Aleksinkulmassa saattaa yhden päivän aikana olla jopa 20 eri tilaisuutta

Palveluohjaaja Jyrki Lämsä vastaa kollegansa Marjaana Rantakallion kanssa Aleksinkulman vilkkaan arjen sujumisesta. Kuva: Juha Näppä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Juha Näppä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin omistamaa Aleksinkulman yhteisötaloa käyttää tulevan syksyn ja kevään aikana noin 70 eri kausi- tai vakiovuororyhmää, ja päivän aikana saattaa Aleksinkulmassa olla jopa 20 eri tilaisuutta. Aleksinkulman tontti oli aktiivisessa käytössä jo 1600-luvulla. Tontin rakennukset tuhoutuivat tulipaloissa pariinkin otteeseen ja nykyiset rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1884.

Oulussa on kolme yhteisötaloa: Aleksinkulma, Honkapirtti ja Oulunsalon yhteisötalo. Aleksinkulmaa ja Honkapirttiä hallinnoi Yhteisötoiminta ja Oulunsalon yhteisötaloa Oulun Tilapalvelut.

Aleksinkulman yhteisötalo sijaitsee keskustassa, Hallituskadun ja Aleksanterinkadun kulmassa. Aleksinkulma on tarkoitettu oululaisille eläke-, vammais-, sairaus- ja veteraanijärjestöille kohtaamis- ja kokoontumispaikaksi. Aleksinkulman tilat ovat varattavissa maksullisina myös yksityistilaisuuksiin arkisin ja viikonloppuisin.

Kaupungintalon ja Oulu 10:n meneillään olevien remonttien aikana Oulun kaupunki käyttää Aleksinkulmaa tavanomaista enemmän eri tilaisuuksien, koulutusten ja kokousten järjestämiseen. Aleksinkulma on kuitenkin, pienin poikkeuksin, normaalisti asiakkaiden käytössä.

Aleksinkulman tontti oli aktiivisessa käytössä jo 1600-luvulla. Tontin rakennukset kuitenkin tuhoutuivat tulipaloissa vuosina 1822 ja 1882. Nykyiset rakennukset valmistuivat vuonna 1884 arkkitehtien Carl Theodor Höijerin ja Finn Helge Ranckenin piirustusten mukaisesti. Aleksinkulman kahden piharakennuksen julkisivussa on edelleen jäljellä Ranckenin piirtämä tiilinen, porrastettu niin sanottu Hansa-pääty, jollaisia käytettiin keskiaikaisissa kaupungeissa. Kaupungin haltuun kiinteistö päätyi vuonna 1987, jolloin se samalla nimettiin Aleksinkulmaksi.

Aleksinkulman valoisaan Juhlasaliin sopii 170 henkilöä. Kuva: Sanna Krook

Yhteisötoimintaa ja yksityistilaisuuksia

Yhteisötalo Aleksinkulmaa käyttää noin 70 eri yhdistystä ja yhteisöä omilla vakio- ja kausivuoroillaan. Koska tämän lisäksi tiloja vuokrataan muuhunkin käyttöön, ja myös Oulun kaupungin kokouksia ja tilaisuuksia järjestetään Aleksinkulmassa, saattaa talossa olla jopa kaksikymmentä tilaisuutta yhden päivän aikana. Toiminta ei rajoitu niin sanottuun virka-aikaan, sillä tiloja voidaan luovuttaa tai vuokrata asiakkaiden käyttöön myös muina aikoina.

Aleksinkulmassa on yhdeksän erilaista juhla- ja kokoustilaa, joihin mahtuu 10-170 henkilöä. Lisäksi talossa on muun muassa erittäin hyvin varustettu laitoskeittiö.  Aleksinkulman kokous- ja esitystekniikka on varsin kattava ja henkilökunta opastaa asiakkaita laitteiden käytössä. Induktiosilmukka tarjoaa esteettömän kuulemisen kuulolaitteen käyttäjille infopisteessä, Juhlasalissa ja IsoHansassa. Lähes kaikkiin vuokrattaviin tiloihin on esteetön pääsy.

”Myös laitoskeittiömme on asiakkaidemme käytössä sopimuksen mukaan. Aleksinkulman henkilökunta perehdyttää keittiön laitteiden käyttöön,” kertoo Jyrki Lämsä.

Myllynurkan pitkän pöydän ääressä syntyy hyviä päätöksiä. Kuva: Sanna Krook

Iso ruokajuhla tai odotettu luento

Aleksanterinkadun ja Hallituskadun kulmauksessa sijaitseva Juhlasali Aleksinkulmassa vetää kerralla 170 henkilöä vaikkapa ruokailemaan tai häitä viettämään. Vanhassa kellarissa sijaitsee 20 hengen Lohi-tila,  jonka holvikaton alla sujuu esimerkiksi lauluilta tai koulutustilaisuus.

”Kaikissa tiloissamme on tarjolla nettiyhteydet sekä omien tietokoneiden ja laitteiden käyttömahdollisuudet. Varustelutaso on laajin Juhlasalissa ja IsoHansa -kokoustilassa. Kokous, koulutustilaisuus tai muu tapaaminen on helppo järjestää kaikissa tiloissamme. Teknisistä järjestelyistä ja tarpeista kannattaa olla yhteydessä Aleksinkulman henkilökuntaan hyvissä ajoin ennen tilaisuutta”, Lämsä sanoo.

Tarjoilut vaikka itse tehtyinä

Aleksinkulman keittiö on vaikuttava näky jo pelkän kokonsa vuoksi. Isossa keittiössä asiat sujuvat, ja esimerkiksi liukuhihnatyyliin toimiva astianpesukone joutuu joinakin päivinä selviämään jopa 60:stä korillisesta pestävää.

Keittiössä voivat asiakkaat toimia itsekin, mutta hyvin usein Aleksinkulmassa tilaisuuden järjestävä taho tilaa keittiöön pitopalvelun. Astiastot ja tarjoiluvälineet sekä tarjottavien kuljettamiseen tarvittavat kärryt löytyvät luonnollisesti myös talon puolesta, ellei pitopalvelu tuo omiaan.

”Meillä on kattavat kirjalliset ohjeet kaikkeen toimintaan myös keittiössä. Niitä noudattamalla niin laitteiden käyttö kuin omien jälkien siistiminen saman tien onnistuvat juuri kuten pitää. Tärkeää tämä järjestely on siksi, että iltatilaisuuksien aikana meillä ei ole henkilökuntaa paikalla, vaan asiakkaat vastaavat kaikesta itse”, kertoo Jyrki Lämsä.

Aleksinkulma sijaitsee Aleksanterinkadun ja Hallituskadun risteyksessä. Kuva: Juha Näppä