Arkkitehtuurinen betonibrutalismi näkyy myös Oulussa – tutkija Mikko Laaksonen luennoi pääkirjastolla

Oulun teatterin arkkitehtuuri edustaa betonibrutalismia ja rakennus täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Kuva: Sanna Krook / Oulun kaupunki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Arkkitehtuurinen suuntaus brutalismi syntyi 1950-luvulla vastareaktiona hillitylle modernismille. Tyylille ominaisia piirteitä ovat selkeä muotokieli ja viimeistelemättömät betonipinnat.

Oulun teatteri ja pääkirjasto edustavat brutalismia. Rakennukset ovat osa Marjatta ja Martti Jaatisen Oulun monumentaalikeskustan suunnitelmaa, joka voitti 1962 asemakaavan suunnittelukilpailun.

”Jaatisten monumentaalikeskusta oli pitkä prosessi. Teatteri valmistui vuonna 1972 ja kirjasto 1982. Pitkänä suunnitteluaikana arkkitehtuuri-ihanteet ehtivät muuttua moneen kertaan”, kertoo tutkija Mikko Laaksonen.

”Teatteri ja kirjasto ovat hyvin hienostuneesti viimeisteltyjä, ja poikkeavat siten osasta muita brutalistisia rakennuksia”, hän jatkaa.

Tutkija Mikko Laaksosta kiinnostaa erityisesti suomalaisen brutalismin suhde maisemaan. Kuva: Esa Eirola / Oulun kaupunki

Peruskorjausta ja purku-uhkaa

Erityisesti 1960-luvun ja 1970-luvun vaihteessa betonibrutalismi oli suomalaisen arkkitehtuurin valtavirtaa, jota esiteltiin runsaasti esimerkiksi Arkkitehti-lehdessä. Samalla se luonnollisesti yhdistyi, osin ilman perusteluja, purkuaaltoon ja huonoon rakentamisen laatuun.

Pääosa brutalistisista rakennuksista on nyt peruskorjauksen tarpeessa. Kuntien ja seurakuntien omistamat julkiset rakennukset ja yliopistorakennukset ovat usein siksi suoraan purku-uhan alaisina.

”Rakennusten arkkitehtoninen arvo halutaan sivuuttaa tai mitätöidä”, toteaa Laaksonen.

”Merkittävän poikkeuksen muodostavat puolustusvoimien rakennukset, jotka on korjattu asianmukaisesti”, hän jatkaa.

Oulun teatteri ja kirjasto ovat kunnostettuja rakennuksia, jotka tulevat säilymään kaupunkikuvassa. Molemmat rakennukset täyttävät tänä vuonna pyöreitä vuosia.

Laaksonen on kiinnostunut laajasti modernin arkkitehtuurin eri vaiheista. Hän pitää Oulun yliopiston rakennuskompleksia erittäin merkittävänä kohteena brutalismin laidalta.

”Myös arkkitehti Seppo Valjuksen Intiön kappelin kunnostus on ollut ilahduttava uutinen. Kävin kuvaamassa sitä sumuisena lokakuuna”, Laaksonen kertoo.

Mikko Laaksosen luento betonibrutalismista Suomessa ja Oulussa Oulun pääkirjastolla maanantaina 2. toukokuuta klo 18.00.

Lue myös