Radiomaailman ovet avautuivat TET-jakson avulla
Jo yhdeksännellä luokalla Topias Korkiakoskella oli vahva ajatus tulevaisuudesta radiotyön parissa. Kuva: Rebekka Silvennoinen
TET eli työelämään tutustuminen on ollut osa suomalaisen peruskoulun opetussuunnitelmaa jo reilun 50 vuoden ajan. NRJ-radiokanavalla työskentelevä Topias Korkiakoski, 23, pitää TET-jaksoa oululaisessa radiossa olennaisena tekijänä oman työuransa avautumisessa.
Yhdeksännellä luokalla Topias Korkiakoskella oli vahva ajatus tulevaisuudesta radiotyön parissa. Idea siitä oli rakentunut nuoruusvuosien varrella, paikallista kiekkoradiota kuunnellessa.
”Radiosta tulleiden Kärppä-pelien ja niiden välijuontojen kautta aloin miettiä, että minäkin haluaisin päästä radioon puhumaan ja juttelemaan. Ensimmäisen kerran sanoin sen ääneen opolle, että haluan radioon töihin”, Korkiakoski muistelee.
Tällainen haave kuulostaa aikuisen korvaan ehkä kaukaiselta tai jopa vaikealta, mutta pojan sinnikkyyden vakuuttamana opinto-ohjaaja auttoi löytämään tietoa radiotyöhön liittyvistä opinnoista.
”Opon kautta sain tiedon Laajasalon opistosta. Sanoin, että ’no mä meen tonne joskus, mutta eka pitää kerää rahat siihen’.”
Helsingissä sijaitsevasta Laajasalon opistosta valmistutaan mediakoulutuksen kautta muun muassa audiotuotantoon, radiotoimittajaksi ja uutistoimitukseen, mutta opinnot ovat maksulliset.
Muistikuvaa jättämässä
Ajatus tulevaisuudesta oli muotoutumassa suunnitelmaksi, jonka ensimmäinen askel oli TET-jakson järjestäminen radiotoimitukseen. Opinto-ohjaajan kanssa Korkiakoski etsi tietoa oululaisista radiokanavista.
”Soitin Bauer Median Oulun toimistoon ja sain kutsun tulla käymään. Ei siellä ollut paljoa kokemusta tettiläisistä, mutta pääsin sinne suorittamaan työelämään tutustumista.”
Korkiakoskelle annettiin tehtäväksi muun muassa tehdä haastatteluja, ja hän suuntasi Raksilan jäähallille haastattelemaan Kärppien pelaajia.
”Halusin hoitaa TETin niin hyvin, että jätän varmasti hyvän muistikuvan, ja onnistuin siinä. Minut sinne ottaneen henkilön kanssa onkin muisteltu sitä, että olin silloin vasta ysiluokkalainen. Hän on sanonut, että vaikutin jo silloin nälkäiseltä tämän homman suhteen.”
TET-jakso oli Korkiakoskelle niin voimakas kokemus, että peruskoulun jälkeen polku johti lopulta kohti media-alan opintoja. Harjoittelujaksoille hän haki edelleen Oulussa Bauer Median toimitukseen ja pääsi ensimmäistä kertaa juontamaan kiekkoradioon. Nuoren miehen suunnitelma oli kovaa vauhtia toteutumassa.
”Opintojen jälkeen menin armeijaan. Siellä ollessa minulle soitettiin, että tulisinko seuraavaksi kaudeksi mukaan kiekkoradioon. Niin olin saanut ensimmäisen oikean radiotyöni. Olin mukana juontamassa viikonloppupelejä”, Korkiakoski kertoo hymyillen.
”Se oli siinä kohtaa erinomainen paikka oppia käytännössä lisää radiolähetysten tekemisestä.”
Unelmien työpaikassa
Kiekkoradiokauden jälkeen Korkiakosken suunnitelma eteni media-alan lisäopintoihin. Haku Laajasalon opistoon alkoi olla ajankohtainen. Syksyllä 2023 hän muutti Helsinkiin ja suuntasi kohti Laajasalon opistoa vuoden kestäviin lisäopintoihin radiotyön parissa. Koska Bauer Media on valtakunnallinen mediatalo, löytyi harjoittelupaikkoja myös Helsingistä.
”Siitä oli hirmuisesti hyötyä, että olin Oulussa tehnyt niin hyvän vaikutelman. Sain kiekkoradion työstä suosittelijoita itselleni. Se auttoi harjoittelupaikan saamisessa näin isosta mediatalosta.”
Korkiakoski ajattelee, että on pitkälti TET-jakson ansiota, että hän on nyt siinä, missä on.
”Siitä alkoi koko radiotyön polku, vaikka onhan sitä kovasti sen jälkeen myös painanut duunia ja tehnyt juttuja tämän eteen.”
Nyt 23-vuotias Korkiakoski on lisäopintojen ja harjoittelujen jälkeen töissä jälleen Bauer Medialla, mutta radiokanava NRJ:n tehtävissä.
”Olen tällä hetkellä sellaisessa paikassa, että tätä lähemmäs ei oikeastaan omaa unelmaa voi päästä. Teen päivittäin töitä alan ammattilaisten kanssa ja saan seurata tosi läheltä, mitä radiolähetysten tekeminen oikeasti on.”
Tällä hetkellä työnimike on sisällöntuottaja.
”Pääsääntöisesti suunnittelen ja tuotan sisältöä NRJ:n someen, mutta olen myös mukana suunnittelemassa muitakin sisältöjä. Viihdyn täällä tosi hyvin.”
Oman kokemuksensa myötä Korkiakoski näkee TET-jaksojen todelliset mahdollisuudet oman suunnan etsimisessä.
”Uskon, että nuoret saavat TETistä paloa sen selvittämiseen, mikä oma ala voisi olla. Nuoret joutuvat tosi aikaisessa vaiheessa päättämään, mitä isona haluaa tehdä, joten TET on hyvä keino siihen. Vaikka yhdellä TET-jaksolla kävisikin niin, että okei, tämä homma ei olekaan minun juttuni, niin se auttaa etsimään itselle mieleisempää suuntaa.”
Mitä on TET?
- TET tarkoittaa työelämään tutustumista.
- TET on suomalainen innovaatio ja se on kuulunut suomalaiseen peruskouluun vuodesta 1979 alkaen.
- Vuosittain TET-jakson suorittaa 125 000 nuorta.
- TET-työpaikka voi yritys, yhdistys, kunta tai kaupunki tai jokin muu toimija. Jos olet nuori ja etsimässä TET-paikkaa, kysy vinkkejä ja kokemuksia tutuilta aikuisilta. Missä he ovat töissä ja ottavatko he nuoria TET-jaksoille? Tai tuntevatko he ihmisiä, jotka työskentelevät työpaikoissa, jotka kiinnostavat sinua?
- Tarjolla olevia paikkoja on myös TET.fi-sivustolla. Työnantajat voivat lisätä TET- ja työpaikkoja sinne Jobly-sivustolla.