Rajat ylittävää yhteistyötä yrittäjyydessä ja ympäristöasioissa – opiskelijat ja opettajat kohtasivat Oulussa
Opiskelijat ja opettajat tutustumassa Nallikarin Lomakylään. Ylhäältä: Samuel Hagos, Mohamed Jabal, Heikki Soukka, Rasmus Järvenpää, Marcus Eriksson, Zainab Rezai, Minna Mäkelä, Anja Moilanen. Kuvat: Pietu Niinimäki
Oulun kaupungin BusinessAsema tarjosi erinomaiset tilat kick off -tapaamiselle. Tapahtuma oli osa uutta kolmivuotista Interreg Aurora -rahoitteista hanketta, jota vetävät Oulun kaupunki, Ung Företagsamhet Norrbotten ja Lappian ammattiopisto.
Vierailun aikana opettajat ja opiskelijat oppivat ja keskustelivat yrittäjyydestä, kestävästä kehityksestä ja rajat ylittävästä yhteistyöstä. He vierailivat myös neljässä eri yrityksessä Oulussa ja oppivat niiden kestävän kehityksen työstä.
Yritysvierailut tapahtuivat Nallikarin lomakylässä, peliyhtiö Fingersoftissa, kierrätysyritys Kiertokaarella ja tutkimuslaitos VTT:llä. Opiskelijat ja opettajat tutustuivat myös paikalliseen ruokakulttuuriin illallisella Rauhalan ravintolassa, joka tunnetaan kestävään ruokailuun panostamisestaan.
”Meillä oli kaksi erittäin antoisaa päivää. Tapahtuma oli hauska ja kumppanuus toimi koko tapahtuman ajan. Pääsimme todella harjoittelemaan verkostoitumista. Tällaiset tapaamiset auttavat meitä yhdistämään oppimisen uusista asioista, hauskanpidon ja uusien ihmisten kanssa tutustumisen. Tapahtuma oli järjestetty niin, että meidän täytyi jutella ihmisille, joita emme jo tunteneet, ja se oli suuri etu. Vaikka tulemme Suomesta ja Ruotsista, meillä on silti paljon yhteistä”, kommentoi Strömbackaskolanin opiskelija Marcus Piteån eli Piitimen kunnasta Ruotsista.
”Oli hienoa vaihtaa kokemuksia ja kuulla onnistumistekijöitä, joita muilla opettajilla on. Kouluympäristöhän sisältää kaikkea hyvinvoinnista osaamisen kehittämiseen, joten keskusteluihin avautui laaja-alaisia mahdollisuuksia”, sanoi Charlotte Lundmark, opettaja Björknässkolanista Bodenista, Ruotsissta.
Hänen kollegansa Minna Mäkelä Oulunsalon lukiosta oli samaa mieltä. Hän painotti lisäksi verkostoitumismahdollisuuksien tärkeyttä. Minna Mäkelä kertoi myös, kuinka mahtavaa oli nähdä opiskelijoiden voittavan pelkonsa puhua vierasta kieltä, ja he keskustelivat sekä opiskelijoiden että opettajien kanssa englanniksi.
Projekti yhdistää laajasti
Projektin tavoitteena on kehittää yrittäjyyskasvatusta monipuolisesti Suomessa ja Ruotsissa. Tavoitteena on yhdistää kestävä kehitys ja yrittäjyys sekä edistää yrittäjämäistä kulttuuria ja yritteliäisyyttä toisen asteen oppilaitoksissa. Toteutusmuotona ovat erilaiset tapahtumat, yhteistyöprojektit ja fasilitoidut tapaamiset opetushenkilöstön välillä. Kick off -tapahtuma loi pohjan projektin jatkolle sekä antoi osallistujille mahdollisuuden antaa panoksensa projektin toteutuksen suunnitteluun.
”Odotan innolla seuraavia tapaamisia ja yritysvierailuja opiskelijoiden kanssa. Yritysvierailuista käydyt keskustelut konkretisoivat miten eri tavoin kestävyys huomioidaan yrityksissä”, totesi Anna-Helena Isopahkala, opettaja Haukiputaan lukiosta.
”Myös me opettajat tarvitsemme positiivista panosta voidaksemme jatkaa opiskelijoiden innostamista, ja voimme saada sitä tapaamalla muita opettajia”, lisäsi Maritha Eliasson, opettaja Tornedalsskolassa Haaparannalla.
Tarkoituksena tutustua ihmisiin
Tapaaminen tarjosi opiskelijoille ja opettajille mahdollisuuden irrottautua normaalista opiskelu- ja työympäristöstään sekä tavallisista olosuhteistaan. Kahden päivän aikana he saivat uusia kontakteja ja näkökulmia. Osallistujien näkökulmien laajentaminen onkin yksi projektin keskeisistä tavoitteista.
”On hyödyllistä nähdä uusia paikkoja ja kulttuureja sekä oppia kommunikoimaan, vaikka ei olisi samaa äidinkieltä. Se on vaikeaa, mutta samalla oppii paljon”, ajatteli Edla, Strömbackaskolanin opiskelija Piteåsta.
”Tapahtuma oli todella mukava kokemus. Se kannusti nuoria kansainväliseen yhteistyöhön. Oli mielenkiintoista vierailla ja oppia yrityksistä”, kertoi puolestaan Edith, opiskelija Lappian ammattiopistosta.
Jatkossa yrittäjyysmaailmaan
Projektin seuraava tapahtuma on jo syyskuussa 2023, kun lähes 90 opiskelijaa ja opettajaa kokoontuvat uudemman kerran Ouluun. Tulevana lukuvuotena tapahtumia järjestetään myös Luulajassa, Ruotsissa, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan alueen elinkeinoelämään, ratkomaan kestävyyteen liittyviä haasteita sekä vierailemaan yrittäjyysmessuilla.
Aurora Entrepreneurialis -projektitiimi järjestää lisäksi virtuaalisia koulutuskokonaisuuksia opetushenkilöstölle sekä tukee yksittäisten koulujen ja opettajien välisiä yhteistyöprojekteja.
”Onnistuneen aloitustapahtuman jälkeen projektikumppanit jatkavat innolla yhteistyötä”, kertoivat projektipäälliköt Kati Ilkka Oulun kaupungilta ja Linda Strandenhed yhdessä.
- Ung Företagsamhet Norrbotten on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edistää yrittäjyyttä ruotsalaisten opiskelijoiden keskuudessa ja mahdollistaa suhteiden luomisen teollisuuden ja Ruotsin koulujärjestelmän välille. Organisaation filosofian kulmakivi on, että yrittäjyyttä voi opettaa.
- Ammattiopisto Lappialla on toimipisteet Kemissä, Tervolassa, Muoniossa, Rovaniemellä ja Torniossa. Lappian toimialue kattaa 30 prosenttia Suomen pinta-alasta. Lappialla on noin 4500 opiskelijaa ja noin 350 työntekijää.