Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hyvinvointihanke on tavoittanut jo tuhansia opiskelijoita
Ylioppilaskunnan aloittaman toiminnan tavoitteena on ollut pienentää opiskelijoiden kynnystä löytää itselleen mielekästä ajanvietettä, vähentää yksinäisyyttä ja luoda yhteenkuuluvuutta. Kuvituskuva: Mostphotos
Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY käynnisti keväällä 2021 opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hyvinvointihankkeen, joka toteutuu pääosin hyvinvointituutorointina. Ylioppilaskunta sai vuosille 2021–2022 95 000 euroa rahoitusta, ja vuoden 2021 lopussa lisärahoitusta saatiin vuoden 2024 tammikuuhun saakka lähes 100 000 euroa.
Hankkeen aktiviteetteihin osallistuttiin vuoden 2021 toukokuun ja 2022 joulukuun välisenä aikana yhteensä 5192 kertaa, tavoittaen 2119 ensikertalaista opiskelijaa. Kevään 2023 aikana osallistumismäärä on noussut jo yli 8 000 opiskelijaan.
Vuoden 2022 loppuun mennessä uniikkeja hyvinvointituutorointiin osallistuneita oli 16,3 prosenttia perustutkinto-opiskelijoista ja väitöskirjatutkijoista. Hankkeen suosio ja tavoittavuus kasvoivat syksyn 2021 aikana tasaisesti.
“Hankkeen tarkoituksena on tarjota opiskelijoille puitteet järjestää toisilleen mielekästä ajanvietettä, ja on ollut upeaa nähdä kuinka hyvin opiskelijat ovat löytäneet toiminnan pariin. Opiskelijalähtöisyys onkin hankkeen vahvuus”, kommentoi OYY:n pääsihteeri Kauko Keskisärkkä.
Tarjolla vertaisohjausta
Hyvinvointituutoroinnin tarkoituksena on tarjota kaikille Oulun yliopiston opiskelijoille, joita on noin 13 000, avointa vertaisohjausta, jossa opiskelijat ohjaavat ja auttavat toisiaan. Opiskelijoille on tarjolla liikuntaa, tietojen ja taitojen opettelua sekä kulttuuria. Järjestettävät aktiviteetit vaihtelevat sekä osallistuvien opiskelijoiden että hyvinvointituutoreiden mielenkiinnon ja osaamisen mukaan. Hankkeeseen palkattiin vuoden 2021 maaliskuussa täysipäiväinen hankekoordinaattori Timi Kärki.
Hanke on tehnyt laajasti yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Suurimmat yhteistyökumppanit ovat olleet Oulun kulttuuri- ja liikuntapalvelut, Oulun korkeakoululiikunta Unimove, YTHS, Oulun yliopisto sekä erilaiset opiskelija-, kulttuuri- ja harrastejärjestöt.
Kansainväliset opiskelijat ovat osoittautuneet hankkeessa erittäin aktiiviseksi. Tämä heijastelee yleisesti turvaverkon laajuutta, kansainvälisillä opiskelijoilla ei ole saapuessaan Oulussa valmista sosiaalista turvaverkkoa, johon tukeutua. Samalla hankkeen avulla he voivat tutustua Oulun vapaa-ajan tarjontaan ja tutustua myös muihin paikallisiin opiskelijoihin sekä integroitua entistä paremmin paikalliseen korkeakouluyhteisöön.
Positiivinen tyytyväisyystutkimus
Loppuvuodesta 2022 järjestettiin hyvinvointihankkeen palautekysely Webropol -alustalla. Palautekyselyn tulokset olivat positiivisia. Vastaajista lähes 80 prosenttia koki, että hanke on kohentanut heidän mielenterveyttään ja melkein puolet vastaajista koki, että heidän fyysinen kuntonsa on parantunut.
Noin 60 prosenttia kertoi löytäneensä uusia ystäviä hankkeen parista. Lähes kaikki vastaajat suosittelivat hankkeen toimintaa myös muille opiskelijoille, ja noin 85 prosenttia oli joko samaa mieltä tai täysin samaa mieltä väitteen ”Olen löytänyt itselleni mielekästä tekemistä hyvinvointihankkeen avulla” kanssa.
Näin palautteissa kommentoitiin hyvinvointihanketta ja sen vaikutusta:
“Keskiviikko-keramiikka on ollut hyvin mielekästä tekemistä keskellä viikkoa ja se on tarjonnut pienen hengähdyksen opinnoista, kuitenkin tukien niitä samalla. Arkkitehtiopinnoissa tarvitaan kädentaitoja ja savityöskentely on ollut oivallinen tapa harjoittaa niitä.”
“Olen osallistunut kutomiskerhoon ja siellä on ollut tosi mukavaa! Käsitöiden parissa tutustuu helposti uusiin ihmisiin.”
“Hyvinvointituutorina oleminen on ollut tosi kivaa ja samalla koen, että se on parantanut myös omaa hyvinvointia. Myös muiden tuutoreiden järjestämät ohjelmat ovat olleet kivoja.”