Pullisteliko lähikoulusi lapsista – kävitkö peruskoulua vuorolukuna? Osallistu Oulun peruskoulujen juhlavuoteen kertomalla koulumuistojasi

Peruskoulu on täynnä muistoja. Tässä ovat Henry Spets (vas.) ja Pekka Alapiessa Keskuskoulun ala-asteen musikaalissa vuonna 1977 sekä opettaja Kaija Sikiön luokat Teuvo Pakkalan ala-asteella vuosina 1973–1975.

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pia Kaitasuo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa juhlitaan koko lukuvuoden 2024–2025 ajan 50 vuotta täyttävää peruskoulua. Osana juhlintaa julkaistaan syyskuussa Kaikkien koulu – Peruskoulut 50 vuotta Oulussa -teos, johon nyt kerätään koulumuistoja. Jokainen voi siis osallistua kirjan tekemiseen.

Oulussa, Oulunsalossa, Yli-Iissä, Kiimingissä ja Ylikiimingissä siirryttiin uuteen koulujärjestelmään, peruskouluun 1. elokuuta 1974. Haukipudas harppoi kaksi vuotta edellä. Oulun kouluissa vietetään 50-vuotisjuhlavuotta lukuvuonna 2024–2025 ja sen kunniaksi julkaistaan teos, johon kutsutaan nyt kaikkia muistelemaan omia koulumuistojaan.

Kirjan tekijöille jokainen muisto on tärkeä: joukkoon mahtuu tarinoita peruskoulun alkuvaiheilta kansa- tai keskikoululaisilta tai peruskouluvuosien varrelta. Mukaan kirjan tekemiseen pääsee siis kertomalla oma koulumuistonsa – ihan nimettömänä.

Juhlajulkaisun tekijöitä kiinnostaa tavallinen koulun arki, esimerkiksi millaista oli tehdä ryhmätöitä tai toimia järjestäjänä:

”Ammattikorkeakoulussa tehtiin todella paljon ryhmätöitä: se oli kuin olisi siirtynyt aikakoneella yläasteelle. Kiltit tytöt teki työt, jampat lojui pulpetin päällä.”

Tai millaisia muistoja liittyi oppimiseen? Luettiinko opettajan johdolla esimerkiksi joitakin mieleenpainuvia kirjoja:

”Viidennellä luokalla opettaja tilasi oppimateriaalikeskuksesta koko luokalle luettavaksi Tove Janssonin Taikatalven. En ollut lukenut yhtään muumikirjaa, vaikka muuten ahmin kaikkea. Ei monet muutkaan olleet. Vasta meidän lapset elivät muumiaikaa. Mutta mikään muu myöhemmin luettu Toven teos ei ole tuntunut samalta: Taikatalvi on taikaa aina vaan!”

Tai miten haastavaa oli sukan kantapään, prosenttilaskun tai Jaakobin poikien nimien oppiminen:

”Kun menin kouluun, matematiikka ei ollutkaan numeroita, vaan alkioita, jotka muodostivat unionin tai leikkauksen. Olen loppuikäni sekaisin enkä liene ainut. Olenkin ajatellut perustaa ’Joukko-opin uhrit’ -nimisen yhdistyksen.”

Entä oliko kouluarkeasi vuoroluku tai kuljetettiinko sinut päivittäin toiseen kouluun, kun omaan ei mahtunut?

Tillilihaa ja vuorenvalloitusta?

Entäpä liikunta- ja laulutunnit, kiritettiinkö kaveria viestijuoksujoukkueessa vai edustitko kouluasi laulaen tai soittaen? Pääsitkö mukaan joulunäytelmän tontuksi tai musikaalin kuoron takariviin?

Kouluruokailuunkin saattaa liittyä kertomisen arvoisia muistoja. Löytyikö koulun ruokalistalta jotain hyvää, jota ei kotona tarjoiltu vai oliko äidin makaronilaatikko parempaa:

”Tilliliha! En kerta kaikkiaan voi edelleenkään käsittää, miten lihakastikkeeseen laitetaan tilliä! No ei se kastiketta ollut: liiman ja kiisselin välimuoto. Ainakin meidän keittolassa.”

Entä välitunnit – leikittiinkö pihalla vuorenvalloitusta vai vieläkö muistissa on Rump-rump-rellaa-melodia:

”Meidän koulun pihalla hypittiin vistiä ja hyppyskää. Olin molemmissa tosi huono. Vistissä sain aina seistä siinä vistinauhan toisessa päässä muiden hyppiessä ja hyppyskässä mun piti aloittaa piipun juuresta. Siis se hyppynaru oli mun jalkojen vieressä maassa ja siitä lähdettiin pyörittämään. Joskus en saanut edes ekaa hyppyä onnistumaan. Nyt 40 vuotta myöhemmin jo naurattaa.”

Myös hullunkurisista kommelluksista olisi kiva saada tarinoita juhlakirjaan.

Linkin takaa nimettömänä

Muistojaan voi jättää oheisen linkin kautta. Mitään muita tietoja ei tarvita, kuin milloin ja mihin kouluun muisto liittyy. Kirjoittajan nimi ei tule tietoon. Koulumuistoja voidaan hyödyntää myös Mun Oulun jutuissa ja kaupungin somekanavissa. Muisteluksia kerätään 1. huhtikuuta saakka.

Tätä juttua linkkeineen voi myös jakaa sosiaalisessa mediassa ja vaikka haastaa vanhat koulukaverit muistelemaan.

Lisätietoja Oulun peruskoulujen juhlavuodesta.

Perusopetuksen 50-vuotisjuhlavuoden logo. Logo sisältää myös luvun 150, koska syksyllä 2024 tulee 150 vuotta siitä, kun Oulun ensimmäiset kansakoulut aloittivat.

Lue myös