiin levyn myötä The Abbey sai managerikseen Erin Lynchin. Alku oli melkoista pyöritystä.
”Paperityöt, promootio, rojaltit, kansitaiteet, fanituotteet ynnä muut asiat olivat niin eri tasolla kuin mihin oli pienempien levy-yhtiöiden kanssa tottunut. Sähköpostiliikenne moninkymmenkertaistui ja kansainvälisiä Zoom-palavereita oli harva se päivä.”
Sitten piti odotella.
”Odotellessani tein uuden Iterum Nata -levyn sekä Henget- ja Monachopsis Art -bändien debyytit, joissa kaikissa toimin sekä säveltäjänä että miksaajana. Nyt ollaan siis siinä tilanteessa, että tämän alkuvuoden aikana julkaisen neljällä eri bändillä levyt”, laulaja-kitaristi ynnäilee.
Season of Mistin tarjoama sopimus oli ryhmälle sopivin.
”Meille oli levy-yhtiötä valitessa tärkeää yhtiön esteettinen suuntaus sekä se, että kyseessä oli itsenäinen levy-yhtiö. Season of Mist on aina uskaltanut ottaa riskejä ja uudistua ja olen jo lapsena omistanut heidän julkaisemiaan levyjä. Heille niin ikään visuaalisuus ja taiteellinen ilme ovat tärkeitä asioita.”
Myös Heikkisen toinen uusi bändi, avantgardista black metalia soittava Henget julkaisee debyyttinsä Season of Mistin kautta keväällä 2023.
Sanoilla on väliä
Mutta mistä bändin nimi onkaan peräisin?
”Löysin itseni keskustelemasta Aleister Crowleyn Sisiliaan aikoinaan perustamasta Theleman luostarista, The Abbey of Thelema ja tartuin saman tien Abbey-sanaan, sillä siinä oli tiettyä majesteettisuutta ja sitä ympäröi jonkinlainen mystinen pimeä aura – täydellinen nimi meille siis!”
Lisäksi Heikkisen kirjoittamissa sanoituksissa on paljon viittauksia esoteriaan.
”Myös Crowleyn töihin, joten siinäkin mielessä kyseinen nimi ja sen taustatarina sopi meille hyvin.”
Pian julkaistavalta debyyttilevyltä on julkaistu kolme singleä, A Thousand Dead Witches, Widow’s Will ja Starless.
”Haluan The Abbeyn olevan mahdollisimman kokonaisvaltainen ja hyvin toteutettu immersiivinen entiteetti, jonka maailmaan on helppo uppoutua.”
Heikkinen yritti saada sanoituksiinsa mahdollisimman intuitiivisen kaiun.
”Käytin paljon tajunnanvirtaa ja automaattista kirjoittamista sanoittaessani. Tein suurimman osan sanoituksistani puoliunessa, juuri heräämisen jälkeen. Se on minulle kaikin puolin päivän luovin hetki. Vasta viime aikoina olen huomannut, että oikeastaan kaikki The Abbey -tekstini perustuvat jollain tavalla orjuudesta ja sortamisesta vapautumiseen – oli se sitten fyysistä, psyykkistä tai henkistä”, hän pohtii.
Word of Sin -nimikin liittyy samaan teemaan.
”Se on otettu Aleister Crowleyn kirjoittaman Lain Kirjan jakeesta The word of Sin is Restriction. Mukana on myös kaikenlaista hermeettis-kabbalistista nörtteilyä, unenomaista symboliikkaa sekä äärimmäistä irstailua.”
Jesse Heikkisen lisäksi levyllä on kaksi muuta sanoittajaa.
”Natalie Koskinen on kirjoittanut sanat kahteen kappaleeseen, mukaan lukien viimeisin Starless-singlen ja Crystallion on tehty Jori-Ville Rahkosen runoon.”
Visuaalisuus on voimaa
The Abbeyssa on valokuvaajia, liikkuvan kuvan ammattilaisia sekä ammattimaskeeraaja, joten luonnollisesti visuaalisuutta on mietitty bändin perustamisesta lähtien.
”Haluan The Abbeyn olevan mahdollisimman kokonaisvaltainen ja hyvin toteutettu immersiivinen entiteetti, jonka maailmaan on helppo uppoutua, enkä puhu nyt pelkästään faneista vaan myös meistä soittajista!”
Heikkinen toivoo, että bändi olisi jäsenilleen mahdollisimman puhdas ja aito ilmaisukanava.
”Mitään päälleliimattua tai valheellista esittämistä en halua tähän liittää, en visuaalisesti enkä musiikillisesti.”
The Abbeyn kolmesta singlestä on julkaistu yhtyeen rumpali Vesa Rannan tekemät musiikkivideot.
Nälkäisten debyyttikeikka Oulussa
The Abbeyta perustaessa ajatus oli, että ryhmä tekisi vain harvoja ja valittuja keikkoja.
”Nyt levyn julkaisun lähestyessä tämä on muuttunut ja koko bändi on aika nälkäinen keikkailemaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman pian. Vastaanotto ja median kiinnostus enteilee jo nyt sitä, että kyllä Suomen ulkopuolella saadaan keikkabussin jousia kuluttaa.”
Heikkinen uskoo, että kiertueita ja keikkoja on luvassa sekä Suomeen että ulkomaille, mutta malttaa täytyy vielä.
”Tällä hetkellä lukkoon on lyöty vain helmikuussa olevat kolme keikkaa Oulussa ja Helsingissä.”
The Abbey esiintyy Heikkisenkin kotikonnuilla Oulussa, Kantakrouvissa keskiviikkona 22. helmikuuta.
”Kantakrouvin keikka on kaikkien aikojen ensimmäinen The Abbey -esiintyminen, joten kysymys on historiallisesta tilaisuudesta! Ensimmäinen keikka juuri Oulussa tuntuu täysin oikealta, sillä bändillä on niin vahvat oululaiset juuret. Varmasti luvassa on suurien tunteiden ilta ja toivottavasti mahdollisimman moni oululainen tai Oulussa tuolloin oleva ulkopaikkakuntalainen löytää paikalle.”
Heikkinen asuu tällä hetkellä Turussa ja laulaja Natalie Koskinen Helsingissä, muu bändi Oulussa.
”Koko bändillä olemme nähneet toistaiseksi yhteensä vain kolme kertaa, joten hirmu aktiivista treenaamista emme ole harrastaneet. Tulevien keikkojen treenaaminen käy niin, että minä ja Natalie matkaamme Ouluun viikkoa ennen ensimmäistä keikkaa ja niputamme tuolloin keikkasetin kuntoon. Oulun porukka on treenannut jo useita kertoja keskenään ja minä ja Natalie olemme käyneet läpi lauluosuuksiamme sekä yhdessä että erikseen.”
The Abbeyn debyyttialbumi Word of Sin julkaistaan 17. helmikuuta 2023. Yhtyeen ensiesiintyminen Oulussa, Kantakrouvissa keskiviikkona 22. helmikuuta 2023.