Sisiliasta Ouluun – neljä italialaista opiskelijaa löysi suomalaisen kulttuurin ja maan kauneuden
Gaetano Carollo, Riccardo Colucci, Gabriele Romancini ja Mattia Li Pira viettivät ikimuistoisen kuukauden Oulussa, Laanilan lukion ja Svenska Privatskolan i Uleåborgin vieraina. Kuva: Tiina Fredriksson
Neljä seikkailunhaluista Erasmus+ -vaihto-opiskelijaa, Gabriele Romancini, Gaetano Carollo, Mattia Li Pira ja Riccardo Colucci, jätti hyvästit Palermon polttavalle lämmölle Sisiliassa ja lähti innostuneina kuukauden matkalle kohti Oulua viime lokakuussa. Vierailusta tuli ikimuistoinen.
Vaikka ilmasto oli täysin erilainen, nuoret miehet kokivat Oulun syksyisen sään jännittävänä haasteena ja lupasivat nauttia vaihtokuukaudestaan täysillä, kokeillen rohkeasti suomalaisia perinteitä, kuten saunaa ja jäätävää talviuintia.
“Olimme valmiita ottamaan haasteen vastaan ja arvostamaan jokaista hetkeä täällä”, Gabriele Romancini sanoo hymyillen.
Heidän tavoitteensa oli selvä: kokea Suomen kaksi eri vuodenaikaa yhdessä kuukaudessa, syksyn värikkyyden ja lumisen talven. Pojat olivat onnekkaita, he pääsivät tekemään lumiukkoja, talviuimaan, luistelemaan luonnonjäällä ja jopa ihailemaan revontulia.
Paljon nähtävää ja koettavaa
Italialaiset opiskelijat opiskelivat Laanilan lukiossa ja Svenska Privatskolan i Uleåborgissa. He asuivat oululaisissa perheissä. Näiden suomalaisten perheiden teini-ikäiset lähtevät vastavuoroiselle matkalle Sisiliaan ensi keväänä, opiskellen kuukauden ajan paikallisessa Instituto Superiore Majorana -lukiossa Palermossa. Kulttuurivaihto tarjoaa syvemmän ymmärryksen suomalaisten ja italialaisten elämäntavoista ja perinteistä.
Opiskelun lisäksi sisilialaiset tutustuivat pohjoisen luonnon kauneuteen, vierailemalla Koitelinkoskella, Iso-Syötteellä ja Lapin rajaseudulla Ylitorniolla, missä he nauttivat saunomisesta ja nuotiolla paistetuista makkaroista.
He vierailivat Arktikumissa, Joulupukin pajassa, 365 Experience -linnassa, Oulun yliopistossa ja Nokialla, missä he saivat tietoa Oulun kärkihankkeista koulutuksen, tietotekniikan ja kestävän kehityksen aloilla.
Ruisleipää ja hiljaisuutta
Suomalaiset lukiot tekivät italialaisiin opiskelijoihin syvän vaikutuksen. He olivat positiivisesti yllättyneitä hyvin varustelluista luokkahuoneista, digitaalisista kirjoista, kannettavista tietokoneista ja ennen kaikkea rentoutumishuoneista ja ilmaisista koululounaista, joita koulut tarjosivat opiskelijoilleen.
“Koulun tarjoamat lämpimät ateriat ovat herkullisia, vaikka jotkut perinteisistä suomalaisista ruokalajeista, kuten esimerkiksi ruisleipä näytti ja maistui hieman kummalliselta”, Mattia Li Pira naurahtaa.
Riccardo Colucci paljastaa, että heidän kaikkien piti tottua suomalaisten hiljaiseen ja pidättyväiseen luonteeseen, sillä vuorovaikutus on erilaista heidän kotimaassaan.
Vierailu avartaa näkemyksiä
Italialaiset ihailevat myös Suomen kestävää kehitystä. He näkivät, miten Suomessa käytetään uusiutuvia energiamuotoja, kuten sähköautoja, aurinkopaneeleja ja tuuliturbiineja. Gaetano Carollo piti erityisesti pullojen palauttamisesta, koska hänen kotimaassaan vastaavaa järjestelmää ei ole lainkaan.
He ovat kiitollisia mahdollisuudesta oppia eri kulttuurista ja saada uusia kavereita. Pojat kannustavat muitakin opiskelijoita osallistumaan vaihtoihin. On hienoa parantaa englannin kielen taitoa ja avartaa näkemyksiä.
Gabriele Romancini, Gaetano Carollo, Mattia Li Pira ja Riccardo Colucci ja heidän italialaiset opettajansa kiittävät sydämellisesti isäntäperheitään ja paikallisia kumppanikoulujaan lämpimästä vastaanotosta ja vieraanvaraisuudesta. Opiskelijavaihto loivensi kulttuurisia eroja ja loi kestäviä ystävyyssuhteita. Italia ja Suomi ovat monessa suhteessa vastakohtia. Suomen ympäristön rauha, avaruus ja kylmyys hämmästyttivät. Kontrasti lumosi heidät ja teki kokemuksesta vieläkin unohtumattomamman.
Ainutlaatuisen kokemuksensa ansiosta Gabriele, Gaetano, Mattia ja Riccardo ovat eläviä todisteita Erasmus+ -ohjelman voimasta laajentaa näköaloja ja luoda kestäviä yhteyksiä eri puolilta Eurooppaa tulevien nuorten välille.