Sivistyksen superviikko Oulussa tuo kestävän kehityksen tavoitteet lähelle lasten arkea

Lintulammen koulun 5B-luokan Steam-projektin aiheena on robotiikka. Kaisla, Elsa, Nella, Inari ja Veikka ohjelmoivat opettajansa Arto Saraniemen johdolla Lego Spike -robotteja ja ratkaisevat samalla ongelmanratkaisutehtävää. Kuva: Ouka
Oulussa järjestetään toukokuussa jo neljättä kertaa Toivon Agenda -tapahtuma, joka kokoaa tuhansia oppilaita ja opettajia Tapahtumakeskus Tullisaliin kestävän tulevaisuuden teemojen pariin. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet tuodaan Steam-pedagogiikan avulla konkreettisiksi lapsille ja nuorille.
Toivon Agenda on toiminnallinen tapahtuma, jolla tuodaan kestävän kehityksen asiat lähelle lasten ja nuorten arkea helpolla ja hauskalla tavalla.
”Tapahtumassa ja erityisesti Agenda 2030 -tavoitteita edistämässä on mukana UnescoASP-net kouluja, minkä kautta tapahtuma laajenee myös valtakunnalliseksi. Teemme osan tapahtumasta verkkototeutuksena, joten siihen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa”, kehittäjäopettaja Jussi Tomberg kertoo.
YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 näyttäytyy lapsille ja nuorille vähän abstraktina käsitteenä, jota ei osata kytkeä omaan arkeen ja elämään.
”Olemme monesti pohtineet yhdessä lasten kanssa, millaisia toiminnallisten työpajojen pitäisi olla. Käytännönläheinen Steam-pedagogiikka on loistava käytännön työkalu näiden asioiden edistämiseen”, Tomberg kuvailee.
Rohkeasti kokeillen
Oulussa on kehitetty Steam-pedagogiikkaa jo kahdeksan vuotta. Steam on lyhenne sanoista science, technology, engineering, arts ja mathematics.
”Haluamme siirtyä opettajajohtoisuudesta opiskelussa ja tulevaisuuden työelämässä tarvittavien taitojen opettamiseen lapsille ja nuorille. Koemme, että nämä taidot liittyvät tiiviisti yhteistyöhön ja yhdessä tekemiseen, luovuuteen, ongelmanratkaisutaitoihin ja monilukutaitoon. Ne ovat tulevaisuuden taitoja, mutta myös nykypäivän taitoja”, kehittäjäopettaja Maikki Manninen luonnehtii.
Steam-pedagogiikka yhdistää tekniikan, luonnontieteet ja taiteen kaikenikäisten oppijoiden käyttöön. Perusajatuksena on yhdessä tekeminen sekä kokeileva ja yhteisöllinen oppiminen.
”Opetussuunnitelmissamme yhdistyy laaja-alaisuus: kestävä tulevaisuus, yrittäjyyskasvatus, työelämän taidot, digitaalisuus ja osallisuus. Nämä aspektit haluamme tuoda vahvasti esille sekä päiväkodeissamme että kouluissamme”, Manninen painottaa.
Toivon Agendan yhteydessä huipentuu Steam-pedagogiikkaan perustuva päiväkotien ja koulujen Tool Camp -haastekilpailu. Osana tapahtumaa pidetään myös vuosittainen Lasten ja nuorten kaupunkikokous. Samaan kestävän tulevaisuuden teemaan liittyy jo neljättä kertaa Oulussa järjestettävä Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu, jonka vierailukohteina ovat nyt kiertotaloutta ja kestävää kehitystä edistävät yritykset sekä oppilaitokset. Mukaan on jo ilmoittautunut 10 000 osallistujaa ympäri Suomea. Tapahtumia on niin paljon, että Oulussa puhutaankin Sivistyksen superviikosta.
Lue lisää:
Toivon Agendan ohjelma (8.–9.5.)