Balettikoulu Sinikello tuottanut kymmeniä esityksiä Joutsenlammesta gangstereihin – tänä keväänä Pikku Prinssi

Vuonna 2015 Balettikoulu Sinikello esitti 20-vuotisjuhlanäytöksenään Joutsenlammen. Kuvassa Joutsenprinsessana Laura Vuotikka ja prinssinä Lasarus Blomster. Kuvat: Petri Kekkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pikku Prinssi on järjestyksessään jo 40. baletti Balettikoulu Sinikellolla Oulussa, koska vuoteen 2006 saakka on näytöksiä valmistettu vuosittain kaksi. Balettikoulu perustettiin vuonna 1995. Vuosien varrella on nähty lukuisia balettiklassikoita, kuten Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen, Coppelia, Don Quijote ja Tuhkimo.

Pikku Prinssin pääroolit on kaksoismiehitetty, tässä Pikku Prinssinä Oskari Ohenoja ja Kettuna Kerttu Siitonen.

Myös muita tunnettuja satuja on esitetty baletteina, esimerkiksi Pieni Merenneito, Robin Hood, Adalminen helmi, Peter Pan ja Liisa Ihmemaassa.

”Teemme kuitenkin myös hyvin monenlaisia baletteja”, Balettikoulu Sinikellon johtaja Päivi Koskela kertoo.

Osaan baletteja on kirjoitettu erikseen tarina, tai ne ovat perustuneet balettikoulun johtajan, satukirjailija Päivi Koskelan kirjoihin, kuten oululaista tervaperinnettä esiin tuonut Tervatonttu Toivo -baletti, tai tositapahtumiin perustuva baletti Prinsessa Ebba, joka kertoi oululaisesta tytöstä, josta tuli aikoinaan prinsessa Braunfelsin linnaan Saksaan. Linnan nykyinen kreivi, Johannes Oppersdorff Solms-Braunfels saapui Saksasta kreivitär Gabriellan kanssa Ouluun baletin ensi-iltaan 2018.

”Välillä vuorossa on hyvinkin klassisia näytöksiä, toisinaan räväytämme jollakin ihan erilaisella. Esimerkiksi Satakieli (2009) loihti kiinalaisen tunnelman lavalle viuhkoineen ja lohikäärmeineen, Auringon ja kuun ryöstö (2010) perustui Kalevalan runoihin ja vauhdikas Gangsteribaletti (2014) sukelsi 1920-luvulle, alkaen poliisiauton ujelluksella ja katsomon halki rahasalkun kanssa pakenevilla gangstereilla”, Koskela lisää.

Avaruusseikkailu (2019) puolestaan toi lavalle niin hulvattomia avarusolentoja, että lieneekö moista baleteissa ennen nähty. Koronan vuoksi yksi baleteistamme nähtiin live-esityksen sijaan valtakunnallisena streemauksena. Se oli ympäristönäkökulmainen baletti Seikkailu Itämeressä (2021).”

Oma musiikki baletteihin

Useisiin Sinikellon baletteihin on sävelletty erikseen musiikki, mikä on koko Suomen mittakaavassa hyvin harvinaista.

Ensimmäinen sävelletty oululainen baletti oli pelimanni Elias Kivilahden säveltämä Kiveen kätketty linna vuonna 1997. Baletti perustui Tarja Lapintien kirjoittamaan saman nimiseen kirjaan.

Yhteensä erillisiä balettisävellyksiä on tehty vuosien mittaan yli kymmeneen näytökseen, viimeisimpänä Pomenia Taikamaailman suuri seikkailu -balettiin, jonka musiikintekivät Rolf Gustafson ja Mika Tourunen

Nyt balettikoulun 28. toimintavuoden keväällä vuorossa on Antoine de Saint-Exupéryn lastenkirjaklassikko Pikku Prinssi, jonka musiikin on säveltänyt Aatu Ruokolainen. Pikku Prinssi on Ruokolaisen toinen yhteistyöbaletti Sinikellon kanssa; ensimmäinen oli Seikkailu Itämeressä.

”Pikku Prinssin musiikissa olen yrittänyt toisintaa kahteen eri suuntaan kiskovan tuntemuksen: tarinahan on pohjavireeltään oudon surumielinen, mutta samaan aikaan täynnä onnea ja väsymätöntä elämisen ja ihmettelemisen riemua. Eli jos yleisö lähtee kotiin tanssien kyyneleet silmissä, teos on tehtävänsä tehnyt”, toteaa Ruokolainen.

Sinikellon näytökset tuottaa balettikoulun vanhempainyhdistys, eli Balettikoulu Sinikellon tuki ry. Tämän vuoden musiikin sävellykseen on saatu apuraha Oulun Valistustalosäätiöltä.

Pikku Prinssi Oulun teatterin suurella näyttämöllä la 1.4.2023, Pohjankartanossa la 6.5. ja su 7.5.2023.