AALTOSIILO-tutkimuskeskusta kaavaillaan hakesiiloon

Tutkimus- ja koulutuskeskus edistäisi 3D-teknologioiden käyttöä kulttuuri- ja ympäristöperinnön suojelussa. Kuva: Oulun kaupunki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Factum Foundation -säätiö ja palkitut Skene Catling de la Peña -arkkitehdit ostivat elokuussa 2020 Alvar Aallon ikonisen hakesiilon Oulusta. Tavoite oli muuttaa katedraalimainen betonirakenne uudeksi tutkimuskeskukseksi.

Tavoitteena pohjoismainen yhteistyöverkosto

“AALTOSIILO for Digital Preservation” -tutkimuskeskus keskittyy teollisen perinnön ja sen ympäristövaikutusten vaalimiseen.

AALTOSIILOsta muokataan tutkimus- ja koulutuskeskus, joka edistää 3D-teknologioiden käyttöä kulttuuri- ja ympäristöperinnön suojelussa. Keskuksessa kehitetään tähän tarkoitukseen tarvittavia laitteistoja ja ohjelmistoja.

Tavoitteena on perustaa pohjoismainen yhteistyöverkosto sekä osallistaa toimintaan tahoja, joilla on laaja kokemus pohjoisen ja arktisen alueen teollisen perinnön dokumentoinnista.

Factum Foundation -säätiön ja Oamkin yhteishanke tuottaa myös digitaalisuutta hyödyntävän tutkimus- ja koulutusohjelman, jossa keskitytään eettisiin, teoreettisiin ja käytännön vaatimuksiin perinnerakennusten säilyttämistä ja kunnostamista varten.

Jatko-opiskelijat, tohtorikoulutettavat ja tutkijat voivat työskennellä monitieteellisissä tutkimus- ja koulutushankkeissa maailman johtavien tutkijoiden ja ammattilaisten kanssa.

Kunnostamiseen varainhankintakampanja

Aallon siilo, jota aikoinaan käytettiin puuhakkeen varastointitilana, muotoutuu nyt tietovarastoksi, jossa keskitytään osaamisen jakamiseen, teknologioiden siirtoon ja erityyppisten tietojen keräämiseen. Arkkitehtuurillisesti merkittävän rakennuksen kunnostamista tuetaan varainhankintakampanjalla. Kunnostustöiden on määrä alkaa keväällä 2021.

Factum Foundation on vuonna 2009 Madridissa perustettu säätiö, jonka tehtävänä on maailman kulttuuriperinnön dokumentointi, seuranta, tutkimus ja merkityksen korostaminen. Se tehdään korkean resoluution digitaalisen tallennus- ja uudelleenmaterialisointitekniikoiden avulla.

Kohteesta haetaan merkityksiä arkkitehtuurin kehittämiseksi

Factum Foundation -säätiöllä on vahvaa näyttöä kulttuuriperinnön tallennuksessa sekä  arkkitehtonisten mestariteosten säilyttämisessä löytämällä niille uusi käyttötarkoitus. Tästä ovat esimerkkeinä Factumin ARCHiVe-projekti eli Venetsian kulttuuriperinnön analysointi ja tallentaminen sekä “Theban Necropolis Preservation Initiative” -projekti Kuninkaiden laaksossa Luxorissa.

AALTOSIILO-projektin edistämiseksi on nyt koottu johtoryhmä, johon kuuluu varainhankkijoita, arkkitehtejä, insinöörejä ja konservaattoreita.

Skene Catling de la Peña -arkkitehtistudio käyttää niin sanottua geoarkeologista lähestymistapaa. Siinä kohteesta haetaan erilaisia merkityksiä arkkitehtuurin kehittämisen apuvälineiksi. Tähän sisältyy muun muassa tietoja maan koostumuksesta, historiallisista esineistä ja kulttuurimaisemasta.