CreArt-projekti tuo oululaisille taiteilijoille työtilaisuuksia ja näkyvyyttä

Projektipäällikkö Hanna Jakku (vas). ja taiteilija Anni Arffman Uleå Block Partyssa, johon Arffman teki installaation Lauri Markkasesta. Kuvat: Anne Laurila & Miika Yliniemelä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki on mukana eurooppalaisessa CreArt-projektissa, joka mahdollistaa paikallisille taiteilijoille työtilaisuuksia ja kansainvälisiä verkostoja. Taiteilija Anni Arffman iloitsee mahdollisuudesta tehdä omaa taidettaan ja saada siitä palkkaa. Se on poikkeuksellista taiteilijan arjessa, joka usein kuluu apurahojen hakemiseen ja oheistöiden tekemiseen.

Oululaisille taiteilijoille suunnattu ohjelmahaku, johon voi ehdottaa taideteosta ja jossa myös maksetaan taideteoksen tekemisestä, on harvinaista herkkua. Tämä käy selväksi, kun keskustelee oululaistaiteilija Anni Arffmanin kanssa Uleå Block Partyn yhteydessä avatun Taidepuutarha-näyttelyn avajaisissa.

”Taiteilijan elanto on jatkuvaa projektityötä, koko ajan täytyy hakea itselleen työtilaisuuksia. Siihen menee ihan valtavasti aikaa. Taiteilijan pitää perustella työnsä ja tehdä kaikkea muuta paitsi taidetta”, Arffman aloittaa.

Vuodesta 2010 Oulussa asunut Arffman elättää itsensä päätoimisena taiteilijana, mutta apurahojen haun ja jatkuvan projektityön ohessa on tehtävä myös taideopetusta.

”Taiteilijalle on todella harvinaista, että saat palkkaa juuri omasta työstä, eikä jostain työpajan tai opetuksen vetämisestä. Että pystyy keskittymään siihen, mitä haluaa tehdä, mihin olet kouluttautunut ja missä sinulla on osaamista – sellaisia hakuja on todella vähän. Siksi tämä CreArtin projektin haku oli ihana: tule tekemään taidetta ja saat siitä palkkaa”, Arffman jatkaa.

Taiteilijalle on todella harvinaista, että saat palkkaa juuri omasta työstä, eikä jostain työpajan tai opetuksen vetämisestä.
Anni Arffman

CreArt-projekti, eli Network of Cities for Artistic Creation, on Luova Eurooppa -ohjelmasta rahoitettu hanke, jonka tarkoitus on kehittää keskikokoisten eurooppalaiskaupunkien taiteen tekijöiden työskentelymahdollisuuksia verkostoitumalla. CreArtin ensimmäinen taideohjelmakokonaisuus oli toukokuussa, nyt Valvegallerian katutaiteeseen keskittyvä näyttely on esillä 14. syyskuuta asti. Projekti jatkuu kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 loppuun saakka.

Kehittyä voi vain tekemällä

Touko-kesäkuun vaihteessa toteutetun avoimen portfoliohaun perusteella valikoitui kuusi teosta toteutettavaksi CreArt-projektin rahoituksella Uleå Block Party x Taidepuutarha -näyttelyyn. Yksi niistä oli Arffmanin toteuttama koripallotelineeseen sijoitettu Slam Dunk -installaatio, jossa taiteilija jatkaa pitkäaikaisen kiinnostuksensa kohteen tutkimista.

”Urheilijakuvasto on kiinnostanut minua pitkään, alkuun tein pieniä akvarelleja. Sitten suurempia muotoon leikattuja teoksia, ja viimeksi tein 16-metrisen teoksen Hailuodon kirkkoon sekä isot installaatiot molempiin Re:formin purkutalotaidenäyttelyihin. Minua kiehtoo, miltä urheilu ja urheilijat näyttävät – jännittyneet ja jähmettyneet asennot ja ilmeet. Ne ovat toisinaan groteskeja, mutta toisaalta niissä on jotain pyhää tunnelmaa”, Arffman pohtii.

Taiteilija ripustaa teostaan koripallotelineeseen puistossa.

Anni Arffmanin Slam Dunk -teos oli hieman vaikeuksissa Uleå Block Partyn tuulessa: paperiin maalattu Markkanen meinasi nousta korkeuksiin. Kuva: Anne Laurila

Arffmanin Slam Dunk -teoksessa paperille maalattu Utahin pelipaitaan sonnustautunut koripalloilija Lauri Markkanen osoittaa sormellaan kohti taivasta. Teos oli Uleå Block Partyn aikana ulkona Madetojan puistossa, mutta tapahtuman jälkeen se on esillä Valvegalleriassa.

”Hain kristuksenomaista hahmoa urheilijoiden kuvamaailmasta ja halusin myös kokeilla paperia materiaalina ulkotilassa. En ole itse yhtään kiinnostunut kilpaurheilusta, mutta urheilufaniuteen liittyvä hurmoksellisuus ja taiteen tuominen odottamattomaan miljööseen, galleriatilojen ulkopuolelle, on inspiroivaa. Teoksia tekemällä oppii aina jotain uutta, jotain mitä voin hyödyntää sitten tulevissa teoksissani”, Arffman toteaa.

Taitelijalla ei ole – ainakaan vielä – seuraavaa teosta suunnitteilla Oulun kulttuuripääkaupunkivuodeksi, sillä tähänastiset ohjelmahaut ovat olleet taitelijan näkökulmasta liian isoja ja Oulun taiteilijaseuran 2026-ohjelmahaun aikana taiteilija sairastui kriittisellä hetkellä.

”Mittavat projektit vaatisivat hallintoa ja projektijohtamista, kun haluaisin keskittyä itse taiteen ja teosten tekemiseen”, Arffman pohtii.

Rahaa ja verkostoja

Luova Eurooppa ohjelmasta rahoitettu CreArt-projekti ymmärtää hyvin taiteilijoiden tarpeet ja toiveet, siksi hankkeen toimenpiteet mahdollistavat konkreettista taiteen tekemistä.

”Kaupunkikehittämisen hankkeissa on usein haasteena se, että se itse teoksen tekeminen – varsinainen taiteellinen työ – istuu harvoin kehittämistyöhön sellaisenaan. Iloitsen, että Luova Eurooppa -ohjelmasta rahoitettu hankkeemme taipuu suoraan taiteen tekemiseen. Kaikissa projekteissa tämä ei ole läheskään näin suoraviivaista”, toteaa CreArt-hankkeen projektipäällikkö Hanna Jakku Oulun kaupungilta.

CreArt-projektissa on mukana 13 keskikokoista eurooppalaista kaupunkia, joilla kaikilla on samantyyppisiä ongelmia.

”Nuoret taitelijat lähtevät hakemaan työmahdollisuuksia muualta. Hankkeessa kehitämme verkostomaisesti visuaalisten taiteiden toimintakenttää, siksi hankkeen toimenpiteet ovat todella konkreettisia ja tarjoavat mahdollisuuksia taitelijoille teosten tekemiseen”, Jakku sanoo.

”Uraa rakentavien nuorten taiteilijoiden esiin tuominen ja muualle töihin tai opiskelemaan lähteneiden oululaislähtöisten taiteilijoiden yhteyden vahvistaminen kotikaupunkiin on arvokasta. Iloitsen siitä, että voimme tarjota hankkeessa taiteilijoille työskentelymahdollisuuksia, ja hakiessamme tekijöitä Taidepuutarhaan Oulusta löytyi mukavasti myös uusia, nuoria taiteilijoita”, hän jatkaa.

Pesukoneesta tehty installaatio taidenäyttelyssä.

Taidepuutarha-näyttelyn Pesukone 2.0 – The Game Changer -installaatio on "kaikenkokoisille firmoille, bisneksille ja organisaatioille tarkoitettu vastuullisuusviestinnän voittamaton masiina". Kuvat: Miika Yliniemelä

Ensimmäinen CreArt-projektin taideohjelmakokonaisuus oli toukokuussa, jolloin European Month of Creativity -tapahtuma järjestettiin Oulussa yhtä aikaa muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa. Katutaiteeseen keskittyvä Taidepuutarha oli luontevaa järjestää yhteistyössä Oulu Urban Culturen Uleå Block Partyn kanssa osana Oulun Päiviä, ja seuraavaksi hankkeen residenssitoiminnan kautta mahdollistetaan yhden teoksen toteutus Lumo-valofestivaalille marraskuussa.

Oulu 2026 -kulttuuripääkaupunkivuotta odotellessa Oulu voi hanketoiminnan avulla tarjota asteen verran enemmän työskentelymahdollisuuksia taiteilijoille.

Uleå Block Partyn ja CreArt-projektin yhteinen Taidepuutarha Valvegalleriassa esittelee oululaisia taiteen tekijöitä sekä visuaalista taidetta kaupunkitilassa 14. syyskuuta saakka.