Pöllönkankaan koululla opetellaan lisäämään hyvinvointia nukkumalla

Helena Takaluoma, Nette- Mari Saarela, Ba Lam Nguyen, Minttu Silvola ja opettaja Tarja Heikkinen ovat iloisia siitä, että Pöllönkankaalla ja Kuivasjärvellä panostetaan kestävän kehityksen asioihin. Kuivasjärvellä Vihreä lippu on saanut kunniapaikan koulun ruokalasta. Kuva: Anne Peltola

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Peltola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pöllönkankaan koululla Vihreä lippu on ollut jo vuodesta 2014. Nykyisin Pöllönkankaan kouluun yhdistynyt Kuivasjärven koulu sai Vihreän lipun joulukuussa 2020.

”Terve elämä -teemassa käsittelemme uneen, liikuntaan, kaveritaitoihin, kiusaamisen ehkäisyyn ja ravitsemukseen liittyviä asioita. Viime keväänä keskityimme ravitsemukseen, nyt meillä on vuorossa unen merkitys osana hyvinvointia”, kertoo kestävän kehityksen tiimin puheenjohtaja Tarja Heikkinen Kuivasjärven koululta.

Ympäristöraadilla tärkeä tehtävä

Sekä Pöllönkankaalla että Kuivasjärvellä Vihreä lippu -ohjelman arjen toteutuksesta huolehtii opettajista ja oppilaista koottu ympäristöraati. Raadissa on edustajia kaikilta luokilta. Molempien koulujen raadit työskentelevät myös tiiviisti yhdessä. Terve elämä -teeman lisäksi ympäristöraatilaisilla on tärkeitä tehtäviä kouluarjessa.

”Yksi tehtävistämme on huolehtia, että jokaisessa luokassa kierrätetään. Paperille, pahville ja muoville on omat kierrätysastiansa koulun pihalla. Luokissa kierrätämme papereita myös suttupaperina: jos toinen puoli on käytetty, niin toinen puoli on vielä ihan hyvä!”, kertovat Ba Lam Nguyen, Helena Takaluoma ja Nette-Mari Saarela.

Ympäristöraadissa toimiminen on oppilaille kunniatehtävä.

”Meillä on vain tämä yksi maapallo, joten jokaisen kannattaa huolehtia siitä. Ympäristöraadissa pääsemme yhdessä toimimaan koulun hyväksi. Niin ja tietenkin kuuluttamaan keskusradiossa tärkeistä jutuista ”, oppilaat jatkavat.

”Ympäristöraatiin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Raadissa saamme tehdä paljon kivoja asioita, jotka tuovat piristystä normaaliin kouluarkeen”, kertoo puolestaan Pöllönkankaan puolella opiskeleva Minttu Silvola.

Uni auttaa oppimisessa

Koulussa marraskuun lopulla vietettyyn hyvän unen viikkoon ympäristöraadin jäsenet osallistuivat aktiivisesti.

”Raatilaiset pitivät yhdessä opettajien kanssa jokaisessa luokassa tietoiskut teemaviikon aluksi. Koulujen infotelevisioissa puolestaan pyöri vinkkejä, miten voi taata itselle hyvät yöunet”, Minttu Silvola toteaa.

Tietoiskujen ja infotelevisioissa pyörivien vinkkien lisäksi univiikkoon kuului paljon muuta. Koulussa haluttiin innostaa oppilaita pohtimaan hyvän yöunen merkitystä niin oppitunneilla kuin kotona. Luokissa oppilaat pääsivät pelaamaan oppimispeliä, johon oli tehty uniaiheinen tietokilpailu. Univiikon lopuksi kaikki täyttivät vielä uniaiheisen kyselyn. Kyselystä saatiin tärkeää tietoa oppilaiden omista iltatoimista, unitottumuksista ja siitä mihin asioihin kannattaisi vielä kiinnittää lisää huomiota.

Koulun infotelevisioissa hoksautettiin esimerkiksi, että älylaitteet kannattaa laittaa tarpeeksi ajoissa pois ennen nukkumaanmenoa. Kuva: Tarja Heikkinen

”Riittävä uni takaa sen, että lapset jaksavat tulla kouluun virkeinä. Väsyneenä oppiminen ei etene. Univaje aiheuttaa oppilaissa levottomuutta: väsyneenä ja ärtyneenä tulee myös helpommin riitoja kavereiden kanssa”, Heikkinen kertoo.

”Kannattaa pyrkiä siihen, että viimeistään iltakymmenen aikaan olisi nukkumassa”, Minttu Silvola muistuttaa.

Mitkä sitten ovat oppilaiden vinkit iltojen rauhoittamiseksi?

”Laitteet kannattaa laittaa pois kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos syöt illalla viimeiseksi raskaan ja rasvaisen ruoan, keho ei pääse rauhoittumaan, kun elimistö tekee kovasti työtä. Kannattaa syödä siis illalla kevyemmin ja tietenkin terveellisesti”, he antavat vinkiksi.

Lue myös