Aikuisetkin tarvitsevat tukea lukemiseen

Jaana Märsynaho tukee lukemisen ja oppimisen kiemuroissa Pekurin kirjastolla. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lasten ja nuorten lukutaidosta ja -innosta on jo pitkään oltu huolissaan, mutta ilmiö ei ole ollenkaan ikärajoitteinen. Oulun kaupunginkirjastossa on aluehallintoviraston rahoituksen turvin alettu tukea niitä aikuisia, joilla on oppimisen ja lukemisen vaikeuksia.

Kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho pitää maanantaisin Pekurin yhteisötilassa Oppimisen olohuonetta. Sinne ovat tervetulleita etenkin he, joilla on ongelmia oppimisessa ja suomen kielen kanssa pärjäämisessä.

”Viikko sitten maanantaina kävi maahanmuuttaja, joka kaipasi opinnäytetyöhönsä kieliasun viimeistelyä. Meillä ei ole kuitenkaan sellaista opettaja-oppilas-suhdetta tässä olohuonetyössä vaan pyritään löytämään niitä ihmisen omia vahvuuksia, joita jokaisella meistä on”, kertoo Märsynaho.

Mukana voi joskus olla myös työkykykoordinaattori TE-palveluista tai Hoivatieltä. Eri järjestöjen vierailut ja yhteistyö heidän kanssaan onkin Märsynahon mukaan ollut merkittävällä sijalla hanketyössä.

11. marraskuuta Oppimisen olohuoneessa on mukana myös Näkövammaisten liiton työelämänasiantuntija Katja Kuusela. Tuolloin olohuoneen teemana on saavutettavat opiskelumateriaalit.

Haasteet eivät kerro taidoista

Ahaa! – kirjasto aikuisten lukutaidon tukena -hankkeen tavoitteena on aikuisten lukutaidon tukeminen. Hankkeessa ovat mukana Oulun ja Raahen kirjastot ja Erilaisten oppijoiden liitto. Raahessa siihen osallistuu myös Raahen psyyke -yhdistys.

Hankkeen merkitystä voidaan Märsynahon mukaan perustella sillä, että joka viidennellä suomalaisella aikuisella on oppimis-, lukemis- ja keskittymisvaikeuksia.

”Aikuisilla vaikeudet perusasioiden hallitsemisessa liitetään usein saamattomuuteen, tyhmyyteen, osaamattomuuteen tai motivaation puutteeseen, mikä aiheuttaa helposti väärinymmärryksiä ja virheellisiä tulkintoja. Haasteet perustaidoissa eivät kuitenkaan kerro mitään henkilön muista kyvyistä, osaamisesta, ammattitaidosta, motivaatiosta, luovuudesta tai vaikka sosiaalisesta älykkyydestä”, Märsynaho muistuttaa.

Väsyneiden lukupiirissä lyhyitä kirjoja

Pekurin olohuonetoiminnan lisäksi Märsynaho vetää Hyvän mielen talolla Väsyneiden lukupiiriä. Siellä kirjat ovat tarkoituksella lyhyitä eli alle 200-sivuisia ja tarina etenee selkeästi, kuten ruodittavana ollut Antti Tuurin Lintujen kesyttäjä.

Klubitalo Pönkällä on Lukupönkkä-ryhmä, jossa käsitellään lukemisen ja oppimisen teemoja. Ryhmässä on paneuduttu lukutaitoon ja oppimiseen esimerkiksi tutustumalla kirjaston palveluihin ja tekemällä erilaisia sanataideharjoituksia.

Kun kaksi vuotta kestänyt hanke ensi keväänä päättyy, on tarkoitus, että sen hyväksi havaitut käytännöt jäävät elämään kirjaston arkeen.

Oppimisen olohuone Pekurin yhteisötilassa maanantaisin klo 15-17. Lisätietoja saa Jaana Märsynaholta, jaana.marsynaho(at)ouka.fi.

Lue myös