Barokkimusiikki svengaa ja luomuviulu soi: vailla huolia alkoi Oulun Vanha Musiikki -festivaali
Sanssoucin linnassa viihdyttiin pääkirjaston Laiturissa tiistaina aamupäivällä. Muusikot ovat traverson soittaja Pekka Elsilä, cembalisti Laura Röntynen ja barokkiviulusti Johanna Leponiemi. Kuvat: Sirpa Tarkkinen
Idea pääkirjaston lounaskonsertista syntyi, kun muusikko Johanna Leponiemi vieraili muutama vuosi sitten Sanssoucin linnassa.
”Sen historiaan kuuluu muusikon näkökulmasta oleellisena osana kuningas Fredrick II Suuren nimekäs orkesteri vuosina 1738-68. Tuolloin sen jäsenenä oli Johann Sebastian Bachin poika, cembalisti ja säveltäjä Carl Philipp Emanuel Bach. Konserttimme koostettiin hänen sävellyksistään kuolinvuodeltaan vuodelta 1788 eli Kvartetoista huilulle, alttoviululle ja cembalolle”, Leponiemi kertoo.
Konsertin soittimista traverso on 1670-luvulta lähtien käytössä ollut historiallinen poikkihuilu, cembalo on pianoa edeltävä jokakodin kosketinsoitin ja barokkialttoviulu on alttoviulu ennen 1800-lukua.
Barokkimusiikki on suosittua nyt
Sanssoucin linnassa aloitti Oulun Vanha Musiikki -festivaalin. Saana Kaleva-Langinkoski kuunteli pääkirjaston Laituri-tilassa konsertin tiistaiaamupäivällä.
”En millään tavalla ole tämän musiikkilajin asiantuntija. Musiikki kuulosti ihanalta, mollivoittoiselta, mutta oli samalla kepeää.”
Kaleva-Langinkoski on myös käynyt Sanssoucin linnassa vuonna 2005.
”Pystyin kuulemaan musiikista sen lämpimän kesäisen päivän, perhosia ja lintuja siellä lentelemässä.”
Oulun Vanha Musiikki -festivaalin tuottaja Pia Alatorvinen huomauttaa, että festivaaliin kuuluu monia pääsymaksuttomia konsertteja.
”Musiikki on helppoa kuunneltavaa ja barokkimusiikki on nykyään myös kovin suosittua maailmalla”, Alatorvinen sanoo.
Lisäksi Oulun barokkiorkesteri on ainoa pohjoissuomalainen barokkiorkesteri ja tämän festivaalin pääesiintyjä. Heillä on almanakoissaan jo merkittyinä myös Ruotsin-kiertue lähiaikoina.
Festivaalin tuottaja Pia Alatorvinen ja konsertin kuulija Saana Kaleva-Langinkoski kannustavat oululaisia heittäytymään ennakkoluulottomasti vanhan musiikin vietäviksi. Taustalla tarkkailee Isabella Petsalon teos Anxiety pääkirjaston Laiturissa.
Oulun Vanha Musiikki -festivaalilla esitetään musiikkia 1400-1700-luvuilta sen ajan mukaisin soittimin ja sillä tavalla kuin musiikkia silloin esitettiin. Festivaalin muusikot ovat erikoistuneet renessanssi- ja barokkimusiikin esittämiseen sekä periodi-instrumenttien soittamiseen.
Tyypillisiä festivaalilla kuultavia soittimia ovat cembalo, luuttu, viola da gamba ja traverso. Oulun barokkiorkesterin soittimia ovat luonnontorvet ja barokkioboe.
Leponiemen barokkiviulu on niin ikään oikea luomusoitin: sen jousiin on käytetty lampaan ja naudan suolta.
Eikä musiikki kuulosta ollenkaan vieraalta nykykorvalle. Mutkattomassa tiistain konsertissa Leponiemi huomautti, että esimerkiksi Abbassa ja Antonio Vivaldissa voi kuulla keskenään samantyyppistä harmoniaa ja melodioita.
Ja mikäli mitään voi Sanssoucista päätellä konsertista, linna on tunnelmallinen, keveä, hivenen surumielinen, mutta silti iloinen talo.
Siinäpä tulevan matkailukesän potentiaalinen kohde!
Sanssoucin linnassa -konsertti oli osa Oulun Vanha Musiikki -festivaalia. Konsertti kuullaan tänään myös Tyrnävän kirkossa klo 19. Festivaali jatkuu 14. toukokuuta asti.