Ouluun rakennetaan uusia päiväkoteja — lasten määrä laskee kuitenkin koko ajan

Haukiputaalla päiväkoti Pikkutuulen piha-alueella on ajoradan lisäksi metsää ja oma kasvihuone. Kuvat: Inka Lohvansuu

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Inka Lohvansuu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Syntyvyys laskee valtakunnallisesti, mutta lainsäädännön muutokset ovat tuoneet lisää lapsia päiväkoteihin. Haukiputaalla päiväkoti Pikkutuuli on esimerkki tilaelementtiratkaisusta, josta voidaan luopua tarpeen tullen.

Haukiputaalla päiväkoti Pikkutuulen ovet avautuivat lokakuussa. Uudessa päiväkodissa varastona toimivan jumppasalin lattialta on saatu pikkuhiljaa vähennettyä pahvilaatikoiden ja pakettien määrää. Tavarat alkavat löytää omat paikkansa ja päiväkotiryhmät omat pesänsä.

Tällä hetkellä Pikkutuulen päiväkodissa toimii kolme ryhmää, mutta ensi vuoden puolella tilojen täyttyessä uusissa tiloissa temmeltää 8 päiväkotiryhmää.

“Uusissa tiloissa saa itse miettiä, miten toimintoja rakennetaan. Työ- ja kasvattajayhteisö on ollut alusta asti mukana tilojen ja pedagogiikan kehittämisessä”, iloitsee Pikkutuulen johtaja Sanna Miikkulainen.

“Meidän toiveitamme kuunneltiin jo suunnitteluvaiheessa. Kiinnitimme erityisesti piha-alueen toimivuuteen huomiota”, kertoo Miikkulainen.

Pikkutuulen pihassa on kunttamaata, luonnontilassa olevaa metsää, kasvihuone sekä ajorata polkuautoille.

“Halusimme, että piha-alue palvelee Steam- ja luontokasvatusta. Ihan pienten kanssa ei voi lähteä kauas metsäretkille, mutta kun metsä on omassa pihassa niin sekin onnistuu”, toteaa Miikkulainen.

“Pihasuunnittelijat saivat loistavan idean laittaa sadevedelle keruusäiliön pihavaraston nurkalle. Sieltä lapset voivat itse hakea kastelukannuun vettä kasvihuonetta varten”, jatkaa Miikkulainen.

nainen seisoo ulkona

Sanna Miikkulainen on ylpeä päiväkoti Pikkutuulen kasvihuoneesta. “Lapset saavat osallistua kasvien kasvattamiseen ja kokea luonnonihmeitä päiväkodissa!”

Kokoaikainen varhaiskasvatus on suosittua

Ouluun on rakennettu vajaa kymmenen uutta päiväkotia viimeisten vuosien aikana. Viime vuosina palveluverkko on ollut erittäin täynnä johtuen lainsäädännön ja toimintaympäristön nopeasta muutoksesta.

Kolme vuotta sitten voimaan tullut subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus on lisännyt päiväkotipalvelun kysyntää Oulussa. Myös asiakasmaksut ovat laskeneet, mikä näkyy kasvaneena palveluiden kysyntänä.

“Kulttuurista muutosta on tapahtunut myös sen osalta, että päiväkotia käytetään hyvin paljon. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminta ei ole enää niin suosittua ja siellä lasten määrä on vähentynyt. Nyt lapsille halutaan kokoaikaista varhaiskasvatusta kunnallisessa tai yksityisessä päiväkodissa”, kuvailee Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Koret.

Päiväkoteja rakennetaan lisää

Oulussa lapsiperheiden suosiossa olevilla asuinalueilla lasten määrässä näkyy muutamina vuosina piikki tilastoissa, kunnes se alkaa tasoittua. Lasten määrä vähenee ensin päiväkodeissa ja näkyy sitten kouluissa.

Noin kymmenen vuotta sitten pienet lapset olivat yleensä kotihoidossa tai osittain avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminnassa. Erityisesti viimeisten vuosien aikana pienten lasten osallisuusmäärä on noussut päiväkodeissa. Päiväkoteja siis tarvitaan enemmän.

Oulussa varhaiskasvatuksen palveluverkko koostuu kiinteistä yksiköistä, tilaelementtiratkaisuista ja muista vuokratiloista. Yksityisten päiväkotien osuus vaihtelee alueittain. Tilaelementtiratkaisuja on Oulussa tehty 5—10 vuoden sopimuksilla.

“Tällaisista ratkaisuista pääsee eroon, sitten kun ne käyvät tarpeettomiksi. Ne ovat hyviä puskureita kasvuun liittyen”, kertoo Pirjo Koret.

Haukiputaan Pikkutuulen päiväkoti on esimerkki tilaelementtirakentamisesta. Jos rakennus jää tulevaisuudessa tarpeettomaksi, rakennus voidaan helposti purkaa.

“Tämä ei vaikuta yhtään parakkimaiselta rakennukselta! Päiväkotiin on saatu kodikas tunnelma luonnonmukaisella värimaailmalla ja pienryhmätiloilla”, kertoo Sanna Miikkulainen.

punainen rakennus

Päiväkoti Pikkutuuli on tilaelementeistä tehty rakennus, johon on saatu kodikkuutta väreillä ja muilla sisustusratkaisuilla.

Syntyvyyden lasku alkaa näkyä varhaiskasvatuksessa

Suomessa syntyy lapsia vuosittain vähemmän kuin aiempina vuosina. Oulussa syntyvyys on laskenut viimeiset kymmenen vuotta voimakkaasti.

Vuonna 2019 tilastoihin saatiin pohjalukemat. Vuosina 2020—2021 syntyvyys nousi noin sadalla lapsella vuosittain, mutta viime vuonna palattiin jo lähelle neljän vuoden takaista pohjalukua.

Kun esikoululaiset siirtyvät kouluun, entistä pienempi ikäluokka tulee varhaiskasvatuksen palveluihin.

“Tämä muutos alkaa näkyä varhaiskasvatuksen asiakasmäärissä jo ensi vuoden puolella”, kertoo Pirjo Koret.

lapsia kuvassa

Pikkutuulen tohtoreilla on asianmukaiset välineet ja yhteistyöllä autetaan apua tarvitsevia.

Päiväkotiverkko elää

Vuonna 2015 Oulun kaupunki teki päiväkotiverkkoon saneeraustoimenpiteitä. Tavoitteena on ollut keskittää toimintaa isompiin yksikköihin, rakentaa uusia päiväkoteja ja luopua pienemmistä yksiköistä.

“Pienemmät yksiköt ovat meillä kuitenkin vielä toistaiseksi käytössä, koska varhaiskasvatukseen osallistumisen suosion kasvaessa niitä on tarvittu. Isompia yksiköitä on kuitenkin helpompi hallinnoida ja hyöty näkyy myös sijaisten järjestämisessä ja resurssien yhteisessä käytössä,” kertoo Pirjo Koret.

Isoissa päiväkodeissa on omat vahvuutensa. Haukiputaalla pienryhmätoiminta antaa enemmän aikaa lasten kohtaamiselle ja kasvun tukemiselle.

“Meillä on mahdollisuus tehdä enemmän yhteistyötä toistemme kanssa. Talosta löytyy myös monen eri alueen taitajia ja näin saamme pedagogisia vahvuuksia hyödynnettyä koko päiväkodissa!”, kuvailee Sanna Miikkulainen.

Oulussa tuetaan henkilöstön osaamista

Etelä-Suomessa pätevistä varhaiskasvatuksen ammattilaisista on huutava pula. Oulun alueella tilanne on toistaiseksi hyvä, mutta varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen aloituspaikkoja on lisätty myös Oulun yliopistossa.

Oulun kaupunki on myös tehnyt strategisia linjauksia siitä, että henkilöstön osaamiseen panostetaan sekä lasten kasvua ja oppimista tuetaan.

“Meillä on äärimmäisen ammattitaitoiset ja työlleen omistautuneet ammattilaiset töissä. Se tietenkin näkyy pedagogiikan laadussa”, sanoo Pikkutuulen johtaja Sanna Miikkulainen.

“Oulussa varhaiskasvatuksen henkilökunnan kouluttautumista tuetaan. Meillä on tukena varhaiskasvatuksen erityisopettajia tai mahdollisuus myös mentoriopettajaan”, kertoo Miikkulainen.