Pitkäkankaan koulun oppilaat veivät terveisiään eduskuntaan
Pitkäkankaan koulun toimittajaoppilas Iiris Toljamo (vas.), opettaja Jani Lindroth sekä oppilasedustajat Taito Ruuhonen ja Ossi Turunen Eduskuntatalon portailla. Kuvat: Iiris Toljamo
Kolme Oulun Pitkäkankaan koulun yhdeksäsluokkalaista osallistui hiljattain Nuorten parlamenttiin eduskunnassa. Mukana ollut toimittajaoppilas Iiris Toljamo raportoi matkasta Mun Oululle. Hän kertoo hakeneensa mukaan, koska häntä kiinnosti nähdä kansanedustajia ja tutustua tarkemmin poliitikkojen toimintaan.
Perjantaina 12. huhtikuuta kolme Pitkäkankaan koulun oppilasta pääsi Helsingissä järjestettävään Nuorten parlamenttiin. Tapahtuma pidettiin ensimmäistä kertaa paikan päällä Eduskuntatalossa vuoden 2018 jälkeen. Nuorten parlamenttiin osallistui ympäri Suomea lähes 350 nuorta.
Nuorten parlamentti on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Täysistuntopäivä pidetään joka toinen vuosi. Nuorten parlamentin ideana on tarjota nuorille tilaisuus tutustua eduskuntatyöhön sekä luoda kiinnostusta yhteiskunnalliseen toimintaan.
Päivän aikana nuorilla on mahdollisuus tavata kansanedustajia sekä osallistua poliitikko-nonstopiin, jossa toimittajaoppilaat voivat esittää kysymyksiä kansanedustajille, sekä valiokuntatyöskentelyyn. Päivän pääkohtana on suullinen kyselytunti täysistuntosalissa. Istunnossa nuoret esittävät kouluissa valmistettuja kysymyksiä ministereille. Nuorten parlamentin ovat toteuttaneet ja suunnitelleet eduskunta ja Kehittämiskeskus Opinkirjo.
Nuorten parlamenttiin valmistautuminen alkoi Pitkäkankaan koululla jo monta kuukautta ennen virallista istuntopäivää. Tapahtumaan osallistuvat oppilaat ja opettaja päätettiin tammikuussa. Pitkäkankaan koululta Helsinkiin lähtivät yhdeksännesluokkalaiset oppilasedustajat Taito Ruuhonen ja Ossi Turunen, toimittajaoppilas Iiris Toljamo sekä opettaja Jani Lindroth.
Täysistunnossa mahdollisesti esitettävän kysymyksen keksintään osallistuivat kaikki koulumme yhdeksännellä luokalla opiskelevat oppilaat. Kysymyksiä kehiteltiin yhteiskuntaopin tunneilla. Oppilaskunta äänesti lopullisen kysymyksen yhdeksäsluokkalaisten ehdotuksista, ja koulumme kysymykseksi valikoitui nuorten mielenterveyttä käsittelevä kysymys.
Kysymyksessä haluttiin tietää, miksi mielenterveysongelmista kärsivät nuoret eivät saa tarpeellista apua ja mitä valtio aikoo asialle tehdä. Kuukausi ennen täysistuntopäivää Nuorten parlamentin istuntoon osallistuville järjestettiin infotilaisuus Teamsin välityksellä.
Perjantaina 12. huhtikuuta oli täysistuntopäivän aika. Lento Oulun lentoasemalta Helsinkiin lähti aikaisin aamulla vähän ennen kuutta. Kuljimme loppumatkan lentoasemalta Eduskuntatalolle junalla ja kävellen. Pääsimme lähes ensimmäisten joukossa turvatarkastuksen läpi rakennuksen sisälle. Turvatarkastuksesta menimme ilmoittautumaan ja aamupalalle Eduskuntatalon kahvilaan kansanedustajien kanssa. Oli jännittävää syödä aamupalaa julkisuudesta tuttujen poliitikkojen kanssa.
Vähitellen loputkin tapahtumaan osallistuvat koululaiset saapuivat Eduskuntatalolle. Seuraavaksi ohjelmassa oli toimittajaoppilaille suunnattu poliitikko-nonstop, jossa toimittajaoppilaat kysyivät kysymyksiä kansanedustajilta. Oppilasedustajat lähtivät tutustumaan eri valiokuntien työskentelyyn sekä opettajat omaan tilaisuuteensa.
Valiokuntien työskentelemisen jälkeen oppilasedustajat lähtivät istuntosaliin harjoituksiin ja opettajat sekä toimittajaoppilaat siirtyivät lehtereille. Pian alkoikin päivän huipentuma, eli Nuorten parlamentin suullinen kyselytunti istuntosalissa. Tunnelma oli jännittynyt ja virallinen.
Kyselytunnilla nuoret esittivät hyviä ja ajankohtaisia kysymyksiä. Nuoret saivat myös äänestää istunnon aikana kolmesta eri asiasta. He äänestivät sähkötupakoinnin kieltämisestä Suomessa, oppilaiden itseohjautuvuuden lisäämisestä uudessa opetussuunnitelmassa sekä siitä, tulisiko Suomen vaikuttaa EU-tasolla tarkemman säätelyn luomisesta pikamuodille. Kaikki äänestystulokset olivat samanmielisiä. Nuoret äänestivät sähkötupakoinnin kieltämisen ja pikamuodin tarkemman säätelyn puolesta.
“Kyllä se istunto oli parasta. Se oli jotenkin komia päästä kansanedustajan paikalle kattomaan sitä touhua ja nähdä, millaista se on”, toteaa Ossi.
Istunnon jälkeen lounas tarjoiltiin noutopöydistä Valtiosalissa. Valtiosali oli täynnä oppilaita, opettajia ja kansanedustajia. Lounaan ohella pystyi keskustelemaan sekä ottamaan yhteiskuvia poliitikkojen kanssa. Monet myös pyysivät haastatteluja ja nimikirjoituksia poliitikoilta. Kansanedustajien tapaaminen jatkui vielä yhteisen ohjelman jälkeen.
“Parasta oli nähdä face to face telkkarista ja katukylteistä tuttuja kasvoja. Suosittelen Nuorten parlamenttia kenelle tahansa, jota kiinnostaa politiikka ja asioihin vaikuttaminen”, sanoo Taito.
Nuorten parlamentti oli kokonaisuudessaan kiinnostava kokemus. Tapahtuman myötä eduskunnan tekemä työ tuli tutummaksi sekä kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin kasvoi. Istuntopäivä oli kaiken kaikkiaan mahtava ja mieleenpainuva päivä.
Kirjoittaja Iiris Toljamo on Pitkäkankaan koulun 9. luokan oppilas.