Peruskoulujen 50-vuotisjuhlan vietto keskittyy nyt oululaisille kouluille

Peruskoulun juhlavuotta vietetään oululaisilla kouluilla monenlaisin tapahtumin. Oppilaat ovat valmistelleet niihin ohjelmaa opettajien johdolla mutta paikoin myös omatoimisesti. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pia Kaitasuo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Monipuolisissa tapahtumissa muistellaan menneitä kouluvuosia, pohditaan nykyistä kouluarkea mutta tutustutaan myös tulevaisuuteen. Yhteisöllisyyden arvostus niin asuinalueiden kuin perheiden tasolla on ohjannut juhlimisen suunnittelua. Oppilaitakin on rohkaistu omatoimiseen ohjelmasuunnitteluun.

Oulussa juhlitaan koko lukuvuoden ajan peruskoulujen 50-vuotista toimintaa. Näet elokuussa 1974 suurin osa nykyistä Oulua siirtyi peruskouluun. Haukiputaalla alkoi tuolloin jo kolmas lukukausi uudentyyppistä pedagogista ja hallinnollista järjestelmää.

Syksyllä juhlavuotta huomioitiin muun muassa julkaisemalla Oulusa koulusa -juhlakirja ja järjestämällä juhlaseminaari, mutta ehtivätpä jotkut kouluistakin juhlimaan esimerkiksi jouluaikaan sijoittuvin tapahtumin.

Kevätlukukaudella 2025 juhla tulee yhä lähemmäksi oululaisia lapsia ja nuoria ja heidän perheitään, kun peruskoulujen merkkivuotta vietetään keskitetysti kouluilla. Koulut ovat saaneet suunnitella nämä tapahtumansa itse, mutta ideointia siivittämässä on ollut teema ”50 tapahtumaa oppimisesta ja opetuksesta kiinnostuneille”.

Isoin osa tapahtumista ennen hiihtolomaa

Valtaosa koulujen tapahtumista ajoittuu talvikaudelle viikoille 5–9. Niiden aiheet liittyvät muun muassa ajankohtaisiin ilmiöihin tai koulun ja asuinalueen tulevaisuuteen.

Esimerkiksi Kaakkurin ja Metsokankaan koulujen yhteistapahtumassa 13.2. vietetään iltaa puhumalla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Puhuttelevien aiheiden lomassa perheille esiintyvät niin Metsokankaan oppilaskuoro kuin Kaakkurin Talent -tapahtuman kärkijoukko.

Ajankohtaisella aiheella kohdataan myös Kiiminkipuiston koulussa, jossa huoltajat pääsevät tutustumaan valinnaisaineiden opetukseen 17. ja 20. helmikuuta.

Lapsia ja aikuisia luistelemassa kentällä.

Peruskoulua juhlitaan myös liikkumalla yhdessä. Niin Tuirassa kuin Myllyojalla vanhempainyhdistykset järjestävät luistelutapahtuman ystävänpäivän kunniaksi. Kuva: Sanna Krook

Koululaisten hyvinvointi on useamman oululaiskoulun ohjelmassa. Ritaharjussa vietetään 5.–7. helmikuuta Kodin ja koulun päiviä 6.–9.-luokkalaisten huoltajille ja verkostoille tarjottavien iltatapahtuman ja avointen ovien merkeissä. Talvikankaalla taas oppilaat viettävät koko koulun hyvinvointipäiviä 12.–13. helmikuuta.

Ystävänpäivän seutu on tapahtumien tulvaa

Useammalla koululla on yhdistetty peruskoulujen juhlavuoden koulutapahtuma ja ystävänpäivän vietto. Helmikuun 12. ja 13. päivinä mukavaa kouluväen ja perheiden yhdessäoloa on muun muassa Tiernan koulun Kajaanintullin ja Heinätorin yksiköissä.

Niin Tuirassa kuin Myllyojallakin ollaan 13. helmikuuta yhdessä ulkoilemassa: molempien koulujen vanhempaintoimikunnat järjestävät rusettiluistelutapahtuman.

Oppilaiden osaaminen on pääroolissa 28. helmikuuta Niemenrannan koulun Lavalle-tapahtumassa sekä koulun Salonpään yksikön Talent-tapahtumassa. Kaikki esitykset ovat oppilaiden itsensä suunnittelemia ja harjoittelemia ja osallistuminen niihin on täysin vapaaehtoista.

Vanhat koululaulut kaikavat

Koulunkäynnin historia on sekin monen koulun juhlan aiheena. Martinniemen koulussa ennen -tapahtuma 14. helmikuuta on tarkoitettu yhteiseksi hetkeksi oppilaille, perheille ja alueen asukkaille, vaikka se arkiaamuna kello 9.15 alkaen järjestetäänkin.

Jäälissä pureudutaan peruskoulun historiaan yhdessä laulaen ja koulumuistoja jakaen, joten paikalle kutsutaan asiantuntijoita: peruskoulua jo käyneitä vanhempia ja isovanhempiakin.

Oppilaan tekemä pieni juliste, jossa hän kertoo lempikouluaineistaan ja lempikouluruoastaan.

Oppilaiden vanhemmille ja isovanhemmille tarjoutuu useassa koulussa mahdollisuus päästä näkemään vilahduksia kouluarjesta. Kuva: Pia Kaitasuo

Pöllönkankaalla juhlitaan viikolla 9. Viikon mittaan voi tutustua näyttelyssä vanhoihin koulukirjoihin ja luokkakuviin, ja juhlassa kuullaan entisen opettajien muisteluksia ja lauletaan lauluja, joita he oppilaillaan laulattivat. Näyttely siirtyy keväämmällä Kuivasjärven koululle, jossa kouluhistoriaa on ajateltu viettää perinteisin pihaleikein ja pitämällä vanhan ajan koulupäivä tai -tunti.

Kiiminkijoen koulussa yhdistyvät mennyt ja tuleva: koululla on viikolla 5 Koulu ennen, nyt ja tulevaisuudessa -näyttely, joka johdattelee ajatuksia myös uuden koulun rakentamiseen. Huoltajia ja isovanhempia kutsutaankin tutustumaan näyttelyyn ja kahvittelemaan rehtorin kanssa 31. tammikuuta.

Keväälläkin toki tapahtuu. Koulu on oleellinen osa asuinyhteisöään ja vahvassa vuorovaikutuksessa muiden kanssa muistutetaan Rajakylän koulun tapahtumassa 16. huhtikuuta. Se järjestetään yhteistyössä asukasyhdistyksen ja Rajakylän Hoivan kanssa.

Kaikkien koulujen kevätjuhlissa tullaan myös tekemään yhteenveto juhlavuoden tapahtumista.

Kukin koulu tiedottaa tapahtumistaan tarkemmin itse.