Anna Isolan esikoisromaani kertoo opettajasta mystisessä pikkukylämiljöössä

Anna Isolan mukaan kirjoittajan täytyy tuntea kirjallisuutta. Kuva: Petri Isoniemi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen opettaja Anna Isola on julkaissut esikoisromaaninsa nimeltä Yön oppimäärä tänä vuonna. Kyseisen teoksen on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Sammakko. Kirjan päähenkilö on nuori opettaja nimeltä Lea, jonka ensimmäinen työpaikka on Yösalmen kunnassa, Pohjois-Savossa sijaitseva koulu vuonna 1986.

Yön oppimäärää on kuvailtu arkifantastiseksi teokseksi ihmisistä, karhuista, taloista, tunkeilijoista sekä ulkopuolisuudesta. Lukija viedään siinä syvälle metsiin, muistoihin ja uniin.

Isola kertoo, että kirjan teemoja ovat pelko ja ulkopuolisuuden tunne. Pelko on ihmisten pelkoa ja paikkoihin, kuten metsään, ja pimeään kohdistuvaa pelkoa. Tällaisen kuvaaminen on hänen mukaansa ennen muuta miljöön synnyttämisen keino.

Isolan mukaan kirjan tärkeänä teemana ovat myös elämänvaiheet, joissa tehdään isoja valintoja. Hän mainitsee esimerkkinä sellaisen keskeisen valinnan, kuin että tahtooko ihminen elää perhe-elämää. Romaanissa näytetään valintojen seuraukset, mutta valintoihin voi liittyä myös ahdistusta ja katumusta.

Anna Isola työskentelee yhdeksättä vuotta opettajana Oulun kansainvälisessä koulussa. Kuva: Petri Isoniemi

”Haluan tässä kirjassa käsitellä esimerkiksi sitä tabua, mistä aikaisemmin on ollut hankala keskustella. Päätarinan ja satualluusion kautta haluan käsitellä erityisesti äitiyteen ja perheeseen liittyviä tabuja”, hän kertoo.

Fiktiivinen tarina kotiseudusta

Anna Isola on opettaja ja hänen romaaninsa Yön oppimäärän päähenkilön Lean ammatti on opettaja. Romaanin tarina sijoittuu myös Pohjois-Savoon, mistä Isola on lähtöisin. Hänen mukaansa teosta ei kuitenkaan voi kutsua avainromaaniksi. Avainromaani ottaa vaikutteita todellisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Isola korostaa sitä, että hänen romaaninsa kertoma tarina on fiktiivinen.

”Nautinnollinen asia kirjan kirjoittamisessa on ollut se, että tämä on omalakinen fiktiivinen romaani, jossa tarina itsessään ja henkilöhahmo itsessään sanelee, mitä voi tapahtua”, hän kertoo.

Isola kertoo tehneensä jonkin verran taustatutkimusta romaaniaan varten erityisesti siitä syystä, että päähenkilö Lea on häntä vanhempi. Aikakauden tutkimusta täydensivät myös paikkaan liittyvät taustatutkimukset.

Isola on kirjoittanut pitkään erilaisia käsikirjoituksia tavoitteellisesti, eikä teoksen Yön oppimäärän käsikirjoitus ole hänen ensimmäinen romaanikäsikirjoituksensa. Hän kertoo kirjoittaneensa vakavammin viimeiset kymmenen vuotta.

Anna Isolan esikoisromaanin Yön oppimäärä kansikuva. Kuva: Kustannusosakeyhtiö Sammakko

Aikanaan syntyi myös teoksen Yön oppimäärän käsikirjoitus, jonka hän lähetti kustantamolle. Tämän romaanin tekoprosessi kesti kolme vuotta, josta yli puolet oli työskentelyä kustantamon kanssa. Tekoprosessin aikana romaanin aihe kaventui. Alun perin kertojia oli kolme, mutta lopullisessa versiossa on vain yksi kertoja.

”Olen tosi onnellinen, että esikoisromaani on nimenomaan tämä kirja ja nimenomaan tältä kustantamolta”, hän kertoo.

Yhdysvalloista kertova tarina mahdollinen

Anna Isola on kotoisin Sonkajärveltä, Pohjois-Savosta. Hän on asunut Oulussa vuodesta 2002 alkaen. Isola on opiskellut Oulun yliopistossa pääaiheena kirjallisuutta ja hän on valmistunut vuonna 2010. Hän on koulutukseltaan äidinkielen ja englannin opettaja. Isola työskentelee yhdeksättä vuotta opettajana oppiaineessa suomi toisena kielenä Oulun kansainvälisessä koulussa. Kyseisen koulun oppilaat ovat kotoisin eri puolilta maailmaa.

Isola kertoo lukevansa paljon uusimpia kotimaisia ja pohjoismaisia kirjoja.

”Kirjoittajan täytyy tuntea kirjallisuutta. Sitä kautta laajenee se käsitys siitä, että mitä kaikkea kirjallisuudella voidaan tehdä ja mitä kaikkea siellä on tehty”, hän kertoo.

Isola opiskeli ja työskenteli Seattlessa, Yhdysvaltain länsirannikolla vuodesta 2008 vuoteen 2009. Hän opiskeli Washingtonin yliopistossa sekä opetti suomen kieltä suomalaisen kirkon iltakurssilla ja myös Washingtonin yliopistossa. Isolan mukaan Seattleen saapuminen ei aiheuttanut kulttuurishokkia.

”Se on paikkana niin lähellä luonnoltaan ja mentaliteetiltaan Pohjoismaita, että siellä ei kulttuurishokkia päässyt kokemaan”, hän kuvailee.

Isola on tehnyt pro gradu -tutkielman Seattlessa asuneesta yhdysvaltalaisesta novellikirjailijasta nimeltä Raymond Carver. Carverin kuvaama ympäristö on maskuliininen, jossa henkilöhahmot juroja työläisiä. Isola arvelee, että hänen seuraava teoksensa voisi sijoittua Yhdysvaltoihin, minkä lisäksi teos voisi keskustella Carverin teosten kanssa.

Lue myös