Alexander-tekniikka ohjaa käyttämään omaa kehoa – laulunopettaja Tiina Kaikkonen tuo opetusta Ouluun
Oululainen laulaja ja laulunopettaja Tiina Kaikkonen kävi ensimmäisellä Alexander-tekniikan tunnilla kymmenisen vuotta sitten – kokemus oli merkittävä ja käänteentekevä, ja nyt hän on Alexander-tekniikan opettaja. Kuva: Ville Kaikkonen
”Muutin tammikuussa 2019 kolmeksi vuodeksi Kuopioon opiskelemaan Alexander-tekniikan opettajaksi. Tein opiskelujen sivussa töitä Kuopion konservatorion yhtenä pop-jazz -laulunopettajista”, kertoo oululainen laulunopettaja Tiina Kaikkonen.
Elokuusta 2022 lähtien hän on myös ollut Savonia-ammattikorkeakoulun laulun -ja didaktiikan opettajana, sekä Alexander-tekniikan opettajana.
Kaikkonen opettaa Kuopiossa alkuviikot, ja palaa aina loppuviikoksi kotiin Ouluun.
”Olisi ihana saada Alexander-tekniikkaa vielä paremmin oululaistenkin tietoisuuteen ja saataville”, opettaja toivoo.
Psykofyysisyyden ytimessä
Syyskuussa 2023 tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Kaikkonen pääsi itse ensimmäistä kertaa Alexander-tekniikan tunnille. Tuo kokemus oli hänelle erittäin merkittävä ja käänteentekevä.
”En muista mistä olin alun perin bongannut Alexander-tekniikan, mutta minua jäi mietityttämään juuri tämän tekniikan psykofyysisyys. Mietin, että mistä kaikesta siinä on kyse?”
Kaikkonen valmistui Oulun yliopistosta kasvatustieteen maisteriksi musiikkikasvatuksessa vuonna 2012. Tämän jälkeen hän opiskeli OAMK:lla musiikkipedagogiksi, ja lähti vaihtoon vuonna 2012.
”Ajattelin, että Ruotsissa kaikki on paremmin. Luulin, että siellä on Alexander-tekniikan opettaja – mutta ei siellä ollutkaan, ja olin ihan ihmeissäni. Mehän ollaan Ruotsissa!”
Laulaja palasi vaihdosta vuonna 2013, eikä Alexander-tekniikka -sanana jättänyt häntä rauhaan.
”Jostakin se vaan edelleen puski mun mieleen. Alexander-tekniikan opettaja Matti Harilo oli tulossa Ouluun pitämään kurssia, mutta se kurssi oli täynnä. Otin yhteyttä ja kysyin, haluaisiko hän antaa pari yksityistuntia, kun kurssille ei enää mahdu.”
Kaikkonen sai yksityistunnin ja kipsutteli opetukseen Tuiraan, silloisen Setlementin tiloihin.
”En tajunnut yhtään mitä tunnilla tapahtui, mutta kun tulin sieltä pois tajusin, että tää on se mitä mää haluan tehdä! En ymmärrä tästä mitään, mutta mää oon jo ihan koukussa tähän. Tuntui, että olin monta senttiä pidempi, kaikki on mahdollista, ääni ja hengitys toimivat. Olin aivan ihmeissään ja innoissani.”
Laulaja valmistui OAMK:lta musiikkipedagogiksi vuonna 2015. Vielä kului muutama vuosi siihen, että hän ryhtyi opiskelemaan Alexander-tekniikkaa.
Itsetuntemusta ja tietoisuutta
Kaikkonen toteaa, ettei Alexander-tekniikkaa ole mahdollista sanallisesti avata kaikkeudessaan ja täysin.
”Alexander-tekniikka on oppimismenetelmä, jonka tavoitteena on lisätä meidän psykofyysistä itsetuntemusta ja kehittää meidän tietoista tapaa olla ja reagoida. Tosiaan, tästä ei missään nimessä hyödy vain laulajat”, hän korostaa.
Jokainen voi hyötyä Alexander-tekniikasta, koska kaiken toiminnan keskiössä on sitä tekevä ihminen.
”Kaiken toiminnan laatua voidaan muuttaa ja parantaa Alexander-tekniikan avulla. Oli sitten kyse laulamisesta, soittamisesta, liikkumisesta, päätetyöskentelystä, ratsastamisesta, ihan mistä vaan”, Kaikkonen vakuuttaa
Opettaja tietää, että Alexander-tekniikka on pesiytynyt erityisesti taideoppilaitoksiin, musiikki- ja teatterialalle.
”Noilla aloilla ymmärretään kokonaisuuden hallinta, joka on olennaista kaiken tekemisen kannalta. Alexander-tekniikkaa on tutkittu myös tieteen näkökulmasta esimerkiksi selkäkipuihin liittyen. Alexander-tekniikka ei ole hoito, mutta en voi kieltää, etteikö sillä olisi hoidollisia vaikutuksia.”
Kaikkonen ei siis hoida ihmisiä, vaan opettaa ihmisiä käyttämään itseään paremmin ja tehokkaammin, jotta he saavat kaiken potentiaalinsa käyttöönsä.
Intohimosta lajiin
Alexander-tekniikan opettajakoulutus kestää kolme vuotta. Kun laulaja oli opiskellut tekniikkaa Kuopiossa vuoden, koronapandemia alkoi ja kaikki meni uusiksi.
”Me oltiin etäopetuksessa sekä työn että koulun puolesta. Me todettiin, että koulun ryhmä oli pieni, vain 5 henkilöä, että eiköhän me uskalleta olla lähiopetuksessa. Maskit päässä opiskeltiin tekniikkaa livenä sitten vikat kaksi vuotta.”
Kuopion Alexander-tekniikan koulu sulki ovensa joulukuussa 2022, kun kouluttaja Päivi Saraste jäi eläkkeelle.
”Mutta tekniikkaa voi siis opiskella edelleen Tampereella, Orivedellä ja Helsingissä on myös avautumassa uusi koulu. Siinä on Suomen koulut, maailmalla tätä opetetaan tietenkin myös.”
Kaikkosen elämä täyttyy musiikista ja opetustöistä. Hänellä on myös kokoonpano, Tiina Kaikkonen Trio, jossa soittavat myös Katariina Kuure (kontrabasso) ja Janne Mikkonen (sähkökitara). Kolmikko esittää jazzstandardeja.
”Korona on muuttanut ihmisten keikkakäyttäytymistä ja yleisö tulee paikalle nykyisin ihan viime hetkellä. Se tekee tapahtumien järkkäämisestä tosi haastavaa. Mutta meidän pitää hyväksyä se epävarmuus, joka meidän alalla on aina ennenkin ollut”, laulunopettaja pohtii.
Kaikkoselle Oulu on aina koti.
”En näe itseäni muuttamassa enää uudestaan Kuopioon. Töistäni täällä pidän kovasti kyllä. Kuopiossa on myös paljon Alexander-tekniikan opettajia, mutta Oulussa olen ainoa.”
Tiina Kaikkosesta lisätietoa Facebook- ja Instagram-sivuilla. Hän pitää toukokuussa Iin kansalaisopistossa Alexander-tekniikan viikonloppukurssin.